Jeigu domėjotės sveika mityba, greičiausiai girdėjote, kad labiausiai pliekiami angliavandeniai – neva jie kalti dėl visų prilimpančių kilogramų. Tačiau neskubėkite jų nurašyti! Racione privalo būti ir riebalų, ir baltymų, ir angliavandenių. Visų šių trijų muškietininkų balansas itin svarbus, kadangi nuo to priklauso mūsų savijauta, energijos kiekis ir gyvenimo džiaugsmas.
Taigi pasidomėkime, kokį gėrį galime išspausti iš paprastųjų ir sudėtinių angliavandenių.
Paprastųjų angliavandenių gausu vaisiuose, daržovėse, uogose, baltų miltų gaminiuose, piene ir jo produktuose, greitajame maiste, makaronuose, saldžiuose gėrimuose, visuose desertuose, cukruje. Kaip matome, sąrašas tikrai ne pats sveikiausias.
Kai tik cukraus kiekis kraujyje mažėja, tuomet prarandame energiją, tampame mieguisti, norime ko nors saldaus. Užkandę ko nors iš sąraše esančio maisto, greitai susigrąžiname jėgas, tačiau naudos čia nedaug. Tai primena laužą, kuris greitai įsidega ir dar greičiau užgęsta. Taigi alkis numalšintas, bet tik tą akimirką, o po pusvalandžio ir vėl kažko norėsime. Paprastieji angliavandeniai – tai tiesus kelias į nutukimą ir įvairias ligas.
O štai sudėtiniai angliavandeniai veikia visai kitaip, juos galime pavadinti geraisiais ir naudingais mūsų organizmui, kadangi jie lėčiau įsisavinimi ir ilgiau suteikia sotumą bei energijos jausmą. Tokių aptiksite daugelyje grūdų, kruopų – avižų, sorų, grikių, bolivinių balandų, rudųjų ryžių (venkite manų, baltųjų ryžių, kuskuso, kukurūzų, bulgur kruopų), viso grūdo produktuose (duonoje, makaronuose), nesaldžiuose vaisiuose, daržovėse.
Tiesa, kad ir kokie angliavandeniai atrodo patrauklūs, jų vertėtų vartoti su saiku – tiek paprastųjų, tiek sudėtinių, o užvis geriausia valgyti pirmoje dienos pusėje. Taip išvengsite ir papildomų kilogramų, tačiau džiaugsitės puikia savijauta.