Šeštadienis, 2024.04.20
Reklama

Mokslininkai keičia nuomonę: geriau vartoti ne liesus, o natūralius pieno produktus

Šaltinis: Delfi | 2016-04-14 12:33:16

Jeigu vis dar geriate liesą pieną, turite perskaityti tai. Ilgus metus buvo kartojama, kad reikia rinktis ne normalaus riebumo pieną, o liesą jo variantą. Net ir naujausiose mitybos rekomendacijose amerikiečiams patariama vengti pilno riebumo pieno, todėl mokyklos pietų programos numato tik liesą pieną. Vis dėlto, plataus masto tyrimai, kurių metu aiškinamasi galimos sąsajos tarp pilno riebumo pieno vartojimo, svorio ir ligų rizikos, pradeda abejoti šiuo patarimu.

Redakcijos archyvo nuotr.

Kai kurie tyrimai jau įrodė, kad pilno riebumo pieno produktus vartojantys žmonės sveria mažiau ir rečiau suserga cukriniu diabetu, rašo time.com.

Naują tyrimą, kuris pristatomas žurnale „Circulation“, atliko daktaras Dariushas Mozaffarianas ir jo kolegos. Buvo tiriamas 3333 suaugusių žmonių, dalyvaujančių penkiolika metų trunkančiame tyrime „Nurses’ Health Study of Health Professionals Follow-up Study“, kraujas. Paaiškėjo, kad žmonės, kurie vartoja daugiau pilno riebumo pieno produktų, tyrimo metu susirgti cukriniu diabetu turėjo 46 procentais mažesnę tikimybę nei tie, kurie suvartojo mažiau tokių produktų.

„Manau, kad šie rezultatai kartu su kitų tyrimų rezultatais ragina keisti tik liesų pieno produktų rekomendavimo politiką, – teigia D. Mozaffarianas. – Nėra jokių įrodymų, kad liesus pieno produktus vartojantys žmonės jaučiasi geriau už tuos, kurie vartoja pilno riebumo pieno produktus“.

Kadangi pilno riebumo pieno produktuose yra daugiau kalorijų, daugelis ekspertų daro prielaidą, kad jų vengimas sumažins diabeto riziką. Tačiau tyrimai parodė, kad kai žmonės sumažina suvartojamų riebalų kiekį, jie yra linkę pakeisti juos cukrumi ar angliavandeniais, o ir viena, ir antra daug blogiau veikia insuliną ir diabeto riziką.

Naujausiame tyrime D. Mozaffarianas įtraukė ir svorio kintamąjį ir nustatė, kad ryšys tarp pilno riebumo pieno produktų vartojimo ir žemos cukrinio diabeto rizikos išlieka nepriklausomai nuo priaugto svorio.

Dar vienas tyrimas, kurio rezultatai paskelbti leidinyje „American Journal of Nutrition“, aiškinosi, kokį poveikį nutukimui turi pilno riebumo pieno ir lieso pieno vartojimas. Paaiškėjo, kad iš 18438 moterų daugiausiai riebių pieno produktų vartojusioms moterims rizika nutukti sumažėja 8 procentais. Taigi vis daugėja duomenų, kad pilno riebumo pieno produktai turi rasti vietą mūsų mityboje, ir tai, kad dėmesio sutelkimas į vieną maistinę medžiagą gali duoti priešingą rezultatą.

Kai mitybos rekomendacijos ragino žmones sumažinti riebalų suvartojamą, buvo tikimasi sumažinti cholesterolio ir nesveikų riebalų kiekį jų organizmuose. Tačiau susitelkę vien į riebalų kiekio mažinimą, ekspertai nepaskaičiavo, kad žmonės kompensuos negautus riebalus angliavandeniais, kuriuos organizmas paverčia cukrumi, o paskui – kūno riebalais.

„Tai tik dar kartą įrodo, kad iš tiesų turime nustoti ruošti rekomendacijas, pagrįstas vienos maistinės medžiagos teorijomis, – įsitikinęs D. Mozaffarianas. – Šiuo metu labai svarbu suprasti, kad svarbu maistas kaip visuma, o ne atskiros maistinės medžiagos“. Nors nėra iki galo aišku, kaip pilno riebumo pienas padeda sumažinti cukrinio diabeto riziką, gali būti, kad jis veikia keliuose skirtinguose lygiuose, reguliuodamas insuliną ir gliukozę.

Paprasčiausiame lygmenyje, daugiau riebaus pieno produktų vartojantys žmonės gauna pakankamai kalorijų, tad jie nesijaučia alkani ir jiems nereikia papildomų kalorijų iš saldžių produktų. Taip pat gali būti, kad pieno produktuose esantys riebalai tiesiogiai veikia ląsteles, kepenis ir raumenis – gerina jų gebėjimą skaidyti su maistu gaunamą cukrų. Taip pat yra tikimybė, kad tam tikruose riebaus pieno produktuose, tokiuose kaip sūris, kuris yra fermentuotas, esantys mikrobai gali gerinti insulino atsaką ir taip pat mažinti cukrinio diabeto riziką.

D. Mozaffarianas visai neskatina žmonių pradėti vartoti milžiniškus riebaus pieno produktų kiekius, jeigu jie nerimauja dėl cukrinio diabeto rizikos. Reikia tolimesnių tyrimų, kad galima būtų įtraukti raginimą rinktis pilno riebumo pieno produktus į sveikos mitybos rekomendacijas. Pasak jo, iki šiol surinkti duomenys skatina liautis rekomenduoti rinktis vien lieso pieno produktus.

„Jeigu nėra įrodymų, kad lieso pieno produktai turi geresnį poveikį, ir esama įrodymų, kad pilno riebumo pieno produktai yra naudingesni cukrinio diabeto rizikai mažinti, kodėl mes rekomenduojame vartoti tik liesus pieno produktus? Turėtume raginti žmones valgyti įvairius pieno produktus ir atšaukti rekomendacijas dėl riebalų kiekio“, – reziumuoja D. Mozaffarianas.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų