Trečiadienis, 2025.04.30
Reklama

GMO produktų poveikis lieka mįslė

valstietis.lt | 2012-11-04 11:57:41

Neseniai visuomenė aršiai aptarinėjo įvairių konservantų, žymimų E raide, žalingą poveikį žmogaus sveikatai. Šiandien nuolat girdime apie genetiškai modifikuotais organizmais (GMO) „praturtintus“ maisto produktus. Nors leistinas jų kiekis produktuose reglamentuojamas, kaip GMO kenkia sveikatai, iki šiol nežinoma. O produktų, kuriuose yra GMO, nuolat gausėja ir kažin ar bus kitaip.

Sąrašas ilgėja

citrina, apelsinas, pomidoras
Redakcijos archyvo nuotr.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) prieš kelias dienas atnaujino duomenis, kuriuose Lietuvos prekybos tinkluose pardavinėjamuose produktuose yra GMO. Sąrašas ilgas, o pagrindiniai GMO turintys produktai yra aliejai, saldumynai ir įvairūs kulinariniai gaminiai.

„Šis maisto produktų, kuriuose yra GMO, sąrašas nuolat keičiasi, nes gamintojai sukuria vis naujų maisto produktų ar patiekalų, kuriuose naudojamos genetiškai modifi kuotos žaliavos ar produktai“, – teigė VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Didėjantis tokių produktų asortimentas yra neišvengiamas procesas, nes visame pasaulyje genetiškai modifikuotų kultūrų auginama vis daugiau. O nemodifikuotų sojų pasaulio rinkoje visai nėra. Sojų pupelės sudaro 63 proc. visų GMO turinčių augalų. Tai itin neramina kai kuriuos pasaulio mokslininkus, nes GMO poveikis tiek gyvūnų, tiek žmonių sveikatai kol kas neprognozuojamas.

Kenkia, bet nekenkia

 Manoma, kad vartodami produktus, kuriuose yra GMO, kai kurie žmonės gali patirti pavojingų alerginių reakcijų. Garsiai svarstoma, ar tokie genų deriniai negalėtų sukelti kai kurių vėžio formų bei padidinti atsparumo antibiotikams. Tačiau visa tai – tik spėlionės.

Kol kas niekas nežino realaus GMO poveikio sveikatai. Produktai su GMO vartojami dar tik 10–15 metų, todėl reikia, kad praeitų daugiau laiko. Įvairių pasaulio šalių mokslininkai nuolat atlieka įvairius tyrimus, tačiau jokių neginčytinų rezultatų iki šiol nėra. JAV mokslininkai nustatė, kad kelerius metus vartojant genetiškai modifikuotus kukurūzus kinta žarnyno gleivinė.

Prancūzijos mokslininkų tyrimo ataskaitoje dėstoma, kad žiurkes ilgą laiką šėrus populiariausiomis genetiškai modifi kuotų kukurūzų atmainomis, gyvūnų organizmuose išsivystė siaubingi augliai ir buvo pažeisti kiti vidaus organai.

Tai – pirmas mėginimas pažvelgti, kokį poveikį produktai su GMO turi žiurkių organizmui, kai šios šeriamos jais visą gyvenimą – apie porą metų. Iki šiol GMO grūdų saugumo garantijos buvo teikiamos remiantis eksperimentais su žiurkėmis, kurių metu graužikai GMO produktais buvo šeriami 90 dienų. Tačiau ir šio tyrimo rezultatai nėra patikimi. Aišku viena – atsakymo apie GMO žalą žmogaus organizmui iki šiol nėra.

Išvengti neįmanoma

Susirūpinusiesiems sveikata pagelbėti negali ir medikai.

Gydytoja dietologė Žana Antonova atvirai sako, kad kol kas nėra patikimų duomenų apie GMO keliamus pavojus.

„Šiandien sunku visai nevartoti produktų su GMO. Produkto sudėtį žyminčiose etiketėse apie jame esančius GMO rašoma tik tuo atveju, jei jų yra daugiau nei 0,9 proc. Tad etikečių skaitymas šiuo atveju nepadės.

Išvengti GMO šiandien neįmanoma. Juk net kai kurių augalų, daržovių sėklos jau genetiškai modifikuotos. Žinoma, reikia stengtis rinktis kuo natūralesnį maistą, tačiau dažnas svarsto, kas yra iš tik rųjų natūralu. Keičiasi gyvenimo sąlygos, keičiasi ir vartojami maisto produktai“, – sakė Ž.Antonova.

Anot jos, dažnai apie produktus su GMO nė nesusimąstome. „Juk valgydami besėkles vynuoges dažnas nė nepagalvojame, kad tai – taip pat genetiškai modifi kuotas produktas“, – sakė gydytoja.

Eglė Valionienė

valstietis.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: GMO
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nauja galimybė pacientams Šiaurės Lietuvoje – Šiauliuose pradėtos intravitrealinės injekcijos
Respublikinėje Šiaulių ligoninėje pradedama teikti itin svarbi paslauga akių ligomis sergantiems pacientams – nuo...
Prikurtimas, ūžesys, galvos svaigimas: sprendimas slypi ausų chirurgijoje
Baltijos ir Amerikos klinikos gydytoja otorinolaringologė dr. Irina Arechvo savo specialybę pasirinko ne tik dėl pr...
Vaikas serga, šeima užsikrečia – kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?
Šiltuoju metų laiku staiga prasidėjęs pykinimas, viduriavimas ar vėmimas dažnai priskiriamas apsinuodijimui maistu. Tači...
Alergija, apie kurią nesusimąstėte: kaip ji gali veikti jūsų kasdienę savijautą?
Pavasaris daugeliui asocijuojasi su saulėtais orais ir atgimstančia gamta, tačiau kai kuriems lietuviams šiuo metų laiku...
Autistiškų vaikų ir jaunuolių depresija: kaip galime atpažinti, suprasti ir padėti?
Maždaug vienas iš šimto vaikų Lietuvoje turi autizmo spektro sutrikimą, o visuomenėje vis dar trūksta ne tik supratimo a...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų