Ketvirtadienis, 2024.03.28
Reklama

Rezoliucija dėl alkoholio vartojimo mažinimo

vlmedicina.lt | 2014-10-01 09:20:26

Kauno apskrities vyrų krizių centras, baigdamas vykdyti 12 mėn. trukmės projektą „Visiems geriau: darbas su artimoje aplinkoje smurtaujančiais vyrais - tai pagalba smurto aukoms moterims ir vaikams“ (EEE finansinių mechanizmų NVO Programa Lietuvoje), rugsėjo 25 d. organizavo baigiamąjį renginį. Jame dalyvavo projekto vykdytojo Kauno apskrities vyrų krizių centro atstovai, taip pat kitų, nuo 2013 m. birželio mėn. veikiančių vyrų krizių centrų iš Utenos, Marijampolės, Šiaulių atstovai. Pranešimus skaitė Kauno apskrities vyrų krizių centro direktorė Dovilė Bubnienė, Utenos apskrities vyrų krizių centro direktorius Egidijus Kornevas, Marijampolės apskrities vyrų krizių centro psichologas Virgilijus Šerkšnas, Kauno apskrities moterų krizių centro socialinė darbuotoja Naura Daukšienė, Telšių krizių centro direktorė Vanda Benaitienė, Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centro direktorė Dalia Puidokienė ir Marijampolės moters veiklos centro direktorė Adolfina Blauzdžiūnienė.

Alus
© Fotolia.com

Renginio metu buvo pasidalinta gerąja patirtimi, aptarta smurto artimoje aplinkoje dinamika, darbo su smurtaujančiais artimoje aplinkoje asmenimis poreikis, pagalbos šeimai, kurioje smurtaujama, specifika.

Šio renginio metu Kauno apskrities vyrų krizių centras, pastebėjęs, jog smurtas artimoje aplinkoje bent 80 proc. susijęs su alkoholio vartojimu, pasiūlė priimti ir valdžios institucijoms pateikti Rezoliuciją dėl prioriteto alkoholio vartojimo mažinimui suteikimo. Alkoholio vartojimo ir smurto artimoje aplinkoje sąsajos labai akivaizdžios, tad, siekiant mažinti smurto artimoje aplinkoje skaičius, būtina stabdyti alkoholio vartojimą.

Kauno apskrities vyrų krizių centras, šiuo metu pirmininkaujantis NVO, dirbančių su vyrais, koalicijai „Visiems geriau“ Rezoliucijai pritarti paskatino ir ne koalicijos narius.

Rezoliucijos tekstas:

REZOLIUCIJA

DĖL PRIORITETO SUTEIKIMO ALKOHOLIO VARTOJIMO MAŽINIMUI LIETUVOS VALSTYBĖS POLITIKOJE

2014 m. rugsėjo mėn. 25 d., Kaunas

Lietuvos nevyriausybinių organizacijų, dirbančių su vyrais, koalicija „Visiems geriau“, siekia atkreipti svarbiausių Lietuvos Respublikos institucijų dėmesį į alkoholio vartojimo mastus Lietuvoje ir į alkoholio sąsajas su smurto artimoje aplinkoje reiškiniu.

Smurtas artimoje aplinkoje nebe pirmi metai yra viena iš svarbiausių ir dėmesio reikalaujančių socialinių problemų Lietuvoje. Smurto artimoje aplinkoje mastai šalyje didžiuliai. Nors padaryta ne taip ir mažai – priimtas Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje Įstatymas, sukurti ir remiami Specializuoti Pagalbos centrai nukentėjusiems nuo smurto, teismai ėmė taikyti įvairias baudžiamojo poveikio priemones smurtautojams: tai ir įpareigojimas nesiartinti prie nukentėjusiojo, ir elgesio keitimo programų lankymas.

Tačiau smurto artimoje aplinkoje nemažėja. Tiek dirbantys su smurtavusiais artimoje aplinkoje, tiek su nukentėjusiais, tiek ir į įvykius pimieji atvykstantys policijos pareigūnai pažymi, jog 8-9 smurtavę asmenys iš dešimties įvykio metu buvo apsvaigę nuo alkoholio. Kelia nerimą, kad alkoholio vartojimas tokių asmenų neretai nurodomas kaip vienintelis išmoktas būdas atsipalaiduoti. Priklausomybė nuo alkoholio mažina asmens gebėjimą suvokti elgesio pasekmes ir netinkamo elgesio korekcijos galimybes. Toks asmuo labai dažnai nesugeba kritiškai vertinti savo priklausomybės, todėl nesiekia jos atsikratyti.

Pasaulio Sveikatos organizacija savo 2014 m. ataskaitoje nurodo, jog pagal alkoholio suvartojimą Lietuva užima trečiąją vietą pasaulyje (ją lenkia tik Baltarusija ir Moldova) : 15, 4 l gryno alkoholio – tiek vidutiniškai suvartojo statistinis šalies gyventojas pastarųjų dviejų metų laikotarpiu. Jaunimo suvartojamas alkoholio kiekis taip pat labai neraminantis. Sveikatos specialistai fiksuoja nemažėjančius alkoholinių psichozių skaičius, o smurto artimoje aplinkoje ir alkoholio sąsajos yra daugiau nei akivaizdžios.

Siūlome:

Alkoholio vartojimo mažinimą skelbti valstybės vidaus politikos prioritetu, tokiu būdu prisidedant ir prie daugelio socialinių problemų, tame tarpe, smurto artimoje aplinkoje mažinimo.

Dalį alkoholio akcizo lėšų skirti alkoholio vartojimo prevencijai, visuomenės, o ypač jaunimo, švietimui ir NVO, teikiančių pagalbą priklausomybių ir smurto artimoje aplinkoje atvejais, rėmimui.

Siekiant apginti nuo alkoholio priklausomų šeimų narių žmogaus teises, apsvarstyti papildomas priemones alkoholizmo gydymo srityje.

Koalicijos vardu pirmininkė

Dovilė Bubnienė

Koalicijos nariai:

Kauno apskrities vyrų krizių centras

Vilniaus vyrų krizių ir informacijos centras

Utenos apskrities vyrų krizių centras

Marijampolės apskrities vyrų krizių centras

Šiaulių apskrities vyrų krizių centras

Raseinių krizių centras

Rezoliucijai taip pat pritaria:

Kretingos moterų Informacijos ir Mokymo Centras

Kauno apskrities moterų krizių centras

Vaikų gerovės centras „Pastogė“

Marijampolės apskrities moters veiklos centras

Telšių krizių centras

Všį „Psichologinių idėjų namai“

Marijampolės visuomeninių organizacijų sąjunga

Klaipėdos socialinės ir psichologinės pagalbos centras

Kauno pagyvenusių žmonių asociacija

Rezoliucija bus išsiųsta LR Prezidentei, Seimui, Ministrui pirmininkui, ministrams, žiniasklaidai. Savo rezoliucija prisidedame prie kitų organizacijų bei piliečių, raginančių mažinti alkoholio vartojimą ir jo daromą žalą.

Dovilė Bubnienė,

Kauno apskrities vyrų krizių centras

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Įvairios naujienos
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Meras A. Vaitkus: "Klaipėdos vaikų ligoninės prijungimas – nesvarstytinas klausimas"
Seimo Sveikatos reikalų komitete protokoliniu sprendimu pasiūlyta Klaipėdos vaikų ligoninę prijungti prie Klaipėdos univ...
Ar visada sportas – sveikata? Kokios rizikos kyla sportuojantiems intensyviau
Intensyviai sportuojančių žmonių organizmas susiduria su neįprastai dideliu fiziniu krūviu, skirtingai nuo tų, kurie tie...
Peršalimas – po žiemos nusilpusio imuniteto padarinys: kaip stiprinti organizmą pavasarį
Nors kalendorinis pavasaris jau įsibėgėjo, orai mus lepina ne visuomet. Prie pavasarinių temperatūrų kontrastų pridėjus...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų