Šeštadienis, 2025.06.14
Reklama

Ar saugu valgyti trumpai termiškai apdorotas kepenėles?(1)

vlmedicina.lt | 2013-02-08 00:05:18

Klausimas. Ar saugu valgyti trumpai termiškai apdorotas kepenėles (jautienos, avienos, vištienos). Kuo galima užsikrėsti?

Kepenėlės
Ligitos Sinušienės nuotr.

Atsako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė Viktorija Septilkienė

Gyvulių ir paukščių kepenėlės yra priskiriamos valgomiesiems gyvūniniams subproduktams, kuriuos prieš vartojimą reikia termiškai apdoroti.

Pagal Lietuvos standarte LST 1919 „Mėsos gaminiai“, kuris nustato žmonių maistui į rinką tiekiamų mėsos gaminių bendruosius kokybės reikalavimus, pateiktą terminio apdorojimo apibrėžimą, terminis apdorojimas yra mėsos ar subproduktų kaitinimas karštame ore arba vandenyje, vandens garuose arba riebaluose ar kitoje aplinkoje iki ne žemesnės kaip 68 laipsniai C vidinės gaminio temperatūros (norint produkto viduje tokią temperatūrą pasiekti, produktą reikia ne tik užvirti, bet ir pavirti nuo kelių iki keliolikos minučių (priklausomai nuo gabalėlių  dydžio), kad karštis pasiektų vientiso produkto gabalo centrą).

Termiškai apdorotų mėsos gaminių sauga priklauso ne tik nuo jų virimo ar kepimo temperatūros, bet ir nuo gamybai panaudotų žaliavų, gamybos higienos sąlygų. Nesilaikant tinkamos gamybos higienos ar gamybai naudojant nepatikrintas gyvūninės kilmės žaliavas, pavojus žmonių sveikatai gali kilti. Dėl maisto gaminimo higienos pažeidimų dažniausiai susergama tokiomis infekcinėmis ligomis, kaip salmoneliozė, listeriozė ir kitomis, kurias sukelia patogeniniai mikroorganizmai.

Maisto ruošimo higienos reikalavimų turi laikytis ne tik maisto produktus gaminančios ar viešojo maitinimo įmonės, bet ir kiekviena šeimininkė.

vlmedicina.lt

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
 Šaltai "užplikyta“ kava:  gurmaniški receptai vasarai
Garuojantis puodelis karšto kvapnaus gėrimo – tai bene dažniausia asociacija, iškylanti pagalvojus apie kavą. Tači...
Psichologė: vaikas nepasirenka būti jautrus
„Nekreipk dėmesio“, „neverkšlenk dėl niekų“, „susirask draugų ir žaisk su jais“, &bd...
Pavėžėjimo paslauga į organų transplantacijas ir po jų teikiama be pokyčių
Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NTB) primena: organų transplan...
Negalėjusiam pačiam kvėpuoti ir maitintis 4 dienų kūdikiui – inovatyvi operacija
Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose keturių dienų naujagimiui, gimusiam su reta ir gyvybei pavojinga kvėp...
Pornografija veržiasi į vaikų pasaulį
Kol suaugusieji ginčijasi dėl lytinio švietimo būtinybės mokyklose, vaikai kasdien susiduria su turiniu, formuojančiu jų...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų