Trečiadienis, 2024.04.24
Reklama

2014-ieji – gerų, prastų, keistų, bet nereikšmingų sprendimų metai

vlmedicina.lt | 2014-12-30 00:01:25

Kuo reikšmingi buvo 2014-ieji ir su kokiais lūkesčiais pasitinka naujus 2015 metus dirbantieji sveikatos apsaugos srityje? Į klausimus atsako portalo VLMEDICINA.LT konsultantė dr. Indrė Būtienė.

Indrė Būtienė
Dr. Indrei Būtienei šie metai buvo reikšmingiausi dėl vis didėjančio išgydytų vaikučių būrio. Algirdo Kubaičio nuotr.

Kuo Jums reikšmingi buvo 2014 metai? 

2014-ieji, kaip ir kiekvieni metai mano gyvenime, buvo tikrai reikšmingi. Svarbiausia, kad praėjusį pavasarį kilusi idėja įkurti privačią vaikų kliniką Klaipėdoje (beje, vienintelę tokią Lietuvoje) jau netrukus taps realybe – sausio mėnesį planuojame atidarymą. O kol kas klinika teikia naują paslaugą – „sveikatinimo atostogų“ organizavimą ir informacijos teikimą bei pagalbą registruojantis pas gydytojus, kuri tikrai paskutiniu metu labai paklausi.

Man asmeniškai šie metai tikrai nebuvo nuobodūs – buvau išrinkta tarptautinės organizacijos HEAL (Health and Environment Alliance), atstovaujančios daugiau nei 70 organizacijų, besirūpinančių aplinka ir jos įtaka sveikatai, tarybos nare. Baigiau Europos respiratologų organizacijos Jaunųjų specialistų komiteto pirmininkės kadenciją ir dėl gerai įvertintų mano pasiektų rezultatų atsivėrė naujos galimybės dirbti šioje srityje - gavau pasiūlymą kandidatuoti į el. mokymų direktoriaus poziciją. Vis dar tęsiau darbą kelių tarptautinių mokslinių ar politinių organizacijų (Europos jaunųjų gydytojų, Europos pediatrų akademijos, Europos alergologų ir klinikinių imunologų akademijos) tarybose, kuriose pasiekėme gana reikšmingų rezultatų.

Be to, 2014 metais pradėjau dirbti Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakulteto prodekane plėtrai ir tarptautiniams ryšiams. Dirbdama šį darbą galiu panaudoti visą savo patirtį sukauptą patirtį dirbant aukščiau paminėtose tarptautinėse organizacijose ir įvairiuose projektuose sveikatos apsaugos sityje.

Visgi svarbiausia, kad šie metai man buvo reikšmingi dėl vis didėjančio išgydytų vaikučių būrio. Man yra be galo svarbu, kad aš galiu jiems ir tėveliams padėti įveikti bronchų astmą ir kitas sunkias kvėpavimo takų ligas.

Kokie įvykiai, sprendimai Lietuvos sveikatos apsaugos srityje Jums labiausiai įsiminė? Kaip juos vertintumėte?

Kaip ir kiekvienais metais, praėjusiais metais buvo gerų, prastų ir net keistų sprendimų sveikatos apsaugos srityje. Negalėčiau išskirti konkretaus vieno sprendimo, nes kad ir kiek daug buvo įvairių sprendimų, - arba jie nebuvo patvirtinti, arba neįsigaliojo, arba buvo pakeisti pasikeitus ministrams.

Aš labiausiai pasisakau prieš korupciją sveikatos apsaugos sistemoje ir norėčiau, kad valdžia imtųsi griežtesnių veiksmų jai sustabdyti.

Iki šiol nematau vienos strategijos, nurodančios, kokia linkme ir kaip turėtų mūsų sveikatos sistema keistis. Kuomet vieno ministro sprendimai sukelia daug diskusijų, bandoma surasti tinkamiausią sprendimą, tačiau pasikeitus ministrams – vėl viskas „iš pradžių“. Mano nuomone, praėjusiais metais nebuvo nė vieno reikšmingesnio sprendimo, kuris tikrai būtų gerokai pastūmėjęs Lietuvos sveikatos sistemą tobulėjimo ir skaidrumo linkme.

Kokių sprendimų sveikatos apsaugos srityje tikitės 2015 metais?

Tiesą pasakius, iš valdžios ar SAM labai daug nesitikiu. Norėtųsi tikėtis, kad bus surastas kompromisas, kaip tinkamai ir pakankamai finansuoti sveikatos priežiūros įstaigas. Tokiu būdu sumažėtų gydytojų ir slaugytojų emigracija, pagerėtų būsimųjų gydytojų rengimo sąlygos ir kokybė. Reiktų daugiau dėmesio skirti sveikatos priežiūros netolygumų regionuose mažinimui. Bet žinant pastarųjų metų veiksmus, nelabai to tikiuosi. Mano nuomone, kiekvienas iš mūsų turėtume po truputį prisidėti gerinant dabartinę būklę, o ne tik dejuoti, kokie maži atlyginimai ar kokios sunkios darbo sąlygos.

Mano nuomone, reikėtų orientuotis į integruotą sveikatos priežiūrą, kurioje savo vietą surastų visi sveikatos priežiūros specialistai ir į paciento gydymą būtų įtraukti ne tik gydytojai, bet ir slaugytojai, visuomenės sveikatos priežiūros specialistai, socialiniai darbuotojai bei kiti specialistai ir, žinoma, pats pacientas. Itin svarbu yra mokyti pacientą, kad jis suvoktų, jog visų pirma jis pats yra atsakingas už savo sveikatą, nes kitaip besikreipiančių pas gydytojus pacientų tik daugės ir esamas skaičius gydytojų nepajėgs visiems padėti.

Kokius išskirtumėte medicinos mokslo pasiekimus?

Medicina nuolat tobulėja. Deja, ne viskas vyksta taip greitai ir efektyviai, kaip norėtumėme. Vien tik Ebolos epidemija parodo netobulumus medicinoje ir sveikatos priežiūroje.

Aš be galo žaviuosi mokslininkais, kurie negailėdami savo laiko bando atrasti naujus vaistus ar gydymo metodus. Lietuva ypač garsi savo biotechnologais. Mane nustebino neseniai sužinoti skaičiai: išrasti vienam naujam cheminiam vaistui ir paleisti jį į rinką reikia mažiausiai 10 metų, 13 milijardų eurų ir 10 tūkst. naujų cheminių junginių, iš kurių tik vienas taps tuo nauju vaistu...


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveikatos apsauga
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Anksti nustatytas imunodeficitas – išgelbėtos gyvybės
Naujagimiams atliekamas imunodeficito tyrimas galėtų vieniems vaikams išgelbėti gyvybę, kitiems – anksti skirti gy...
Smegenų insulto gydymas: intervencinė radiologija – auksinis gydymo standartas
Intervencinės radiologijos specialistai atlieka gyvybiškai svarbų, gyvybę gelbstintį gydymą, kuris yra mažiau invazyvus...
Šuns asistento mokymas kainuoja per 25 tūkst. eurų, bet toks šuo padeda ir fiziškai, ir emociškai
Geriausiu žmogaus draugu vadinami šunys ne tik tampa lygiaverčiais šeimos nariais, bet ir gali padėti žmonėms su negalia...
Dr. T. Sveikata: "Pacientas nėra automobilis, kuriam galiu užsakyti detalę ir žinoti, kad ji tikrai tiks"
„Kiekvienai endoprotezavimo operacijai ruošiamės iš anksto, apgalvojame jos strategiją, dirbame su keliomis kompiu...
Ligonių kasos apmokės dvi modernias priemones sudėtingoms širdies procedūroms
Nuo liepos 1-osios ligonių kasos stacionarines tretines suaugusiųjų intervencinės kardiologijos paslaugas teikiančioms g...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų