Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Lietuvoje padaugėjo susirgimų salmonelioze

Šaltinis: vlmedicina | 2017-07-31 16:01:50
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje sergamumo salmonelioze rodiklis padidėjo 23 proc. lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Šiemet užregistruoti 454 salmoneliozės atvejai, o praėjusiais metais – 373.
Salmonelioze dažniausiai užsikrečiama nuo kiaušinių, vištienos ir jų produktų. Genovaitės Privedienės nuotr.
ULAC specialistai primena, kad salmoneliozė yra viena dažniausiai registruojamų zoonozių ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Per paskutinius 10 metų (2006-2016) segamumas salmonelioze mūsų šalyje palaipsniui mažėjo, tačiau buvo 2-3 kartus didesnis už Europos Sąjungos vidutinį.
Ligų epidemiologinės priežiūros duomenys rodo, kad pagrindiniais salmoneliozės rizikos perdavimo veiksniai yra vištų kiaušiniai, broilerių mėsa ir jų produktai.
Šiltasis metų laikas yra labai palankus įvairioms bakterijoms (ypatingai salmonelėms) plisti, todėl
ULAC medikai rekomenduoja:
  • Maisto gaminimui naudoti šviežią, gerai termiškai apdorotą mėsą, paukštieną, kiaušinius, pieną.
  • Žalią mėsą, kiaušinius laikyti šaldytuve ir atskirai nuo kitų produktų.
  • Visada nusiplauti rankas prieš gaminant maistą ir kiekvieną kartą po žalios mėsos dorojimo, pasinaudojus tualetu, po sąlyčio su gyvūnų, ligonių išmatomis.
  • Pagaminus maistą nuvalyti visus virtuvės paviršius, išplauti įrankius ir indus. Nuolat nukenksminti kempinėles, šluostes, jas virinant ar pamerkiant į buityje naudojamus dezinfekuojančius tirpalus.
  • Nepalikti paruošto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 val. Nesuvalgytą ar iš anksto paruoštą maistą laikyti šaltai, kad bakterijos negalėtų jame pasidauginti.
Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Virškinimo sistema
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų