Penktadienis, 2025.06.20
Reklama

10 produktų, padėsiančių kamuojant žarnyno problemoms

LRT TELEVIZIJOS laida „Klauskite daktaro“ | 2018-03-13 14:11:38

Gerosios žarnyno bakterijos (probiotikai) ypač svarbios, kai žmogus serga žarnyno ligomis ar turi kitų bėdų, netoleruoja gliuteno ar laktozės, vargina egzema, žvynelinė, iš burnos sklinda blogas kvapas, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. O gerai tai, pabrėžia daktaras, kad šių bakterijų lengva gauti su maistu, ir išvardija dešimt produktų, kuriuos turėtumėte įtraukti į savo racioną.

© Pixabay.com

„Ar jums yra kada nors yra skaudėję pilvą? Ar esate skuodęs į tualetą bijodami, kad nespėsite? O gal pavydite tiems, kurie tuštinasi kasdien, nes pats tuštinatės kartą per savaitę? Ar negalite kažko valgyti, nes sudirgsta žarnynas? O gal esate antibiotikų mėgėjas? Tokiais atvejais padėti gali daugiamilijoninė gerųjų žarnyno bakterijų armija, vadinama probiotikais“, – sako profesorius Alvydas Unikauskas.

Jo teigimu, probiotikai ypač svarbūs tada, kai žmogus serga žarnyno ligomis, netoleruoja gliuteno ar laktozės, turi pralaidų žarnyną, viduriuoja, viduriai užkietėję, pučia pilvą, vargina egzema, žvynelinė, blogas kvapas iš burnos, mano, kad per greitai sensta.

„Minėtų ligų ir simptomų sąrašą būtų galima tęsti ir tęsti. Galiu paminėti net jūsų gimimo būdą – ar gimėte natūraliai (vaginalinis gimdymas), ar ne. Pastaruoju atveju jums greičiausiai taip pat trūksta gerųjų bakterijų. Gal jūs vartojate daug įvairių vaistų, įskaitant kontraceptikus, saldumynus, perdirbtą maistą. Visa tai iš jūsų pavagia probiotikus“, – aiškina A. Unikauskas.

Jo žodžiais, natūralių probiotikų yra daug ir įvairių, tad įtraukti juos į savo racioną ir su maistu gauti taip reikalingų medžiagų labai paprasta.

Rauginti kopūstai – vienas populiariausių natūralių probiotikų Lietuvoje. Juos rekomenduojama valgyti po 1–3 šaukštus prieš valgį arba įmaišyti į salotas. Be to, rauginti kopūstai naudingi ne tik virškinimui, bet ir imuninei sistemai.

Kimčiai – tai korėjietiškai rauginti kopūstai su aitriosiomis paprikomis. Juose gausu antioksidantų, gerinančių kraujotaką, širdies veiklą bei virškinimą.

Kefyre gausu naudingų bakterijų, raugo bei riebalų. Geriausiai tinka iš žalia žole mintančių galvijų (geriausia ožkų) pieno pagamintas kefyras.

Natūralus jogurtas turėtų būti iš natūralaus pieno ir viso riebumo. Avies piene gausu vitamino D ir pieno baltymų. Naudingas ir ožkų pienas. Karvių pieno jogurtas taip pat gali būti naudojamas, bet jame yra tam tikrų alergijas sukeliančių baltymų.

Neapdorotas (brandintas) sūris. Jame gausu ne tik probiotikų, bet ir vitamino K. Geriausiai tinka avies arba ožkų pieno brandinti sūriai.

Obuolių sidro actas. Jame esančios rūgštys padeda išlaikyti tinkamą skrandžio pH, skatina natūralių probiotikų augimą. Per dieną rekomenduojama nuo 1 arbatinio šaukšto iki 2 valgomųjų šaukštų obuolių sidro acto įmaišyti į vandenį ar tiesiog įpilti į salotas.

Rauginti agurkai. Juose gausu ir silicio dioksido, naudingo odai.

Sojų pasta (misas) naudojama tūkstančius metų. Joje gausu naudingų bakterijų ir grybų, vitamino B. Įdėkite šiek tiek sojų pastos į sultinį ar tiesiog valgykite ją vieną.

Gira. Ją galima gaminti iš duonos, runkelių bei kitų daržovių.

Kombučia (arbatos grybas) – fermentuota arbata. Pasigaminkite šios fermentuotos arbatos namuose. Joje gausu organinių rūgščių, probiotikų, fermentų, vitamino B, polifenolių. Kombučią galima gerti su šalavijų sėklomis, uogomis.

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 4 / 5 (2). Jūs dar nebalsavote
(2)
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Liga, keičianti gyvenimą: apie šoninę amiotrofinę sklerozę ir visapusišką pagalbą pacientui
Šoninė amiotrofinė sklerozė (ŠAS) – reta, tačiau viena sunkiausių neurodegeneracinių ligų, kuri paveikia motoriniu...
Jonines švęskite saugiai: ką alkoholis daro kūnui ir protui?
Statistika rodo, jog vasarą alkoholinių gėrimų vartojimas ženkliai ūgteli, o didysis pikas stebimas paskutinėmis birželi...
Laimo liga: nediagnozavus laiku, pasekmių gali likti visam gyvenimui
Kasmet Lietuvoje fiksuojamas vis didesnis Laimo ligos atvejų skaičius – nuo beveik 3 tūkstančių susirgimų 2023-iai...
Siūloma suteikti daugiau teisių slaugytojų padėjėjams
Vyriausybė pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtiems įstatymų pakeitimams, kuriais siekiama gerinti slau...
Kai nosis ima kraujuoti: neignoruokite signalo, kuris gali išgelbėti gyvybę
Daugeliui kraujas iš nosies – tik nepatogus, bet laikinas reiškinys. Dažnai pasitaikantis žiemą, kai oras sausas,...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas