Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Šparagas: sezono karaliumi tituluojamas ne tik dėl skonio

Šaltinis: vlmedicina | 2020-05-27 17:29:55

Nuo seno mūsų močiučių darželiuose augintos gėlės iš tiesų yra visai ne gėlės, o pačios tikriausios daržovės, kurios šiandien randamos garsiausių restoranų valgiaraščiuose. Savo skoniu šiek tiek žaliuosius žirnelius ir riešutus primenantis šparagas šiandien yra užvaldęs visą pasaulį.

Šparagų pyragas. Flickr nuotr.

Šparagai, dar kitaip vadinami smidrais, nuo seniausių laikų karaliavo ne tik Versalio rūmų, bet ir kitų Prancūzijos bei Vakarų Europos aristokratų dvarų virtuvėse. Romos imperatorius Augustas taip juos mėgo, kad jų garbei buvo netgi įkūręs „Šparagų flotilę“.

Ši daržovė iki šių dienų laikoma ypatingu pavasarišku delikatesu, toliau populiarėjančiu Lietuvoje ir visame pasaulyje.

Anksčiau – gėlių puokštėse, o dabar – į lėkštę

Šiandien šparagus naudojame įvairiuose patiekaluose ar valgome tiesiog su sviestu ir druska, bet senovėje jie buvo žinomi ne kaip daržovė, o – gėlė. Ilgi jų stiebai kyšojo lietuviškuose darželiuose tarp kitų augalų ar netgi atsidurdavo šventinėse puokštėse.

Pasak  prekybos centro „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, net ir pirmą kartą šparagus paruošti visai nesudėtinga. Tereikia nupjauti sumedėjusį koto galiuką, kurį galima lengvai pajausti, palenkus šparagą kaip medį, stiebus sudėti į karštą, pasūdytą vandenį ir virti 4 minutes. Svarbiausia, šparagų nepervirti, nes tuomet jie suglebs, praras savo formą ir skonį. Be to, rekomenduojama šparagus virti surištus į ryšulėlį ir įstačius į puodą su vandeniu, kuris neapsemtų jų viršūnių. Taip jos virs garuose ir išliks maistingesnės.

„Nors šparagai atrodo itin tvirti, jie greitai genda, todėl apsipirkdami pagalvokite, kada norėsite juos valgyti. Jeigu gaminsite tą pačią dieną, tuomet šparagus laikykite stiklinėje su vandeniu, taip jie ilgiau išliks švieži. O jeigu paliksite kitai dienai, laikykite juos šaldytuve, apsukę popieriumi. Tačiau stenkitės juos sunaudoti per 1–2 dienas, nes ilgiau užsistovėjusiuose šparaguose esantis cukrus virs krakmolu ir sukurs medingą tekstūrą“, – sako V. Juodkazienė.

Aprūpina energija ir padeda išsaugoti jaunystę

Grožis ir skonis tikrai ne vienintelės savybės, kuriomis pasižymi šparagai. Pasak V. Juodkazienės, ne mažiau svarbus ir teigiamas jų poveikis žmogaus sveikatai. Jau nuo seno buvo tikima, kad šparagai padeda ilgiau išlaikyti lygią ir skaisčią odą bei atitolina reakcijos sulėtėjimą.

„Neužtektų abiejų rankų pirštų suskaičiuoti visas naudingąsias šparagų savybes. Juose esantys A, B grupės, C, E, K vitaminai ir tokie mineralai kaip kalis, varis, cinkas, geležis, veikia drauge, suteikdami organizmui tikrą energijos pliūpsnį. Juose esantis vitaminas E padeda odai ilgiau išlikti jaunai ir sveikai, o folio rūgštis kartu su vitaminu B12 gerina vyresnių žmonių reakcijos greitį. Dažnesnis šparagų vartojimas gali ne tik pagerinti savijautą, bet ir ilgiau išsaugoti jaunystę“, – sako V. Juodkazienė.

Taip pat šparaguose esantis vitaminas A padeda ilgiau išlaikyti gerą regėjimą, nes gelbsti tinklainei sugeriant šviesą. Ši daržovė prisideda stabdant geltonosios dėmės degeneraciją, susirgimą, kuris apsunkina smulkių dalykų matymą ir skaitymą vyresniame amžiuje. Be to, šparagai gali sumažinti vėžio riziką.

Užauginti skanius ir maistingus šparagus – nelengvas darbas

Populiarėjant šparagams, jie vis dažniau auginami ir Lietuvoje. Tačiau jiems reikia ypatingų sąlygų – pradedant nuo dirvos paruošimo, baigiant tuo, kad šios karališkos daržovės reikalauja daug dėmesio ir rankų darbo.

„Užauginti skanų ir maistingą šparagą, prireiks nemažai laiko ir pastangų. Dirva turi būti specialiai paruošta – be daugiamečių piktžolių, laukas turi turėti nuolydį, kad lyjant nubėgtų vanduo. Tačiau, net ir tinkamai paruošę dirvą, pirmojo rimtesnio derliaus sulauksite tik po 3 metų. Užaugus ūgliams ir kol viršūnė dar nėra prasiskleidusi, juos kiekvieną dieną reikėtų pjauti rankomis, naudojant peilį“, – sako V. Juodkazienė.

Nurinkus šparagų derlių, reikia nepamiršti juos vos nuskintus perlieti šaltu vandeniu. Vėliau padėti į tamsią ir vėsią patalpą, nes kitaip šparagai toliau augs, net ir neturėdami šaknų, todėl pakis jų skonis ir kotai taps dar kietesni.

Šparagų pyragas

Jums reikės:

  • 500 g sluoksniuotos tešlos
  • 300 g kumpio
  • 2 kiaušinių
  • 200 g fermentinio sūrio
  • 1 žaliosios paprikos
  • Saujos šparagų
  • 100 g juodųjų alyvuogių
  • 250 ml grietinėlės
  • 4 česnako skiltelių
  • Svogūno laiškų, krapų, petražolių
  • Druskos, pipirų

Paruošimas:

Šparagus apvirkite 4 minutes ir nuplaukite šaltu vandeniu. Svogūnų laiškus, česnakus ir petražoles smulkiai supjaustykite, išplakite su grietinėle, kiaušiniais ir sutarkuotu sūriu. Plonai iškočiotą tešlą dėkite į kepimo popieriumi išklotą indą. Tešlą subadykite šakute ir 5 minutėms dėkite į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kai tešla šiek tiek iškils, ištraukite iš orkaitės ir ant jos išdėliokite plonai supjaustytą kumpį, šparagus, užpilkite grietinėlės ir sūrio masę, taip pat sudėkite smulkiai supjaustytas paprikas ir alyvuoges. Pabarstykite krapais, pagardinkite druska, pipirais ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Meras A. Vaitkus: "Klaipėdos vaikų ligoninės prijungimas – nesvarstytinas klausimas"
Seimo Sveikatos reikalų komitete protokoliniu sprendimu pasiūlyta Klaipėdos vaikų ligoninę prijungti prie Klaipėdos univ...
Ar visada sportas – sveikata? Kokios rizikos kyla sportuojantiems intensyviau
Intensyviai sportuojančių žmonių organizmas susiduria su neįprastai dideliu fiziniu krūviu, skirtingai nuo tų, kurie tie...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų