Ketvirtadienis, 2024.04.18
Reklama

Saulės mineralas ir augalo siela - grožiui ir sveikatai puoselėti

Genovaitė Privedienė | 2013-07-27 00:01:21

„Jei salonėlyje besilankanti vyresnio amžiaus moteris klausia, ar sugebėsiu ją „ atjauninti“, atsakau, kad mes čia tikrai „nesijauninsime“, nes natūraliosios terapijos  paskirtis -  suteikti žmogui geriausią savijautą ir išvaizdą, kokios jis gali būti savo amžiaus. Visą gyvenimą „jaunintis“ nėra siektina, to nereikia. Poreikį būnant 40-ies atrodyti ir jaustis kaip 16-os įbruko žurnalai, kuriuose reklamuojami komerciniai produktai. Gražus yra ir vyresnis veidas“, - savo požiūrį į grožį apibūdina aromatų ir gintaro terapijų praktikė Edita Vigelytė. Ir priduria, kad pamačius  senyvai atrodantį trisdešimtmetį, galima numanyti, kad žmogus per daug laiko praleidžia baruose ar prie kompiuterio, išgyvena daug streso, neracionaliai maitinasi. Tačiau vyresniam turėti raukšlelių normalu, ir kiekvienq amžiaus tarpsnį reikėtų gerbti.

Edita Vigelytė
„Visus produktus, tarp jų natūralius, raginu naudoti protaujant“, - sako Edita Vigelytė. Algirdo Kubaičio nuotr.

Edita, kas  yra grožis?

Visuomet teigiu, kad negražių žmonių nėra ir nėra standartų. Klientės dažnai juokiasi iš manęs  - remdamasi tokiu požiūriu galiu netekti darbo, nes visi jausis gražūs ir nebeis gražintis. Labai džiaugčiausi, jei visi jaustųsi gražūs. Jei jaustųsi gražūs ir mylėtų save, žmonės dažniau lankytųsi pas natūralių terapijų, masažo specialistus. Gražus yra tas, kuris skiria dėmesio sau ir myli save, dėkingas Dievui už tai, koks jis yra, palaiko harmoningą savijautą. Jam nereikia agresyvių (injekcijų, plastikos chirurgijos, chemizuotos kosmetikos) papildomų priemonių. Nenorėčiau menkinti agresyvaus poveikio kosmetologijos, bet, mano manymu, jos paslaugų reikia minimaliai, retam žmogui. Su grožiu tai nieko neturi bendra, daugiau bendra turi su saviverte. Kokia savivertė –  toks grožis. O grožio piliulės ar vienintelio grožio kremo – nėra.

Ar pagalvojate pamačiusi žmogų, kad tiek mažai reikėtų, ir jis  būtų gražesnis?

Neabejotinai. Visada pastebiu, jei žmogus yra rūkantis, sudirgęs, išgyvena ilgalaikį stresą.  Stresui žmogus atiduoda daug jėgų ir niekam kitam energijos nebeturi. Pastebiu tai iš veido spalvos, išraiškos, įtempto apatinio žandikaulio, kaktos. Būna atvejų, kai žmogui plaukai slenka, ir niekas niekuo negali padėti, nei kirpėjai, nei gydytojai nenurodo  priežasties. Ir žmonės nustemba sužinoję, kad dėl streso labai įtempti galvos  raumenys bei  oda, taip pat pečių sritis. Dėl to plaukų svogūnėliai negauna pakankamai deguonies ir maisto medžiagų, plaukai silpsta ir ima slinkti.  Aišku, stresą išduoda ir laikysena – pakelti ar sukumpę pečiai, lakstančios akys, veido išraiška, spalva. Ilgalaikio streso atveju puikiai padeda aromaterapinis galvos ir nugaros masažas su šiltais gintaro ryšulėliais. Specialiai parinkti aromaterapiniai aliejai ramina, o gintaras  suteikia energijos, harmonizuoja savijautą.

Gintaro arbata
Iš gintariukų, kurių prisirenkame prie jūros, galime pasidaryti gintaro arbatos arba trauktinės. Algirdo Kubaičio nuotr.

Turbūt retas Lietuvos gyventojas iš pajūrio nėra parsinešęs bent nedidelės saujelės gintariukų. Kaip juos galėtų savo labui panaudoti?

Siūlau nepatingėti ir ruošti garsiąją gintaro arbatą. Tai senas baltiškas būdas gerinti sveikatą. Gintaras arbatai turi būti visiškai neapdirbtas, nenužievintas, nes gintaro žievelėje yra daugiausia gintaro rūgšties, dėl kurios jis ir vertingas.

Apie 50 g gintaro dezinfekuojame - nuplikome karštu vandeniu, sudedame į gražų stiklinį arbatinį,  kad keltų ir estetinį pasigėrėjimą - gintaro stebėjimas dėl spalvų spektro ramina psichiką, padeda išsaugoti sveikas akis.

Užplikome kaip žolelių arbatą. 20 min. leidžiame  prisitraukti, geriausiai – šildant ant arbatinės žvakutės. Gausime nežymiai gelsvos spalvos, lengvo sakų prieskonio eliksyrą. Vanduo absorbuoja iš gintaro žievelės gintaro rūgštį, o ši rūgštis optimizuoja visas organizmo sistemas.  Labai gerai gerti gintaro arbatą tiems, kurie dažnai serga kvėpavimo takų ligomis. Gerti palanku nedideliais kiekiais.

Tai ir pagerintos kokybės vanduo veidui prausti, naudoti vietoj veido toniko ir drėkiklio.

50 g gintaro galima periodiškai naudoti apie pusmetį, kartkartėmis nuplaunant šaltu vandeniu ir leidžiant nudžiūti saulėje.  Gintaras - saulės mineralas, saulė jį energetiškai pakrauna.

Žmonės nešioja gintaro karolius, manydami, kad tai padeda skydliaukei...

Karoliai puiku, tačiau jie  turi būti iš visiškai neapdirbto gintaro. Nuo skydliaukės veiklos sutrikimų taip pat  padėtų skydliaukės srities įtrynimas gintaro pudra, arbata, trauktine.

Kaip pasigaminti ir vartoti gintaro trauktinę?

Senovinį trauktinės receptą sužinojome Šventosios girininkijoje. Puslitriui geros, ne stipresnės nei 45 laipsnių degtinės reikia  neapdirbtų gintariukų „per keturis pirštus“. Esant jaunam mėnesiui užpilti, tamsiai šiltai palaikyti retkarčiais sukratant iki kito jauno mėnulio. Vartoti po arbatinį šaukštelį rytais. Trauktine galima įtrinti skydliaukės sritį, sumuštas, nubrozdintas, vabzdžių sukąstas vietas, skausmingus sąnarius. Degtinė neturi būti stipresnė kaip 45 laipsnių.

Gintaras
Gintaras - saulės mineralas. Algirdo Kubaičio nuotr.

Kosmetikai naudojama gintaro pudra. Ar galime jos pasigaminti namų sąlygomis?

Deja, pudros pasidaryti namų sąlygomis nėra galimybių. Daug kas bando malti kavamalėmis, pavyksta padaryti smulkų smėlį, bet  pudros pagaminti nepavyksta, tam reikalingi specialūs įrengimai. Dažnai galima susidurti su gintaro dulkių, kurios lieka gaminant gintaro gaminius, pardavėjais. Šios dulkės netinka sveikatinimui nei grožiui, nes gaminant gintaro gaminį naudojami cheminiai abrazyvai, po šlifavimo lieka klijų, popierių likučių.

Ar gintaro rūgšties turintys gaminiai visiems tinka? Ar negali alergizuoti?

Arbata visiems tinka, nes joje labai švelni šios rūgšties koncentracija. O per 8 darbo su gintaru metus man teko susidurti tik su vienu alergijos gintaro pudrai atveju. Paaiškėjo, kad klientė labai jautri vaisių rūgštims, kurios giminingos gintaro rūgščiai. Visus produktus, tarp jų natūralius, raginu naudoti protaujant.

Domitės ne tik gintaro, bet ir eterinių aliejų poveikiu, visais grožio išsaugojimo būdais. Kokį receptą rekomenduotumėte saulės išdžiovintai odai vasarą?

Naudinga tam naudoti šalto spaudimo augalinius aliejus. Populiariu alyvuogių aliejumi patarčiau per daug nesižavėti, nes tai gana sunkus tankus aliejus, prekybos centruose jis ne per geriausios kokybės. Geriausia gintaro vandeniu sudrėkintą odą sutepti lietuvišku šalto spaudimo kanapių nerafinuotu  aliejumi.  Po saulės vonių jis sudrėkintų, pamaitintų odą, išsaugotų įdegį, oda nesiluptų.

Ar tinka vasarą naudoti eterinius aliejus?

Vasarą su aromaterapiniais aliejais  reikia elgtis atsargiai. Bet du aliejai– levandų ir  bosvelijos (frankinsenso) -  yra ypatingi odos draugai vasarą. Jų po vieną du lašiukus (vienam naudojimui) galima įlašinti į šalto spaudimo aliejų (arbatinį šaukštelį) ir naudoti. Levandų aliejus labiau tiktų jaunai odai, bosvelijų - brandžiai.

Neabejotinai puikiai regeneruos odą gintaro eterinis aliejus. Jis padės, jei sušalote maudydamiesi jūroje ir ėmė skaudėti sąnarius, paūmėjo osteochondrozė, kamuoja mėšlungis. Gintaro eterinis aliejus gaminamas kaitinant neapdirbą gintarą 380 laipsnių ir aukštesnėje temperatūroje. Gaunamas specifinis ryškaus kvapo produktas.

Viskas, kas natūralu, yra  nuostabu. Eterinis aliejus - tai augalo siela, nuostabiausia, ką gali duoti augalas. Pats augalas nuvysta,  o eterinis aliejus lieka ilgai ir mums tarnauja.

Ačiū už patarimus.

Kalbino Genovaitė Privedienė

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Transarterinė chemoembolizacija – veiksmingas įrankis kovoje su kepenų vėžiu
Tiek Europoje, tiek visame pasaulyje daugėja kepenų vėžio atvejų. Iš onkologinių kepenų susirgimų labiausiai paplitusi s...
Žaibavimas akyse gali būti aklumu gresiančios ligos pranašas
Tinklainės atšokos operacijos priskiriamos skubiųjų kategorijai ir yra vienos iš sudėtingiausių, todėl atliekamos tik tr...
Kaip prižiūrėti dantų implantus?
Gana dažnai girdimas mitas, kad įsidėjus dantų implantus – daugiau nereikės rūpintis savo burnos ertme. Odontologa...
Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis kompensuos naujus tyrimus ir procedūras
Nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji tyrimai...
Šienligės rizikos banginiai – kaip juos suvaldyti?
Augalų žydėjimo sezonas kasmet priverčia vis daugiau žmonių čiaudėti ir ašaroti, o mokslininkai bando suteikti viltį, ka...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų