Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Tamoksifenas gali užkirsti kelią krūties vėžiui(6)

2011-04-27 22:10:10

Nustačius krūties vėžį, vienas iš pirmųjų klausimų, į kuriuos turi atsakyti onkologai - ar krūties vėžio ląstelės turi hormonų receptorius. Toks vėžys vadinamas hormonams jautriu krūties vėžiu.

Krūties vėžio gydymas hormoniniais preparatais yra labai svarbi krūties vėžio gydymo dalis.  Iki šiol dažniausiai taikomas hormoninis preparatas buvo tamoksifenas.

Šioje srityje pasaulio mokslininkai yra pasiekę labai gerų rezultatų. Tačiau dar svarbiau yra ne tik laiku ir efektyviai gydyti, bet ir rasti priemonių, kuriomis būtų galima užkirsti kelią ligai.

Naujausiame medicininiame žurnale “Cancer” (“Vėžys”) skelbiama amerikiečių mokslininkų grupės, vadovaujamos J. Noah-Vanhoucke, tyrinėjimų medžiaga.

Su matematinio modelio pagalba P. Alperin iš JAV palygino dvi galimas pacientų grupes. Į šias abi grupes pateko jaunesnės nei 55 metų moterys, išgyvenančios postmenopauzę ir nesergančios krūties vėžiu. Pirmos grupės pacientės tiesiog buvo stebimos, kitos -  gydomos tamoksifenu. Modelio autoriai šio virtualaus tyrimo duomenis konstravo pagal iki šiol atliktus keturis tarptautinius klinikinius tyrimus, kuriuose buvo įrodyta tamoksifeno nauda gydant krūties vėžį.

Kadangi tamoksifenas gali sukelti tokius pašalinius reiškinius kaip krešulio susidarymas, gimdos vėžys, katarakta, autoriai į tyrimo grupes įtraukė tik tokias pacientes, kurios turėjo didelę riziką susirgti krūties vėžiu. Tokią riziką mokslininkai apibrėžė kaip 1,66 proc. tikimybę per penkerius metus.

Mokslininkai padarė išvadą, kad šioje moterų grupėje tamoksifenas ne tik sumažina tikimybę sirgti krūties vėžiu ir išsaugo gyvybes, bet ir pašalinių reiškinių būna nedaug.

Apskaičiuota, kad prevencinis 1 tūkst.   didelės rizikos moterų gydymas galėtų užkirsti kelią 29 krūties vėžio atvejams ir 9 mirtims nuo krūties vėžio. Tai JAV sutaupytų net 47  580 JAV dolerių.

Auksinis standartas

Klaipėdos universitetinės ligoninės Chemoterapijos skyriaus vedėjas Alvydas Česas pritaria, kad tamoksifenas yra vienas seniausių krūties vėžiui gydyti naudojamų medikamentų.

Alvydas Česas. A. Kubaičio nuotr.

“Tai yra vienintelis medikamentas, kuris per daugiau kaip 50 metų neprarado savo aktualumo ir plačiai naudojamas ir šiandien. Jau seniai galvota apie tamoksifeno naudą ne tik vėžio gydymui, bet ir jo prevencijai. JAV yra registruotas aukštos rizikos krūties vėžio prevencijai skirtas medikamentas raloksifenas. Jis panašus savo struktūra į tamoksifeną, tačiau turintis mažesnį gimdos gleivinės proliferaciją skatinantį efektą. Šio vaisto efektyvumas gydant krūties vėžį neįrodytas, nes ženkliai mažesnis priešnavikinis efektas. Tad tamoksifenas liko auksinis standartas krūties vėžio gydyme”, - papasakojo gydytojas chemoterapeutas.

Jis pabrėžė, jog pradedant vartoti tamoksifeną, nediagnozavus krūties vėžio, yra nemaža rizika susirgti gimdos gleivinės vėžiu ir sukelti gyvybei pavojingą tromboembolinę komplikaciją. Dar neatsakyta į daug klausimų: kiek laiko prevenciškai reikia vartoti tamoksifeną, nuo kada  pradėti vartoti, kaip reikia sekti šiuos pacientus  ir kt.

A. Česo nuomone, duomenų paskelbimas mokslo pasaulyje yra tik pradžia tiesos ieškojimo kelyje. Tik po to atsiranda diskusijos, komentarai, klausimai autoriams ir išvadų formulavimas.

Visos sąlygos šiuolaikiniam gydymui

Lietuvoje sergamumas krūties vėžiu nuolat auga ir kasmet diagnozuojama per 1300 naujų atvejų. Paskutiniai penkeri metai tapo išskirtiniai, nes ankstyvų stadijų vėžio formos sudarė daugiau kaip  50 proc.  visų diagnozuojamų krūties navikų. 5 metus išgyvena daugiau kaip pusė moterų, susirgusių krūties vėžiu. Hormonams jautrus krūties vėžys yra diagnozuojamas apie 70-75 proc. visų krūties vėžio atvejų.

„Tad hormoninė terapija yra labai svarbi sudedamoji sisteminio krūties vėžio gydymo dalis. Lietuvoje yra registruoti ir kompensuojami dauguma visų reikalingų hormoninio gydymo medikamentų, t. y. tamoksifenas, letrozolas, anastrozolas, eksemestanas, goserelinas, megestrolio acetatas ar medroksiprogesteronas. Tik medikamentas fulvestrantas nėra kompensuojamas iš PSDF lėšų, tačiau jo panaudojimas yra ganėtinai siauras ir kiti medikamentai visiškai gali kompensuoti šio medikamento nebuvimą. Taigi šiandien yra visos sąlygos, leidžiančios šiuolaikiškai gydyti hormonams jautrius krūties vėžio atvejus“, - sakė A. Česas.

vlmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (6)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų