Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Vytenis Andriukaitis – nepopuliariausias ar visų laikų geriausias ministras? (7)

Ligita Sinušienė | 2013-03-13 00:03:38

Daro gėda Lietuvai ar pats geriausias visų laikų Lietuvos sveikatos apsaugos  ministras? Nuo vieno iki kito kraštutinumo epitetai lekia Vytenio Povilo Andriukaičio atžvilgiu. Ką tik šalies žiniasklaidoje pasirodė žinia, kad jis – vienas nepopuliariausių šios Vyriausybės ministrų. Tačiau medikai ir pacientai ir vėl šią naujieną sutinka su labai nevienodomis nuostatomis.

Vytenis Andriukaitis
Vytenis Andriukaitis vizito Klaipėdoje metu pasitiktas su jį palaikančiais plakatais. Redakcijos archyvo nuotr.

Priešingai – dėmesio centre

„Nesakyčiau, kad nepopuliariausias. Manau, kad priešingai, populiarus. Dabar – dėmesio centre, - „Vakarų Lietuvos medicinai“ sakė Šiaulių ligoninės Konsultacinės poliklinikos vedėjas Antanas Lukošaitis. – O diskutuoti reikia. Išsiginčyti ir pasiekti, kad medicina Lietuvoje pasiektų aukštesnį lygį. Vienas Vokietijos profesorius man pasakė: „Jūsų gydytojai yra tokio aukšto lygio, kad jei pakeistumėte tik kelis įstatymus, per porą metų jūsų medicina pralenktų Vokietijos“. O apie Vokietijos ir Anglijos sveikatos apsaugą jau prabylama vis dažniau, kad ji yra netikusi, tad jos kopijuoti ir nereikia“.

Šiauliškio manymu, pasipiktinimą ministro skleidžiamomis idėjomis galbūt kelia tai, „kad jis ilgą laiką dirbęs Seime, ne praktikas, kalba per daug tiesiai“: „Gal nemoka išsireikšti. Pirmiausia atskirkime du dalykus: pirma, jis pasisako už tai, kad medicina Lietuvoje būtų nemokama. O tai – juk kiekvieno gydytojo svajonė! Antra, V. Andriukaitis kalba apie normalų gydytojų darbo apmokėjimą. Ar dar kur nors pasaulyje matėte, kad gydytojo konsultacija kainuotų 12-13 litų? Žinoma, ligonių kasos sakytų: “Mokame 30, 50 ar net 100 litų”. Tačiau iš tiesų jie kalba už trijų konsultacijų apmokėjimą, o padalinus tiek ir tesigauna”.

A. Lukošaitis pritaria ir sveikatos apsaugos ministro požiūriui į privačios medicinos finansavimą: “Jis kalba apie tai, kad biudžeto pinigai turėtų būti skirti nemokamai medicinai. Ir tik ten, kur valstybė nebepajėgia susitvarkyti, samdytų privačią mediciną ir duotų jai užsidirbti. O medicina yra beribė, lėšų jai reikia nuolat ir vis daugiau, ir mes vis prašysime ir prašysime. Todėl kai kurių seimūnų ir klausiau: “Kodėl tuomet balsavote už biudžetą, kurio tik 3-4 proc. skiriami sveikatos apsaugai, o kitose šalyse – apie 10 proc.? O privati medicina turi būti, privalo pakilti ir prisidėti prie visos šalies medicinos lygio kėlimo”.

Dirba žmonėms – ne struktūroms

Su šalies žiniasklaidoje paskleista žinia nesutinka ir profesorius Algimantas Kirkutis: “Mano nuomone, tai pats geriausias sveikatos apsaugos ministras, koks Lietuvoje yra buvęs – Vytenis Andriukaitis. Galite parašyti tai bet kur. Pirmas žmogus Lietuvoje ministras, kuris supranta, kas tai yra sveikata. Kuris moka skirti ligą nuo sveikatos. Jis - tas ministras, kuris dirba žmonėms, o ne klanams, kuris bando įteisinti socialinį teisingumą, kurio Lietuvoje labai trūksta. Ir tai lengvai  nepadaroma. O puola tuos, kurie dirba. Jei jis būtų nieko nedaręs, niekas jo ir nepultų”.

Profesorius sakė abejojąs ir atliktos apklausos pagrįstumu, nes, anot jo, apklausiami ne specialistai, “kurie visai nesupranta problemos esmės”. A. Kirkučio nuomone, turėtų būti informuojama  ne tik kas tyrimus atliko, bet ir kaip, pagal kokias metodikas, kas buvo apklausiami. Portalo pašnekovo teigimu, jei apklausoje dalyvavo tik apie tūkstantį respondentų, ir iš jų tik apie 130 pasisakė neigiamai ministro atžvilgiu, jo rezultatus skelbti net nekorektiška. “O man teko su ministru susitikti asmeniškai ir galiu pasakyti, kad tai žmogus, kuris atsidūrė reikiamu laiku reikiamoje vietoje”.

Dar nieko nepadarė

Gintautas Brimas
Gintautas Brimas sako, jog vertinti V. Andriukaičio vadovavimą sveikatos apsaugai dar per anksti. Algirdo Kubaičio nuotr.

Įsitikinęs, kad valstybinės ir privačios gydymo įstaigos privalo turėti vienodas galimybes,  pastarųjų turėtų netgi daugėti, o pacientams privalu išsaugoti teisę rinktis, plastikos chirurgas profesorius Gintautas Brimas nekritikuoja V. Andriukaičio. Anot jo, visų pirma apskritai vertinti V. Andriukaičio vadovavimą sveikatos apsaugai dar per anksti – “dar juk nieko nepadarė”. Gydytojas nesupranta , “kodėl kilo tas didelis triukšmas” dėl privačių gydymo įstaigų. Pirma, jo pastebėjimu, jokie sprendimai  dar nepriimti. “Žmogus aiškinasi”, - taip esamą padėtį vertina G. Brimas. Antras pašnekovo pastebėjimas -  ginčytina sritis nėra esminė lietuviškoje sveikatos sistemoje:  “Privačios įstaigos, mano žiniomis, užima tik 8 procentus sveikatos apsaugos biudžeto”.

Tolerantiškai vertinantis V.P. Andriukaičio politiką chirurgas atkreipė dėmesį, kad aplinkos apsaugos ministras dirbti irgi nepradėjo nuo ko nors ypatingo - nuo brakonierių gaudymo.  “Ir niekas iš to nesijuokė. Juk nuo ko nors reikia pradėti.  Čia žmogus pradėjo nuo privačios medicinos klausimo, kuris, matyt, kažkam buvo labai opus. Tačiau jis yra ministras, bet ministerijos aparatas juk nepasikeitė – net kai kurie viceministrai nepasikeitė, darbuotojai juk irgi dirba tie patys. Aparatas tas pats, darbai pradėti. Aš manau, kad šitas klausimas tiesiog buvo spręstinų klausimų eilėje, ir atėjęs V. P. Andriukaitis, matyt, ėmėsi jo. Taip kad aš visai nesuabsoliutinčiau to ir nesureikšminčiau. Žmogus sąžiningas, doras, kiek mes, medikai, žinome. Ir ras, manau, teisingą sprendimą”, - ramiai kalbėjo G. Brimas.

Susitarė nevertinti

Tačiau tų, kuriuos labiausiai V. P. Andriukaičio siekiai liečia, atstovas - Lietuvos privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacijos prezidentas Laimutis Paškevičius – nesutiko išsakyti savo nuomonės apie ministro reitingus. “Prieš dvi tris savaites privačių ir valstybinių sveikatos priežiūros įstaigų vadovai buvome sukviesti pas premjerą ir aptarėme, kaip toliau bendrausime. Ir susitarėme kol kas komentarų nereikšti. Iki kovo pabaigos susėsime prie apvalaus stalo, ir jau tada bus aišku”, - sakė L. Paškevičius.

Tarp žmonių populiarus

V. P. Andriukaičio viziją dėl lietuviškos sveikatos apsaugos sistemos komentuoti atsisakė ir UAB “Mano šeimos gydytojas”  vadovė Rūta Radzevičienė-Jurgutė, nors išsakė pastebėjimą, kad tarp žmonių ministras, priešingai, yra labai populiarus: “Žmonėms patinka, kad jis kalba prieš lupikautojus, prieš privatininkus, kurie plėšia pinigus, ir panašiai.  Žmonėms turbūt atrodo tai teisinga, kad taip ir reikia. Bet kai kurie mano pacientai atėję pas mane klausėsi labai nustebę: “Tai ką, daktare, jūs privatūs esate?” Nes jiems atrodė, kad mes esame tiesiog poliklinika”.

Klaipėdietė buvo tiesiogiai susitikusi su ministru ir turėjo galimybę jam išaiškinti apie savo įstaigos darbo specifiką ir gavo netgi ministro pažadą, kad tokie centrai,  kaip jis vadovaujama UAB, tikrai nebus uždaromi: “Kurie dirba pagal sutartis su ligonių kasa ir vykdo visas sąlygas. Nors iš tiesų viešai niekur kitur nemačiau informacijos, kad pirminiai sveikatos priežiūros centrai nebus paliesti. Nemačiau ir Vyriausybės programos, kurioje būtų surašyti konkretūs žingsniai, ką ministras žada daryti su privačia  medicina, tad komentuoti negaliu”.

Įstaigos vadovė atkreipė dėmesį, kad V. P. Andriukaitis pasisako apskritai už privačios medicinos reguliavimą. “Bet jis turbūt vienas, be Vyriausybės pritarimo, to nedarys. Tad vertinti negaliu, kai konkrečių žingsnių nematau, bet manau, kad būtų didžiulė baisi klaida uždaryti privačius šeimos gydytojų centrus. Tokius kaip mano įstaiga, kuri, ko gero, esame vos ne vienintelė Klaipėdos mieste, kur dirba tik šeimos gydytojai. Neturime specialistų, kad būtų, kaip sakoma, interesas plauti pinigus ir siųsti konsultacijoms. Ir neteikiame jokių antrinių paslaugų, - kalbėjo R. Radzevičienė-Jurgutė. – Ministras būtent ir užgarantavo, kad tokie centrai ir turėtų dirbti ir toliau. Dėl kitų centrų reguliavimo gal ir yra kiek racionalumo sureguliuoti tas paslaugas. Bet jei valstybė prarastų tokius centrus, kaip mūsų, kurie nekainuoja valstybei nė cento, ir nuo savo veiklos pradžios savivaldybei sumokėjome apie 200 tūkst. Lt nuomos pinigų, būtų neūkiška ir neracionalu. Juk teikiame tas pačias paslaugas, kaip ir kitos poliklinikos, kurios turi didžiausius pastatus, bet jas savivaldybė išlaiko, remontuoja, prižiūri. O privačių ir viešųjų įstaigų sąlygų suvienodinimo mes laukiame jau 10 metų”.

Gal įves tvarką?

“Vakarų Lietuvos medicinos” pakalbinta palangiškė tremtinė, buvusi laborantė Genovaitė Kaminskienė portalui sakė pasikalbanti ir su vyru, kaimynais, vaikais apie ministro siekius, ir visi tikį: “Gal Andriukaitis įves tvarką”.

“Aš tik už Andriukaitį, - karštai kalbėjo palangiškė. – Jeigu privačiai medicinai pinigų skiria lygai tiek pat, kiek ir valstybinei, žinoma, kad tai neteisinga. Yra daug turtingų žmonių, kurie gali mokėti pinigus, ir kreipiasi į privačias įstaigas. Konstitucijoje parašyta apie nemokamą gydymą, o kas nori geriau, tegu susimoka. Kai pasižiūriu – Klaipėdoje tų privačių gydyklų tokie namai didžiuliai pastatyti. Jei turėjo sąlygas pasistatyti tokias poliklinikas, susikurti tokį aptarnavimą, tad kodėl jiems dar valstybė padeda? O paprasti žmonės, kurie nepragyvena iš pensijų, turi tokias pat sąlygas. Tai tikrai neteisinga. Kai pagalvoji, iš tikrųjų kaip galima skirti jiems tiek pat pinigų, kai jie turi šitokias aparatūras, turi pinigų tam verslui?  Kai pasikalbame su kaimynais, ir sakome, gal padarys vieną kartą medicinoje tvarką jisai? “

Gal kas sustabdys?

Vida Augustinienė
"Savo kalbomis ministras daro gėdą Lietuvai", - įsitikinusi Vida Augustinienė. Asmeninio archyvo nuotr.

“Matyt, nusipelnė tokio titulo , - sako Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė. – Jeigu jis net niekina pacientus, su jais nebendrauja, nebeįtraukė mūsų atstovo nei į Sveikatos reikalų komitetą. Pasikvietė mus į susitikimą ir išvadino tarnaujančiais farmacininkams. Mus, mūsų tarybą, kuri vienija 30 pacientų organizacijų Lietuvoje, ir kuri priklauso Europos pacientų aljansui! Ir nesiremia jokiais faktais, tik visokiais rašinėtojais, kurie nė sakinio nesugeba suregzti ir patys gal nėra mokėję jokių sveikatos draudimo įmokų, gyvena iš pašalpų”.

V. Augustinienė įsitikinusi, kad V. P. Andriukaičio idėjas palaiko nebent tie, kurie “tiki jo pasakomis”. “Savo kalbomis jis daro gėdą Lietuvai. Bet gal atsiras Seime sveiko proto žmonių ir sustabdys tuos gaivališkus, neprotingus jo siekius? Šiais laikais esame Europos Sąjungoje, o jis nori sugriauti viską, kas tiek metų statyta. Pasakykite man, kurgi pasaulyje yra dabar gydymas prieinamas vien valstybinėse įstaigose ir visiškai nemokamas?”, - piktinosi moteris.

V. Augustinienei šypsnį kelia ir ministro kalbos apie subursimus pacientų atstovus. “Nuo kada pacientų organizacijas renka ministras?” – stebėjosi portalo pašnekovė.

Vardas - dėl tarybinės medicinos propagavimo

Palangiškė Sondra Kulikauskienė, vadovaujanti privačiam bendrosios praktikos centrui, sakė visiškai sutinkanti su V. P. Andriukaičio titulavimu kaip vienu nepopuliariausių ministrų: “Taip, taip, sutinku. Pati šiandien skaičiau apie tuos rezultatus. Tai nulemia jo visi veiksmai, visas sveikatos reformos darymas. Ir stojimas piestu prieš privačias medicinos įstaigas, tarybinės sveikatos sistemos propagavimas”.

O giria V. P. Andriukaitį, gydytojos nuomone, tie, kurie atstovauja didžiosioms  poliklinikoms, “monstrams, kurie nori išsilaikyti, kurie nenori konkurencijos, kuriems labai gerai buvo sovietmečiu be konkurencijos”. “O žmonės, jei žiūrėtume iš pacientų pusės, vieni yra labai nusistatę prieš privačią mediciną, o kiti piktinasi V. P. Andriukaičio idėjomis, bet aš manau, kad teisė žmogui pasirinkti turėtų išlikti – tai irgi yra pagal Konstituciją”, - sakė S. Kulikauskienė.

Ligita Sinušienė

ligita@vlmedicina.lt

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveikatos apsauga
skaityti komentarus (7)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Erkės perduoda daugiau nei 20 ligų, o Laimo liga gali sukelti ir apie 70 įvairių simptomų
Atėjus šiltajam sezonui, daugelis pirmiausia skubės į gamtą. Vis dėlto svarbu prisiminti, kad erkių aktyvumas didėja ter...
Lietuvoje – vos vienas šuo vedlys akliesiems, Europoje – daugiau nei 20 000
Lietuvoje yra vos vienas žmogus su regos negalia, kuris naudojasi šuns vedlio pagalba. Valstybė, kitaip nei kitose Europ...
Micelinio vandens gerbėjams teks prisiminti vieną taisyklę
Veido odos priežiūra svarbi visais metų laikais. Nors keičiantis sezonams jos priežiūros taisyklės šiek tiek kinta, vien...
Vaistininkų kasdienybė: pacientai ieško kačių maisto, pėdkelnių, sulaukia keistų klausimų
Nors daugelis gyventojų į vaistines užsuka įsigyti vaistų bei gauti naudingų sveikatos patarimų, tačiau netrūksta ir neį...
Medicinos pagalba, vaistų pirkimas užsienyje ir išleistų pinigų kompensavimas
Balandžio 18-ąją minima Europos pacientų teisių diena, kurios tikslas – atkreipti piliečių, valstybinių bei nevyri...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų