Sekmadienis, 2024.09.01
Reklama

Maisto spalvos taip pat daro įtaką gerai savijautai

Pranešimas žiniasklaidai | Šaltinis: vlmedicina | 2020-04-27 10:25:53

Kas dažniau atsiduria jūsų lėkštėje – raudonas pomidoras, žalias agurkas ar oranžinė morka? Maisto spalva - ne mažiau svarbi savybė nei jo skonis ar kvapas. Pasaulyje atlikti tyrimai rodo, kad spalvos lėkštėje daro įtaką ir mūsų emocijoms, ir dvasinei būklei. Taip pat tam tikros spalvos produktai pasižymi konkrečiais vitaminais ir mineralais.

Maisto spalva daro įtaką savijautai. Unsplash.com

Raudonas maistas stiprina imunitetą

Pasak prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, yra manoma, kad daugiausiai malonumo sukelia raudona maisto spalva, kuri taip pat žadina mūsų apetitą. Raudonos spalvos vaisiai ir daržovės pasirūpina mūsų širdimi, sustiprina imuninę sistemą.

„Šios spalvos produktuose esantis antocianinas mažina širdies ligų riziką, gerina atmintį, stimuliuoja kepenų bei inkstų veiklą. Raudonuose maisto produktuose taip pat gausu likopeno. Šis antioksidantas, suteikiantis maisto produktams raudoną spalvą, neutralizuoja laisvuosius radikalus, tad saugo nuo vėžinių susirgimų bei rūpinasi odos apsauga nuo žalingo aplinkos poveikio bei senėjimo“, – sako maisto ekspertė.

Raudonas maistas taip pat turi geležies, svarbios kraujotakos sistemai, ji aprūpina ląsteles reikalingomis medžiagomis. Tad jei norite sustiprinti kapiliarus, dažniau pasimėgaukite šviežiomis raudonspalvėmis uogomis – braškėmis ir trešnėmis.

Raudoni produktai: mėsa, pomidorai, burokėliai, raudonosios paprikos, ridikai, raudonieji kopūstai, granatai, vyšnios, arbūzai, braškės, avietės, trešnės, spanguolės.

Žalia spalva ramina, gelbsti nuo galvos skausmo

Žalia spalva, simbolizuodama gamtos grožį, taip pat yra susijusi su gera savijauta, ji atpalaiduoja bei ramina organizmą, sumažina stresą. Šios spalvos pigmentų turintis maistas reguliuoja medžiagų apykaitą, nes kalorijų tokiuose produktuose labai mažai. Juose gausu ląstelienos ir vitaminų.

„Žalias maistas teigiamai veikia nervų sistemą, slopina galvos skausmą bei mažina stresą. Todėl siekiant nusiraminti, vietoje deserto geriau rinkitės sveikesnį užkandį – agurkų salotas ar žalios spalvos vynuoges“, - siūlo V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė atkreipia dėmesį ir į tai, kad žalias maistas gerina raumenų būklę. Tuo tarpu, šios spalvos produktuose esantis chlorofilas stimuliuoja raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, išplečia kapiliarus ir skaido kraujo krešulius, stiprina širdį.

„Žaliaspalvės daržovės valo organizmą, aprūpina jį elementais, svarbiais kaulams ir dantims. Žalios spalvos produktai taip pat padeda kovoti su peršalimo ligomis – jie stiprina imuninę sistemą, padeda įveikti slogą. Šios spalvos maiste gausu vitaminų A, C, E, kurie saugo nuo ligų“, – vardija maisto ekspertė.

Žali produktai: salotos, agurkai, cukinijos, avokadai, brokoliai, žirneliai, žaliosios paprikos, kiviai, kriaušės, vynuogės, įvairios žolelės.

Oranžiniai ir geltoni produktai saugo nuo peršalimo ligų

Pasaulyje atliktais tyrimais įrodyta, kad oranžinė spalva pakelia nuotaiką, skatina veikti, tad po sunkios dienos jėgas galima susigrąžinti užkandžiaujant apelsinais ar morkomis.

„Geltonos ir oranžinės spalvų vaisiuose bei daržovėse yra daug karotenoidų, kurie organizme paverčiami vitaminu A, stiprinančiu imunitetą. Gardindami maistą morkomis ar geltonosiomis paprikomis, tuo pačiu galime apsisaugoti ir nuo peršalimo ligų ar gripo“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Anot jos, geltoni produktai taip pat naudingi nervų sistemai, jie „aštrina“ protą, gerina atmintį bei gebėjimą sutelkti dėmesį. Taigi valgydami oranžinį ir geltoną maistą turėsime daugiau energijos, jausimės žvalesni.

Geltonos spalvos maistas taip pat padeda iš organizmo pašalinti kenksmingas medžiagas, rūpinasi mūsų akimis, odos elastingumu.

Geltoni ir oranžiniai produktai: morkos, citrinos, apelsinai, geltonosios paprikos, abrikosai, persikai, bananai, mangai, kukurūzai, kiaušinių tryniai, sūriai.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kokių profesijų atstovai dažniausiai serga alerginiu kontaktiniu dermatitu?
Alerginis kontaktinis dermatitas – tai odos uždegimas, pasireiškiantis po kontakto su dirginančiomis medžiagomis,...
Vasaros pramogos gali tapti ausų, gerklės, nosies ligų priežastimi
Vasara – tinkamas laikas mėgautis šiluma, poilsiu gamtoje, prie vandens telkinių, tačiau neretai šiuos džiaug...
Jeigu pirmakursiai visai nejaučia nerimo, jau verta susirūpinti?
Rugsėjo 1-oji – naujos pradžios, kito gyvenimo etapo atskaitos taškas, kai pirmakursiai pradeda akademinį gyvenimą...
Empatijos robotai neišmoks: kaip ugdyti ateities slaugos specialistus?
Technologijos vis labiau skverbiasi į mūsų gyvenimus, įskaitant ir sveikatos priežiūrą. Robotikos ir dirbtinio intelekto...
Vienos pavojingos, o kitos - įkyrios: širšės ir vaisinės muselės
Nuo senų laikų širšių dažnai bijoma – ir tam yra priežastis. Širšės, nors ir svarbios ekosistemai, žmogui gali kel...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų