Sveikos mitybos principai vis dažniau patenka į svarbiausias temas tiek sveikatos mokslų pasaulyje, tiek viešoje erdvėje apskritai. Siekdamas aprėpti plačiausią sveikatos mokslų studijų programų spektrą ir teikti stojantiesiems tik rinkos poreikį atitinkančias specializacijas, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) siūlo gilintis į mitybos ir maisto paruošimo, kokybės, technologijų subtilybes, tapti geriausiai pasirengusiais šios srities specialistais. Jau šiemet LSMU startuoja nauja bakalauro studijų programa – maisto mokslas.
Tai viena perspektyviausių bei aktualiausių mokslo sričių. Studijų metu nagrinėjamos biologiškai aktyvios maisto medžiagos, kuriamos naujos technologijos, mokoma taikyti rinkoje natūralius maisto priedus bei įdiegti beatliekines technologijas.
Programos rengėjų teigimu, atsižvelgiant į esamą Lietuvos žemės ūkio padėtį šios programos startas paskatins maisto ūkio sektoriaus augimą, ypač mažų ir vidutinio dydžio įmonių plėtrą maisto žaliavų ir produktų gamybos srityje. Darniai šio sektoriaus plėtrai reikia ir maisto specialistų, kurie galėtų konsultuoti ir patys dalyvauti maisto gamyboje užtikrinant kokybiškų, saugių, vartotojui patrauklių maisto gaminių gamybą, o taip pat maisto, kuris geriau tiktų sveikos mitybos koncepcijos įgyvendinimui, gamybą Be to, plėtojantis turizmo paslaugų sričiai, kaimo turizmui, kvalifikuoti specialistai gebantis užtikrinti kokybiško maisto gamybą mažuose ūkiniuose vienetuose arba keliems nedidelį vartotojų skaičių turintiems paslaugos gavėjams yra būtina sąlyga. Maisto mokslo studijų programos absolventai taip pat galėtų dirbti viešbučių, maitinimo ir kitas su turizmu susijusias paslaugas teikiančiose verslo struktūrose (viešbučiuose, poilsio namuose, kaimo turizmo sodybose ir kt.)
Būsimieji specialistai turės išmanyti maisto produktų sudėtį, modernias bei tradicines maisto produktų gamybos technologijas, maisto produktų kokybės reikalavimus ir, žinoma, poveikį žmogaus sveikatai. Šią programą baigę plataus parengimo kokybės specialistai galės siekti karjeros tiek laboratorijose, tiek viešojo maitinimo srityje, be maisto kokybės vadovo ilgainiui sunkiai bus įmanoma įsivaizduoti ne tik dideles maisto pramonės gamybos įmones.
Laima Zakaraitė