Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Tinkamiausias naujagimio maistas priešpienis

2011-08-15 21:06:04

Krekenos, arba priešpienis (lot. colostrum gravidarum, sanskritu Go Piyush) gaminasi žinduolių pieno liaukose nėštumo pabaigoje ir po gimdymo.  Tai pirmasis žinduolių (įskaitant ir žmogų) maistas, be jo jie arba žūva, arba negali tinkamai vystytis.

Naujagimiui priešpienis yra pats tinkamiausias maistas. Jis turi antikūnių, kurie apsaugo naujagimį nuo ligų. Maitinamo priešpieniu naujagimio organizme formuojasi pasyvi imuninė sistema.

Priešpienis. Ž. Užkuraičio nuotr.

Krekenos yra lipnios, tirštos konsistencijos, gelsvos spalvos. Jose mažiau riebalų ir daugiau baltymų nei įprastame piene.  Jos labai kaloringos: palyginti su subrendusiu pienu, jose yra  2–10 kartų daugiau vitamino A ir karotino, 2 – 3 kartus daugiau askorbino rūgšties ir 1,5 karto daugiau druskų. Aukštas imunoglobulino A  kiekis ypač svarbus apsaugant naujagimio odą nuo išorinių dirgiklių.

Priešpienyje gausu fermentų, hormonų, vitaminų ir antikūnių, efektyviai veikiančių prieš daugelį mikroorganizmų.

Priešpienis suteikia organizmui ne tik antioksidantinę apsaugą, kadangi turi p-karotiną ir vitaminą, bet ir transformuojantį augimo faktorių, laktoferiną, interferoną, fermentus ir kt.

Gydymo praktikoje Ajurveda priešpienį naudoja tūkstantmečius.

Ypač vertingas karvės priešpienis

Karvės priešpienis yra 20 kartų daugiau augimo faktorių ir stipresnis nei  žmogaus.

Jis yra saugus net žmonėms, netoleruojantiems pieno produktų, kadangi laktozės  ir kitų pieno sudedamųjų dalių kiekis yra minimalus.

Geriausias priešpienis yra pievose ganomų karvių ir šeriamų pašarais, neturinčiais pesticidų ir antibiotikų.

Gilioje senovėje karvės priešpienį kelias paras laikydavo moliniuose sandariuose induose. Veikiamas mikroorganizmų priešpienis užrūgdavo, susisluoksniuodavo ir paviršiuje susikaupdavo balti dribsniai. Juos surinkdavo į atskirą indą, ir naudodavo kaip vaistą nuo visų ligų.

Dabartiniais laikais naudojamos tos pačios aktyvių medžiagų iš priešpienio išgavimo technologijos, laikantis griežtų sanitarijos ir higienos sąlygų.

Sveikatinančios savybės

Medicininiai tyrimai parodė, kad priešpienis yra būtent tas produktas, kuris padeda esant daugeliui ligų  ir yra pati efektyviausia profilaktinė priemonė.

Japonijos mokslininkai  1989 metais  nustatė, kad transformuojantis augimo faktorius (TGF)  iš karvės priešpienio slopina vėžinių ląstelių augimą. Krekenos slopina limfomos vystymąsi, kaulų audinių vėžį ir kitas vėžio atmainas. Slopinantis priešpienio poveikis neturi jokio toksinio aktyvumo ir  jokio šalutinio efekto.

2006 m. paskelbtas tyrimas parodė, kad krekenos gali turėti poveikį žmogaus ląstelių senėjimo procesui. Priešpienio vartojimas po 30 metų pailgina jaunystę ir lėtina senėjimo procesus. Po 60 metų  stabilizuoja senėjimo būseną. Po 70 metų gali išgelbėti  gyvybę.

Atlikti daktaro D.Tyrell klinikiniai tyrimai Anglijoje 1980 metais parodė, kad  daug antikūnių ir imunoglobulino, esančių priešpienyje, ne absorbuojami, o  išlieka virškinamajame trakte ir čia  stabdo ligas sukeliančių organizmų invaziją.

Priešpienis – efektyvus  imunostimuliuojantis produktas, stabdantis gripo H1N1 plitimą, -  pranešė Vijay Bhaktar,  Institute of Integrative Helthcare  mokslininkas,  2009 metais.

Tyrimais patvirtinta, kad priešpienis mažina prostatos hipertrofiją, mažina alergijos simptomus, gerina smegenų veiklą ir atmintį, stiprina imunitetą, suteikia energijos, greitina traumų ir žaizdų gijimą, formuoja raumenis ir degina riebalų sankaupas, lygina raukšles, padeda formuotis kaulų audiniui, gerina sportinius rezultatus, stimuliuoja ir regeneruoja DNR ir RNR sintezę.

Iki antibiotikų išradimo priešpienis buvo pagrindinis šaltinis kovoje su infekcijomis.

Parengė Žilvinas Užkuraitis

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų