Antradienis, 2024.12.10
Reklama

Atsikračiusi dvylikos kilogramų Birutė Petrikytė savo sėkme dalinasi ir su kitais(8)

Ligita Sinušienė | 2012-03-10 00:01:01

Neįmanoma nepastebėti žinomos dainininkės šlagerių karalienės Birutės Petrikytės pastaruoju metu labai aptirpusių, kadaise itin apvalių, kūno formų. Pikti liežuviai plaka, kad be operacijų čia neapsieita, bet atlikėja šypsosi, purtydama galvą. Jos grožio paslaptis – nauji mitybos principai, kuriais remdamasi dainininkė su Palangos šeimos gydytoja Sondra Kulikauskiene netgi įkūrė Gyvenimo būdo keitimo mokyklą. Bet prieš pradėdama pasakoti apie ją, B. Petrikytė pirmiausia su šypsniu prisimena įvairiausius kitus lieknėjimo metodus, po kurių ištirpę kilogramai visuomet jai ir jos dukrai Andželikai sugrįždavę su kaupu. 

Estrados atlikėja B. Petrikytė ne tik pati sveikai numetė svorio, bet to paties moko ir kitus. Asmeninio archyvo nuotr.

Išmoko žiemą maudytis jūroje

„Visą gyvenimą rūpinausi sveikata, nuolat laikiausi įvairiausių dietų, - pasakoja dainininkė. – Lankiau ir Dainiaus Kepenio sveikatos mokyklą, numečiau 10 kg, bet po metų priaugau dvylika“. Tačiau sveikuolio pamokos nepraėjo veltui. Kaip pašnekovė sako – išmoko maudytis žiemą jūroje. Su dukra Andželika ir vyru Igoriu gyvena pajūryje, tad kone kiekvieną dieną lenda į jūrą. Jų pakrantė atoki, tad B. Petrikytė atvirauja: „Net ir kostiumų nereikia“.

Vis dėlto, ko gero, tik tiek iš D. Kepenio mokslų dainininkė ir pasiėmė. „Man sudėtinga gamintis visokiausius kotletus iš grūdų. Visas maistas – be druskos, be pipirų. O tada labai liūdna gyventi“, - atvirauja. Tiesa, dar mėgstanti bėgioti krosus.

Iki mokyklos įkūrimo dainininkė laikėsi drastiškiausių dietų, kurias prisiminusi dabar sunkiai tramdo juoką: „Būdavo, nuvažiuodavome su Andželika į „Žilvino“ viešbutį, išsinuomodavome apartamentus, nes taip rekomenduoja šitos dietos autorius, ir septynias paras gerdavome vien arbatas ir vandenį ir dar dirbtinai šalindavome skysčius iš organizmo. Andželika ketvirtą parą apalpo, aš septynias išsilaikiau. Numečiau septynis kilogramus, bet paskui visus juos ir dar daugiau susigrąžinau. Ir, kaip taisyklė, prieš kiekvieną naują dietą išvakarėse su drauge prisikirsdavome cepelinų“.

Taip dainininkė atrodė prieš aštuonerius metus. Asmeninio archyvo nuotr.

B. Petrikytė išmėginusi ir įvairių sriubų dietas, nuo kurių darydavosi bloga penktą dieną. „Beprotystė! – kirste nukerta senuosius pavojingus sveikatai lieknėjimo metodus pašnekovė. – Tokių drastiškų būdų neatlaiko nei galva, nei psichika. O dabar mes su Andželika nebegalvojame apie maistą, mąstome apie kitus gražius dalykus, nes nejaučiame alkio“.

Cepelinai prarado skonį

Taigi, pradedame kalbėti apie tai, kaip prieš kelerius metus atsikėlusi gyventi į Šventąją dainininkė čia atrado sveiko bei efektyvaus lieknėjimo receptą. Įsikūrusi pajūryje B. Petrikytė savo šeimos gydytoja pasirinko palangiškę S. Kulikauskienę, kuri, kaip paaiškėjo, turėjo ambicingų planų įkurti gyvenimo būdo keitimo mokyklą.

Dviejų moterų sukurta mokykla veikia jau dveji metai, ir viena iš įkūrėjų – B. Petrikytė - numestu svoriu džiaugiasi jau metai. Kartu su dukra. „Andželika numetė 20 kg, aš – 12 kg“, - džiaugiasi atjaunėjusi dainininkė. Kaip prasidėjo asmeninė dieta? Pašnekovė iš karto atkreipia dėmesį, kad laikantis mitybos principų, kurių dabar laikosi abi dainininkės, tikrai nebadaujama – tiesiog atsirenkami produktai. „Iš pradžių sužinojusi, kiek ir kiek kartų man reikės valgyti, maniau, kad tai neįmanoma. Pirmiausia reikia susitvarkyti su mintimis ir su galva - mes jau susitvarkėm, - juokiasi, žvelgdama į Andželiką. – Pavyzdžiui, aš labai mėgstu cepelinus, suvalgydavau jų vienu metu keturis. Ir nemaniau, kad tai yra daug. Kai jau buvau numetusi kokius 7 kg, sugalvojau vieną kartą jų pasigaminti. Mane labai nustebino, kad man jie nebebuvo labai skanūs – skonio receptoriai jau buvo labai pasikeitę. Ir vos vos sugebėjau suvalgyti du“.

Savo kūno linijas smarkiai pakoregavo ir Andželika Petrikytė. Asmenino archyvo nuotr.

Svarbu paminėti, kad B. Petrikytė dar prieš metus ne tik labai mėgo cepelinus valgyti, bet ir juos gaminti. Tačiau ir dabar, jei restorano svečiai pageidauja, pati dainininkė juos paruošia, bet valios pastangų jiems atsispirti nebereikia. „Galiu pagaminti, bet seilė nebetįsta“, - sako.

Atokiau nuo pagundų

„Žmonės galėtų ir gali naujos mitybos principų laikytis namuose, bet prie to reikia priprasti. Tam ir reikia pabūti čia, kur nėra jokių pagundų, - aiškina pašnekovė. – Yra nemažai draugų, kurie sako: „Duok, nusirašysiu tavo receptus“, bet namie jiems svoris nekrenta. O dešimt dienų pabuvus čia paskui daug lengviau to paties laikytis ir įprastoje aplinkoje“.

Dainininkė pasakoja, kad „moksleiviai“ pirmiausia labai stebisi ... didžiulėmis porcijomis. Žmonės niekaip negali suprasti, kaip tiek valgant galima sublogti. Tačiau lieknėjimo paslaptis slypi ne maisto kiekyje, o jo kokybėje. „Pirmiausia atsisakoma morkų, burokėlių, nes juose labai daug cukraus, - nustebina pašnekovė. – Svoris nekris, jei gausiai šių daržovių valgysi su kepsniu. O į mūsų racioną įeina ir mėsa, ir žuvis, jūros gėrybės, valgoma daug įvairių daržovių (ir šviežių, ir keptų grilyje). Užkandžiaujama riešutais, bet jų negalima daug, jie skaičiuojami vienetais. Pavyzdžiui, migdolų - ne daugiau 10 per dieną“.

B. Petrikytė kalba kaip tikra mitybos specialistė: „Galima suvalgyti ir apelsiną. Kai kas klausia, ar vietoj vaisiaus negalėtų išgerti sulčių. Tačiau stiklinė jų lygi keturiems-penkiems apelsinams, be to, į sultis pridedama daug cukraus“.

O ko nėra B. Petrikytės dietoje? „Nėra miltų, bet galima valgyti rupių miltų makaronus“.

Dainininkė prisimena, kaip draugės, atvažiavusios pas ją dar gegužę (svorį pradėjo mesti nuo sausio), pradėjo klausinėti, ką ji pasidariusi savo veidui. „Bet aš  visuomet tik už natūralumą“, - tvirtai pareiškia dainininkė.

Išsigydė gastritą

Numetus 12 kg pasikeitė tik dainininkės išvaizda ar ir savijauta? „Sveikata labai pagerėjo, - tvirtina šlagerių karalienė. – Dešimt ar net dvylika metų kankinausi dėl gastrito – padidinto skrandžio rūgštingumo. Tai buvo labai didelė mano problema. Kasdien prieš pietus ir prieš vakarienę išgerdavau po tabletę „Ultop“. Andželika irgi. O praėjus dviems savaitėms nuo dietos pradžios vieną rytą ji man ir sako: „Mama, bet mes „Ultop“ nebegeriame!“.

Kokia dainininkės dietos sėkmės paslaptis? „Nejaučiu alkio. Kasdien valgau ne tik pusryčius, pietus ir vakarienę, bet ir priešpiečius bei pavakarius. Vakarienę galima ir pavėluotai suvalgyti kokią 20 valandą – nieko baisaus. Iš pradžių buvo labai keista. Papusryčiauji, o po dviejų valandų turi mąstyti, kad atėjo priešpiečiai, po pietų reikia nepamiršti pavakarių. Bet po dviejų savaičių organizmas pripranta prie tokio mitybos režimo, skrandis jau pats duoda signalą ir nebereikia sekti laikrodžio“, - pasakoja atlikėja.

Per šventes – ir kumpis

B. Petrikytė prisipažįsta, kad tai kardinalūs pokyčiai jos maitinimosi įpročiuose: “Penkiolika metų nevalgiau pusryčių, galvodavau: “O kam jie reikalingi?“ Tačiau kuo ilgesnį laiko tarpą nevalgai, tuo daugiau paskui sukerti. O aš klaidingai maniau, kad kuo ilgesnė pertrauka tarp valgių, tuo geriau. Tai susidarydavo ir šešiolikos valandų pertrauka“.

Pasikeitė ir dainininkės apsipirkimo įpročiai. Iki tol parduotuvėje neatsispirdavusi tos akimirkos įgeidžiams, dabar perka tik tai, ko reikia. „Kartą dar stabtelėjau prie pusfabrikačių lentynos. Andželika mane sulaikė: „Ar tu dar prie to šlamšto sustojai?!” – kvatojasi pasakodama scenos žvaigždė. – Tačiau yra šventės – mes jų neatsisakome. Velykos mūsų namuose visada su kumpiais, krienais. Pavalgome, bet paskui grįžtame prie įprasto režimo. Kodėl žmonės susigrąžina numestus kilogramus? Todėl, kad negali savęs ilgai riboti ir tuo labiau – visą gyvenimą. Tačiau iš tiesų nėra nieko baisaus, jei kokį kartą žmogus ir 6 cepelinus suvalgys. Esu išbandžiusi – suvalgius cepelinų porciją su grietinės ir spirgučių padažu iš karto nepriaugi kilogramo. Bet, žinoma, jei paskui dar ir kitą dieną – bulvių plokštainis, dar koks cepelinas, tai svoris tikrai pradės augti“.

Ligita Sinušienė

ligita@vlmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (8)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Auganti vyrų vaisingumo krizė vis dar lieka šešėlyje
Nevaisingumas – opi tema, kuri vis dar dažnai klaidingai suvokiama kaip moters sveikatos iššūkis. Tačiau naujausiu...
Kardiologai: Lietuva vis dar atsilieka ES gydant širdies ir kraujagyslių ligas
Gruodžio 6-10 dienomis minint Miokardo infarkto savaitę, šalies kardiologai ragina atkreipti dėmesį į širdies ir kraujag...
Greitosios medicinos pagalbos tarnybai pradeda vadovauti D. Paliulionis
Nuo pirmadienio, gruodžio 9 d., nacionalinei Greitosios medicinos pagalbos tarnybai (GMPT) pradeda vadovauti Donatas Pal...
Endoskopinės ausų operacijos: otochirurgo veiksmai tikslesni, gydymas efektyvesnis
„Jau beveik metus ligoninėje atliekame pilnai endoskopines ausų operacijas. Naudojant endoskopinę techniką ta...
Šeimos gydytoja: prieš pirkdami dovanas vaikams pagalvokite, ar jos tinkamos ir saugios
Interaktyvūs robotai, lipnūs „šlykštukai" (angl. slime), plastiko šoviniais šaudantys pistoletai, vaikiški SP...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų