Apskaičiuota, kad Vakarų šalyse kas penktas žmogus susiduria su refliuksu. Tai – XXI amžiaus liga, prie kurios atsiradimo prisideda greitas gyvenimo tempas, prasti mitybos įpročiai bei didelis ir dažnas stresas. Vis dėlto numalšinti nemalonius simptomus galima, tačiau tam neretai prireikia ne tik medikamentinio gydymo, bet ir gyvenimo būdo korekcijų.
Daugelio tiesiog refliuksu vadinama gastroezofaginio refliukso liga yra būklė, kai apatinis stemplės raukas (sfinkteris) tinkamai neužsiveria ir skrandžio turinys patenka atgal į stemplę. Refliuksas gali atsirasti dėl anatominių ar gyvenimo būdo veiksnių.
„Ligą gali lemti įvairios priežastys, pavyzdžiui, apatinis stemplės rauko nepakankamumas arba diafragmos stemplinės angos skrandžio išvarža – tai anatominiai veiksniai. Visgi dažnai refliuksas atsiranda dėl netinkamų paties žmogaus įpročių, tokių kaip nesubalansuota mityba, alkoholio vartojimas, rūkymas, stresas, antsvoris, vėlyvas valgymas. Šis sutrikimas gali išryškėti ir nėštumo metu“, – pranešime žiniasklaidai vardija „Camelia“ vaistininkas Deimantas Auškalnis.
Svarbu žinoti, kad refliukso atsiradimą gali paskatinti ir tam tikri maisto produktai: citrusiniai vaisiai, mėta, pomidorai, keptas, rūkytas, riebus ir aštrus maistas, saldumynai, šokoladas, svogūnai, gazuoti gėrimai, kava.
Kosulys gali išduoti ne tik peršalimą
Pasak D. Auškalnio, neretai į vaistinę užsukę pacientai mano, kad refliukso simptomai yra tik rėmuo ir rūgštus skrandžio turinio atpylimas. Vis dėlto, gali kilti ir netipinių ligos požymių, tokių kaip lėtinis sausas kosulys, pilvo pūtimas, užkimimas, krenkštimas, gerklės skausmas ir perštėjimas. Kai kurie žmonės jaučia ir sunkumą viršutinės pilvo dalies srityje, pasunkėjusį ar skausmingą rijimą, pasireiškia ir blogas burnos kvapas.
Pajutus pirmuosius refliukso simptomus, vaistininkas ragina koreguoti savo mitybą: valgyti dažniau, bet mažesnėmis porcijomis, rinktis visavertį, tačiau skrandžio neerzinantį maistą, riboti arba visai atsisakyti kitų refliuksą skatinančių veiksnių (negulėti po valgio, pavalgius nesilenkti), taip pat valdyti stresą.
„Jeigu simptomai kartojasi ar tampa sunkesni, rekomenduojama konsultuotis su gastroenterologu. Gydymo trukmė bei medikamentų dozės yra individualios. Gydymas priklauso nuo simptomų pobūdžio, intensyvumo, bendros pacientų fizinės būklės, pakitimų stemplėje. Lengviems simptomams gydyti yra skiriami nereceptiniai antacidiniai vaistai, kurie veiksmingai neutralizuoja skrandžio rūgštį“, – patikslina D. Auškalnis.
Antacidiniuose vaistuose nuo refliukso gamintojai tarpusavyje sumaišo dažniausiai dvi ar daugiau metalo druskų, pavyzdžiui, aliuminio, magnio ir kalcio druskas. Pastarųjų poveikis yra ilgesnis, o natrio bikarbonato – greitesnis. Stipresniuose vaistuose yra protonų siurblių inhibitoriai – veikliosios medžiagos (omeprazolis, pantoprazolis, esomeprazolis, lansoprazolis, dekslansoprazolis), slopinančios skrandžio rūgšties jonų pernašos sistemos – siurblio – aktyvumą.
Kaip sau padėti?
Kovojant su refliuksu naudinga rinktis maisto papildus, kurių sudėtyje yra magnio alginato – natūraliai iš jūros dumblių išgaunamo elemento. Jis, patekęs į skrandį, sukuria ilgalaikį, fizinį barjerą ir saugo stemplę nuo diskomfortą žmogui sukeliančių simptomų. Stemplės ir skrandžio gleivinei naudingas maisto papilduose randamas chondroitino sulfatas, kuris prilimpa prie skrandžio sienelių ir taip jas apsaugo izoliuodamas nuo skrandžio sulčių poveikio.
„Išgirdus refliukso diagnozę, naudingu gali tapti ir alavijas, pasižymintis skrandį apsaugančiomis savybėmis. Alavijas turi mukopolisacharidų – į želė panašios medžiagos, įeinančios į tarpląstelinį jungiamąjį audinį, kurį sudaro plėvelė, sauganti nuo rūgščių ar dirginančių medžiagų. Taip pat teigiamai veikti gali vaistinių ožragių sėklos, kurios turi rūgščią skrandžio terpę palaikančių savybių“, – priduria D. Auškalnis.
Anot jo, labai svarbu suprasti ir tai, kad, kad maisto papildai neatstos subalansuotos mitybos ir sveiko gyvenimo būdo – būtent tam pirmiausiai ir ragina skirti dėmesio vaistininkas, sužinojus apie refliuksą.
Įpročiai, kuriuos naudinga puoselėti:
Valgykite neskubėdami, skirkite tam laiko.
Venkite refliuksą paskatinti galinčių maisto produktų (citrusinių vaisių, mėtų, pomidorų, kepto, rūkyto, riebaus ir aštraus maisto, saldumynų, šokolado, svogūnų, gėrimų su kofeinu).
Stenkitės neprigulti po maisto.
Venkite didelio fizinio aktyvumo bent pora valandų po maisto.
Stenkitės miegoti ant aukštesnės pagalvės.
Meskite rūkyti.
Valgykite reguliariai ir mažesnėmis porcijomis.
Savarankiškai nekoreguokite gydytojo paskirtų vaistų dozių ar vartojimo dažnio.
Stenkitės vakarienę valgyti anksčiau.
Saikingai vartokite gazuotus bei kofeino turinčius gėrimus, citrusinių vaisių sultis.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.