Pirmadienis, 2025.07.07
Reklama

Trys sriubos rudeniui

Jurgita Lūžaitė-Kajėnienė | Šaltinis: bernardinai.lt | 2016-11-04 16:01:08

Kviečiame pasigaminti tris spalvotas ir švelniai kremines sriubas iš visiems puikiai pažįstamų daržovių ar ankštinių – morkų, žirnelių ir moliūgų bei salierų.

© Graphicstock.com

Jos puikiai sušildys vėsiomis rudens dienomis ar vakarais. Beje, jos taip pat puikai tiks ir kūdikių primaitinimui. Kaip ir vegetarams.

Morkų sriuba-piurė

Svarbu, kad morkos būtų itin kokybiškos, nes nuo to priklauso ir sriubos skonis, ir spalva. Jei šią sriubą gaminsite vasarą, iš šviežių jaunų morkyčių, sriubos spalva bus ryškiai oranžinė, o skonis – saldokas. Jei gaminsite iš subrendusių šviežių morkų, sriuba išeis labiau geltona nei oranžinė ir ją teks šiek tiek pasaldinti.

Trims porcijoms prireiks:

375 g morkų

1 nedidelės galvos violetinio ar įprasto svogūno

1 didelės bulvės

30 g grietinėlės sviesto

Druskos, pipirų, cukraus pagal skonį, sultinio

Jei turite – petražolių ir kalendrų

Gaminimas. Morkas nuskutame ir sutarkuojame burokine tarka. Kartu su riekelėmis pjaustytu svogūnu bei dideliais gabaliukais supjaustyta bulve beriame į storadugnį puodą. Prieš tai puode išlydome sviestą. Pagal skonį įberkite druskos, pipirų ir cukraus. Uždenkite dangčiu ir užstatykite ant mažos ugnies 15 minučių, kad morkos suvirtų į piurė. Tada užpilkite sultiniu ir virkite dar 25 minutes. Išvirusią sriubą sutrinkite trintuvu ir atgal supilkite į puodą, dar šiek tiek pavirinkite. Papuoškite petražolėmis ir kalendromis.

Kreminė žaliųjų žirnelių sriuba

Žirneliai – vieni populiariausių ankštinių, kuriuos paprastai mėgsta dauguma vaikų ir suaugusiųjų. Žinoma, ši sriuba bus dar skanesnė, jei gaminsite iš šviežių žirnelių, tačiau šiuo metų laiku puikiai tiks ir šaldyti.

4 porcijoms prireiks:

875 g šviežių ar šaldytų žirnelių

Keleto vidinių garbanotų romaninių (ar lettuce) salotų lapų

125 g grietinėlės sviesto

1 litro vandens

Cukraus ir druskos pagal skonį

Gaminimas. Puode ištirpinkite sviestą ir sudėkite ten nuplautus ir smulkiai supjaustytus salotų baltuosius galus. Suberkite žirnelius, 2 arbatinius šaukštelius druskos ir maždaug 1-1,5 arbatinio šaukštelio cukraus. Uždenkite dangčiu. Troškinkite ant silpnos ugnies 10 minučių, kol visi žirneliai pasidengs sviestu.

Įpilkite vandens ir toliau virkite ant vidutinės ugnies, kol žirneliai suminkštės. Sutrinkite trintuvu. Dar kartą pakaitinkite, gali būti, kad norėsite šiek tiek pasaldinti.

Moliūgų ir salierų tirštsriubė

Nebrangi, paprasta gaminti švelnaus skonio sriuba vis dėlto pasižymi originaliu skoniu, kurį prisiminsite ilgai. Be to, atsiminkite, kad sriubą iš moliūgų dera gaminti tik tą pačią dieną, kai žadate ją valgyti, nes ji greit pavandenija, todėl skaniausia šviežia.

6 porcijoms prireiks:

750 ml pieno

1 kg moliūgo

Vieno vidutinio dydžio saliero lapkočio

Druskos

600 ml nestipraus sultinio ar vandens

Grietinėlės sviesto

Citrinų sulčių

Petražolių

Gaminimas. Pašildykite pieną, bet neleiskite jam užvirti. Nulupkite moliūgą ir pašalinkite sėklas. Supjaustykite nedideliais kubeliais ir sumeskite į didelę keptuvę kartu su smulkintais salierais ir nepilnu šaukštu druskos. Užpilkite sultiniu ar vandeniu ir kiek pravėsusiu šildytu pienu. Virkite maždaug 30 min ant nedidelės ugnies, kol moliūgas suminkštės.

Sutrinkite trintuvu, atgal supilkite į puodą ir dar pavirkite – jei reikia, praskieskite sultiniu ar pienu, įmeskite gabaliuką sviesto, šiek tiekcitrinos sulčių bei įmeskite petražolės šakelių.

Skanių, jaukių ir šiltų rudens vakarų!

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: sriuba
Kategorijos: Vegetarų virtuvė
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Gimdos miomos: keturios aktualijos, kurias turėtų žinoti kiekviena moteris
Gimdos miomos – tai gerybiniai, gerai apriboti ir hormonams pavaldūs lygiųjų raumenų ir jungiamojo audinio ląsteli...
Vieno danties praradimas – delsti negalima
Netekus vos vieno danties, daugelis žmonių linkę numoti ranka – juk tai tik nedidelis tarpelis, ypač jei jis nėra...
Nematomi sparnai: skrydžio saugumas prasideda prieš jums pakylant
Vasara – atostogų ir kelionių lėktuvais metas. Atsisėdę į patogią kėdę lėktuve ir prisisegę saugos diržus, retai s...
Kai liga paliečia vaiko smegenis: gydymo kelias, komandos darbas ir viltis ateičiai
Ši publikacija – apie centrinės sistemos navikus. Kviečiame susipažinti su Vilniaus universiteto ligoninės Santaro...
Spinalinės raumenų atrofijos gydymas sugrąžina visavertį gyvenimą
Kauno klinikų pacientas Edgaras prisimena, kad būdamas aktyvus, sportą mėgstantis paauglys ėmė vis dažniau vengti fizinė...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų