Klausimas. Ar obuolių valgymas kenkia dantų emaliui? Suvalgius rūgštesnį pajuntu, kad dantys tarsi atšimpa. Kiek jų galima suvalgyti, kad nekenktų? Matilda.
Atsako burnos higienistė Gitana Rėderienė
Rūgštys, taip pat ir esančios vaisiuose, emalį daro minkštesnį, dėl to gali lengviau vystytis dantų ėduonis ar pasireikšti dantų jautrumas. Valgant obuolius, o ypač rūgštesnius ir didesnį jų kiekį, gali pasireikšti tokie nemalonūs varginantys pojūčiai, kaip dantų jautrumas arba, liaudiškai tariant, dantys atšimpa.
Ruduo - derliaus metas, todėl tikrai reikėtų mėgautis obuoliais, pilnais vitaminų, kurie taip pat reikalingi mūsų dantims bei dantenomis. Taip pat kietų vaisių valgymas teigiamai veikia mūsų kramtomuosius raumenis, skatina seilėtekį.
Kad obuoliai nesukeltų nelaukiamų pasekmių dantims, vertėtų pagalvoti apie obuolių valgymo režimą, t.y. neužkandžiauti obuoliais nuolat, bet tarp obuolių valgymo padaryti bent valandos pertraukas. Po valgio prireikia maždaug pusės valandos, kad burnoje normalizuotųsi rūgščių pusiausvyra. Todėl bet koks obuolių kiekis nepakenks dantims, o pakenkti gali per dažnas užkandžiavimas jais.
Taip pat nepamirškite dantis valyti du kartus dienoje su dantų pasta, turinčia fluoro, o esant jautriems dantis naudoti jautrių dantų pastą.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.