Klausimas. Ar yra tikrinama iš Lenkijos įvežamų braškių kokybė dėl pesticidų ir kt. teršalų? Ar saugu jas valgyti, ar geriau pirkti lietuviškas, nors brangesnes? Jovita.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atsakymas
Tiek lietuviškas, tiek ir lenkiškas braškes yra saugu vartoti. Prasidėjus šių uogų sezonui, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai kiekvienais metais tikslingai ima aktyviau kontroliuoti įvairias prekybos uogomis vietas, intensyviai atrenka tyrimams parduodamų uogų mėginius dėl pesticidų ir kitų teršalų, vertina, ar prekiaujama kokybės reikalavimus atitinkančiomis, tinkamai paženklintomis uogomis. Kelerių pastarųjų metų valstybinės kontrolės duomenys rodo, kad tiek lietuviškos, tiek ir iš kitų Europos Sąjungos valstybių (Lenkijos, Ispanijos) atvežtos braškės yra saugios ir kokybiškos, pažeidimų nustatoma tik pavieniais atvejais, o dažniausiai pasitaikantys neatitikimai - netinkamas ženklinimas ir uogų kilmės šalies nurodymas.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.