Didžiausio populiarumo pasaulyje sulaukusiai Atkinso dietai negailima kritikos. Dėl gausaus gyvulinių baltymų ir riebalų kiekio kraujyje padidėja „blogųjų“ lipidų kiekis, aterosklerozės, širdies ir kraujagyslių sistemos ligų rizika, o sumažėjus angliavandenių pasireiškia virškinamojo trakto diskomfortas ar net anoreksija.
Kanados mokslininko Davido Jenkinso pasiūlyta Atkinso dietos modifikaciją – Eko Atkinso dieta nėra nauja, tačiau jos privalumai nuolat pripažįstami. Ji efektyvi ne tik mažinant kūno svorį. Laikantis Eko Atkinso dietos šešis mėnesius dešimtmečiui 10 proc. sumažėja širdies ir kraujagyslių sistemos ligų rizika.
Pakanka gyvulinės kilmės komponentus pakeisti augaliniais proteinais ir riebalais. Vartoti daug skaidulų turinčias avižas bei miežius, vietoje mėsos proteinų rinktis riešutus, grūdus ir soją, o riebalų - augalinius aliejus, riešutus ir avokadus.
Rezultatai akivaizdūs, teigia mokslininkai: sumažėja „blogojo“ cholesterolio, trigliceridų kiekis, o svoris krenta daug greičiau. Tokiu būdu, neribojant savęs, išvengiama iš karto dviejų širdies ir kraujagyslių sistemos ligų rizikos faktorių - hiperlipidemijos ir antsvorio.
Plačiau:
Effectof a 6-month veganlow-carbohydrate (‘Eco-Atkins’)diet on cardiovascular risk factors and body weight in hyperlipidaemic adults: a randomised controlled trial, BMJ Open, doi:10.1136/bmjopen-2013-003505, David Jenkins, et al., published online 5 February 2014.