Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Ar saugu kepti maistą silikoniniuose induose?

www.lrt.lt | 2015-11-17 08:45:25

Silikoniniai gaminiai, kurie naudojami laikantis gamintojo instrukcijų ir pagal paskirtį, net ir aukštoje temperatūroje nėra toksiški.Taip sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus specialistė Agnė Kolkaitė.

Pyragaičiai
Redakcijos archyvo nuotr.

LRT RADIJO klausytoja Marytė iš Kauno teiraujasi, ar silikoniniai kepimo indai nėra toksiški. „Parduotuvėse pastebėjau iš minkšto plastiko gaminamus įvairių formų ir spalvų kepimo indus. Ar jie nekenksmingi kepant maistą aukštoje temperatūroje?“ – klausia ji.

A. Kolkaitė tikina, kad silikonas yra sintetinis junginys, atsparus itin aukštai temperatūrai – net iki 280°C.

„Kadangi tokie indai atsparūs aukštai temperatūrai, juos galima naudoti orkaitėse, mikrobangų krosnelėse arba maistui užšaldyti. Jei maistą ketinate ruošti aukštesnėje nei 280 laipsnių temperatūroje, siūloma rinktis kitokius kepimo indus: keramikinius, molinius ar stiklinius“, – sako specialistė.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovės teigimu, silikoninių gaminių saugumas nustatomas atlikus laboratorinius tyrimus. Šiems indams yra atliekami sunkiųjų metalų – švino, kadmio, gyvsidabrio, chromo, mangano – tyrimai.

„Taip pat siūloma vartotojams atkreipti dėmesį į gaminio ženklinimą: jis nurodo, ar indas tinkamas kepti, ar tik užšaldyti maisto produktus. Visi gaminiai, skirti sąlyčiui su maisto produktais, turi būti paženklinti taurelės ir šakutės simboliu arba žodžiais „Skirta liestis su maistu“, – aiškina A. Kolkaitė.

Jei reikia, gamintojas nurodo ir specialias naudojimo instrukcijas, kurių turi būti laikomasi, norint užtikrinti saugų ir tinkamą naudojimą. A. Kolkaitės teigimu, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba per šiuos metus nėra gavusi vartotojų skundų dėl silikoninių gaminių saugos.

www.lrt.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų