Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Intymi dovana – ir vyrui, ir sau(1)

Jolanta Vazbutaitė | 2014-12-19 00:01:20

Vaiko gimimas – vienas svarbiausių įvykių moters gyvenime. Tačiau tapusi mama kiekviena nori išlikti ir gera žmona, seksuali partnerė. Deja, esame įsitikinusios, kad po gimdymo ar dėl amžiaus pakitimų moters kūnas neišvengia kai kurių nemalonių transformacijų, ir nieko jau čia nebepadarysi. Ar iš tiesų yra būtent taip, kalbuosi su Vilniaus GK klinikosgydytoja akušere ginekologe medicinos mokslų daktare Rūta Kurtinaitiene.

Rūta Kurtinaitienė
Greita ir paprasta makšties siaurinimo ir atjauninimo procedūra leidžia moterims jausti pasitikėjimą savimi, – teigia gydytoja dr. Rūta Kurtinaitienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Negrįžtami pakitimai

Natūraliu būdu pagimdžius kūdikį, kartais išties įvyksta negrįžtami pasikeitimai kai kuriuose mažojo dubens organuose. Taip, bėgant metams, gali nutikti ir negimdžiusioms moterims, nors ir gerokai rečiau. Minėtus pokyčius lemia natūralaus kolageno - tokio būtino makšties tonuso palaikymui – praradimas. Taigi biologinis senėjimas vyksta visame organizme. Tai ne tik neigiamai atsiliepia seksualinio gyvenimo kokybei, sukelia didelį psichologinį diskomfortą, bet ir provokuoja kitus sveikatos sutrikimus.

Silpni mažojo dubens raumenys gali sąlygoti makšties sienelės nusileidimą, dalinį arba visišką makšties arba gimdos iškritimą, šlapimo nelaikymą, makšties sausumą, disbakteriozę.

Išeitis yra

„Yra keletas būdų susiaurinti makštį ir atkurti jos buvusią anatomiją, grąžinti elastingumą, - sako gydytoja R. Kurtinaitienė. – Dėl šių problemų sprendimo būtina kreiptis į ginekologą. Atlikęs apžiūrą, įvertinęs objektyvius radinius ir jūsų nusiskundimus gydytojas pasakys, kokia situacija ir ar galima išspręsti esančias problemas.“

Anot gydytojos akušerės ginekologės, kartais kai kurioms moterims pakanka ir paprastų makšties sienelių raumenų stiprinimo pratimų, prilygstančių nesudėtingai gimnastikai.

Jei problemos rimtesnės, teks pasitelkti chirurginę intervenciją. Tiksliau, teko iki šiol. GK klinika, garsėjanti moderniais gydymo ir estetinių procedūrų metodais, jau gali pasiūlyti įdomią naujovę, padėsiančią moterims išspręsti minėtas problemas minimaliai invazyviu būduTai - makšties plastika, kitaip tariant, miniplastinė intervencija, kurios tikslas yra susiaurinti ir atnaujinti makšties ir dubens dugno (tarpvietės) audinius ir susigrąžinti prarastą seksualinio gyvenimo džiaugsmą.

Į pagalbą – specialūs siūlai

Anot gydytojos akušerės ginekologės Rūtos Kurtinaitienės, makšties ir tarpvietės siaurinimas ir atjauninimas atliekamas specialiais HappyLift™ tirpstančiais siūlais, kurie yra pagaminti iš polilaktinės rūgšties. Iš šios medžiagos gaminami ir audinių užpildai. Specialūs siūlai yra patobulintos struktūros ir formos – turi nedidelius dantelius, kurie patikimai fiksuoja audinį ir jame gana ilgai išlieka, sudarydami tvirtą karkasą.

Procedūra ne tik atkuria tarpvietės ir makšties anatomiją, atjaunina ir susiaurina lytinį plyšį, bet ir dėl ypatingos minėtų siūlų sudėties turi ilgalaikį poveikį. Tirpdami siūlai aplink save stipriai stimuliuoja kolageno gamybą, taigi susidaro nauji minėtos medžiagos pluoštai, formuojasi naujas audinys, stiprinamas dubens dugnas.

Kokiame gylyje atliekama procedūra, priklauso nuo to, kokio efekto norima pasiekti - ar reikia atkurti tarpvietės anatomiją, ar suteikti jai stangrumo. Tokios procedūros dažniausiai prireikia moterims, kurios dėl gimdymų, traumų, įgimtų patologijų ar tiesiog dėl amžiaus pakitimų praranda makšties audinių elastingumą ir tonusą. Tai gali nulemti ne tik pačios moters, bet ir jos partnerio seksualinio gyvenimo kokybę.

Kuo ši procedūra patraukli?

„Jei lygintume su standartiškai medicinoje atliekama tarpvietės plastika, ši procedūra neabejotinai yra pranašesnė, nes ji atliekama ambulatoriškai, trunka tik iki 30minučių ir nereikalauja bendrosios nejautros“, - pasakoja gydytoja.

Pooperacinis laikotarpis, pasak R. Kurtinaitienės, priklausomai nuo operacijos apimties trunka apie 3-5 savaites. Tuo metu moteris gali jausti minimalų tempimą, padidėja makšties ir tarpvietės audinių jautrumas. Kuriam laikui būtina susilaikyti nuo lytinių santykių, riboti fizinį aktyvumą. Makšties siaurinimas ir atjauninimas gali būti taikomas tiek gimdžiusioms, tiek negimdžiusioms moterims. Greita ir paprasta procedūra leidžia moterims jausti pasitikėjimą savimi.

„Labai džiaugiuosi, kad vis dažniau į konsultaciją ateina moterys, kurios nesidrovi kalbėti apie savo intymias problemas. Smagu, kai gali joms padėti, ir vėliau pacientės grįžta pasakyti, kokios yra laimingos“, – reziumuoja gydytoja.

Pacientės Aušros (40 m.) įspūdžiai:

„Apie šią naujovę sužinojau iš savo gydytojos ginekologės R. Kurtinaitienės. Šią procedūrą ji man rekomendavo dėl kelių medicininių indikacijų: pasmukusi gimda, o esminė bėda – šlapimo nelaikymas. Šios problemos atsirado po gimdymų, esu dviejų vaikų mama. Taigi procedūrai ryžausi, norėdama pagerinti sveikatos būklę. Vyrui, žinoma, apie būsimą procedūrą pasakiau, tačiau manau, kad tai visų pirma mano asmeninio gyvenimo dalykas, esame suaugę žmonės ir turime savo nuomonę, patys priimame sprendimus. Kita vertus, atlikus šią procedūrą, 3-5 savaitėms apribojami lytiniai santykiai.

Ar intymi intervencija kėlė daug diskomforto? Tikrai ne. Nė trupučio nebijojau, nes labai pasitikiu gydytoja. Pažįstu ją nuo studentavimo laikų. Drauge tapome suaugusiomis moterimis, drauge užauginome vaikus. Ji tapo gydytoja, aš – jos paciente, ji – mano kliente. Taip ir bendraujame: atsidavimas į gydytojos rankas, supratimas ir pasitikėjimas visu šimtu procentų. Taigi ir procedūros metu buvau labai rami. Skausmo nejutau, man buvo atlikta vietinė nejautra. Kita vertus, kiekvienas vertina skausmą pagal savo asmeninius kriterijus. Vienam įgelia bitė, ir žmogus nualpsta... O aš galiu pasakyti, kad bitė tikrai skaudžiau gelia. Aišku, ir žmogiškasis gydytojo faktorius yra labai svarbus. Atsidūrę medikų rankose, visi jaučiamės truputį pažeidžiami.

Taip, po procedūros junti šiokį tokį diskomfortą, bet jis nėra didelis. Keičiasi intymios higienos specifika, juntamas lengvas patinimas. Tačiau iš esmės – tikrai nieko baisaus, nieko sudėtingo.

Jei kalbėtume apie šlapimo nelaikymą, dabar jaučiuosi kur kas geriau. Kosėdama ar čiaudėdama nebe taip suspaudžiu sukryžiuotas kojas. Džiaugiuosi, kad pagaliau atsikračiau didelio diskomforto ir nevisavertiškumo jausmo. Juk, turėdama tokią bėdą, negali sportuoti, negali drauge su vaikais šokinėti ant batuto ar stryktelėti nuo laiptelio. Moteriai tai yra tragedija.

Jeigu reikėtų dar kartą apsispręsti dėl šios procedūros, be abejo, priimčiau tokį patį, palankų, sprendimą.

Klausiate, kaip pakito mano intymus gyvenimas? To dar negaliu pasakyti, dar nepraėjo penkios savaitės. Juokauju, kad tai bus kalėdinė dovana vyrui. Ar gaus ją, ar ne, priklausys nuo jo elgesio.“


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų