Šeštadienis, 2024.04.20
Reklama

Lietuviai atranda internetines vaistines

vlmedicina.lt | 2013-01-16 10:20:13

Baigdami išsigydyti daugelį su elektronine prekyba susijusių baimių, lietuviai atranda vis naujas šios rinkos sritis. Pamažu populiarėja internetinės vaistinės, siūlančios ne tik užsisakyti norimas sveikatos priežiūros prekes, bet ir internetu pasikonsultuoti su vaistininku.

Vaistinė
© Fotolia.com

Europos Sąjungos statistikos tarnybos „Eurostat“ duomenimis, Lietuvoje elektroninė prekyba šiuo metu vystoma sparčiausiai žemyne, o specialistai džiaugiasi visuomenės sąmonėje pamažu nykstančiais pirkimo internetu mitais ir prietarais. Internetinių vaistinių atstovai pripažįsta, kad tokios bendros rinkos tendencijos juos taip pat veikia, tačiau pabrėžia, kad internetinės vaistinės skiriasi nuo kitokių elektroninių parduotuvių, todėl tiek jų pirkėjų įpročiai, tiek tenkantys iššūkiai kitokie.

Pagrindinė priežastis – kaina

„Daugelis internetinių parduotuvių konkuruoja su tradicinėmis. Farmacijoje tokios konkurencijos nėra – internetinės vaistinės papildo tradicines, tačiau bent artimiausiu laiku nesiruošia užimti jų vietos. Internetas tėra įrankis, leidžiantis pasiūlyti daugiau galimybių, pavyzdžiui, rinktis iš platesnio asortimento bet kuriuo paros metu ir įsigyti pigesnių prekių“, – sako vaistinių tinklo „Camelia“ elektroninės prekybos specialistė Edita Česnavičienė.

Anot E. Česnavičienės, prieš dvejus metus atsidariusios „Camelia“ internetinės vaistinės veiklos pradžioje didžiausias iššūkis buvo suderinti internetinės prekybos privalumus su vaistininko veikla. Tačiau, pasak jos, dabar internetinėje vaistinėje, kaip ir tradicinėje, pirkėjas gali gauti išsamios informacijos ir užduoti rūpimus klausimus. Skirtumas tik tas, kad internete šiai informacijai suvokti ir palyginti jis turi daugiau laiko.

Dažniausiai lyginamos kainos. „Nors vaistinės internete specifika skiriasi nuo kitų elektroninių parduotuvių, tačiau didėjančių srautų sulaukiama būtent todėl, kad kaina išlieka vienas svarbiausių pasirinkimo veiksnių. Žmonės perka internetinėje vaistinėje veikiau taupydami ne laiką, o pinigus“, – svarbiausią vaistinių internete populiarumo priežastį Lietuvoje įvardija E. Česnavičienė.

Nuo internetinių vaistinių veikimo pradžios gerokai išaugo tiek jų pirkėjų skaičius, tiek poreikiai. „Elektroninei prekybai vis labiau populiarėjant, kartu auga ir jai keliami reikalavimai. Prognozuojame, kad ateityje pirkėjai tikėsis dar daugiau patogumo, lankstumo ir išskirtinių galimybių. Būtent todėl 2013-uosius pradėjome iš esmės atnaujindami vaistinės internete platformą, kad joje apsipirkti būtų dar paprasčiau ir naudingiau“, – sako E. Česnavičienė.

Pasak jos, šias galimybes pirmiausia įvertina specifinės vartotojų grupės, pavyzdžiui, jaunos šeimos. „Pažintis su tokia vaistine neretai prasideda internetu bandant nusipirkti sauskelnes ar kitokias higienos prekes, – pastebi E. Česnavičienė. – Dažnai žmonės įpranta taip apsipirkinėti  – kartą įvertinę patogumą ir galimybę nemažai sutaupyti jie nebenori jo atsisakyti“.

Lietuviams svarbus privatumas

Vaistininkė Jurga Juknevičienė, teikianti konsultacijas internetinės vaistinės lankytojams, tikina, kad pirkėjai ypač vertina papildomus tokio apsipirkimo būdo privalumus. „Pati dažnai apsipirkinėju internetu, todėl pastebiu, kad internetu perkant bilietą į renginį, batus ar kompiuterį žmonėms paprastai pakanka to, kad taip sugaištama mažiau laiko arba sutaupoma. Elektroninė vaistinė taip pat patenkina šiuos jų lūkesčius, tačiau ne mažiau svarbi priežastis, skatinanti rinktis internetinę vaistinę, yra privatumas“, – svarbų skirtumą tarp elektroninių vaistinių ir kitų elektroninių parduotuvių įvardija J. Juknevičienė.

Anot jos, daliai žmonių nejauku viešai pirkti intymesnes prekes, kiti nedrįsta užduoti nepatogių klausimų vaistininkui, kai eilėje už nugaros rikiuojasi kiti pirkėjai, o treti neprašo vaistininko išsamesnės konsultacijos tiesiog bijodami, kad taip gaiš kitų pirkėjų laiką. Internetu tiek užsisakyti visas prekes, tiek konsultuotis galima konfidencialiai. „Pastebėjome, kad šis psichologinis aspektas nemažai daliai klientų labai svarbus, o kai kuriems net gali tapti pagrindiniu veiksniu, skatinančiu iškeisti tradicinę vaistinę į internetinę“, – sako „Camelia“ vaistininkė J. Juknevičienė.

Internetinės vaistinės pasaulyje turi skirtingas veiklos galimybes. Štai JAV ir kai kuriose kitose šalyse internetu galima įsigyti net receptinių vaistų – pakanka receptą internetinei vaistinei nusiųsti elektroniniu paštu arba faksu. Lietuvos įstatymai gerokai griežtesni. Pagal juos prekiauti net nereceptiniais vaistais leidžiama tik vaistinėse, todėl ir užsisakę vaistus internetu, juos atsiimti turėsite būtent ten. Taip užtikrinama saugi prekyba vaistais, o pirkėjus pasiekia tik kokybiški produktai.

vlmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų