Penktadienis, 2024.04.19
Reklama

Vanilė - apetitą mažinanti kvapioji ankštis (1)

2011-06-09 00:03:44

 

Vanilė (lot. Vanilla fragrans, sanskritu Sugandhiphala) –  labai aromatinga natūraliai fermentuota ir džiovinta  orchidėjos ankštis.  Vanilė yra brangiausių prieskonių trejetuke  -  šalia šafrano ir kardamono. Vanilės kvapas subtiliai saldus, mažina jaudulį, ramina, suteikia vidinį meilės ir ramybės pojūtį.

 

 

Žilvino Užkuraičio nuotr.

 

 

Vanilės gimtinė - Meksika. Vanilę naudojo actekai karališkajam gėrimui – medaus, kakavos pupelių ir vanilės mišiniui gaminti. Valdant imperatoriui Montesumai, actekai rinkdavo mokesčius vanilės ankštimis. Nuo actekų laikų iš vanilės buvo gaminamas gaivinamasis gėrimas, sumažinantis  karščiavimą.

 

 

Pirmas pavaišintas šokoladu ir vanile europietis buvo Kristoforas Kolumbas 1502 metais.

 

 

1520 metais ispanų konkistadoras Hernanas Kortesas atplukdė vanilę ir šokoladą į Europą.

 

 

Vanilės kokybė priklauso nuo ankšties ilgio, spalvos ir minkštumo. Jei vanilės ankštis ilgesnė nei 15 cm - pirmoji rūšis, nuo 10 iki 15 cm – antroji rūšis; trumpesnės nei 10 cm – trečioji rūšis.  Geros kokybės vanilė yra tamsiai rudos spalvos ir elastinga.

 

 

Vanilės aromatas neįtikėtinai stabilus. Laikoma tamsoje ir sandariai  vanilė gali kvepėti iki 40 metų. Tik jokiu būdu nedėkite į šaldyklę.

 

 

Nustatyta, kad vanilės aromatas suteikia produktams dar didesnį saldumą (šita vanilės savybė naudojama dietinių produktų gamybai), todėl saldinti reikia daug mažiau.

 

 

Natūrali vanilė gana brangi, todėl maisto pramonėje naudojamas  sintetinis pakaitalas vanilinas, kuris yra kancerogenas. Apskaičiuota, kad 95 proc. vanilės produktų iš tikrųjų yra dirbtinis vanilinas, pagamintas sintetiniu būdu garinant naftą, ar celiuliozės ir popieriaus pramonės šalutinis produktas,  kuriame yra lignino-sulfonrūgšties.

 

 

Įsigydami vanilinio cukraus ar ekstrakto įsitikinkite, kad tai nekenksmingas jūsų sveikatai, natūralus  produktas, o ne imitacija.

 

 

Vanilė virtuvėje

 

 

Vanilė naudojama šokoladui gaminti, biskvitinei tešlai, kremams, ledams ir pienui aromatizuoti.

 

 

Šis prieskonis naudojamas mažais kiekiais: ketvirtadalis lazdelės kilogramui produkto. Turėkime omenyje, kad saldus vanilės kvapas apgaulingas - tereikia padauginti ir patiekalas taps kartus.

 

 

Labai paprasta pasigaminti natūralaus vanilinio cukraus. 3 – 4 vanilės ankštis perpjauname išilgai ir sandariame inde užkapstome į kilogramą cukraus (jei cukraus nevartojame, galima į fruktozę). Po 2-3 savaičių turėsite visą kilogramą vanilinio cukraus. Tuo metu vanilė praranda tik mažą savo aromato dalį, vėliau ją galite naudoti verdant uogienes. Kai vanilė sudžiūva ir tampa trapi -  sumalame ir dedame i blynų ar pyragų tešlas.

 

 

Dar galime  sutrinti vanilės ankštį su cukraus pudra ir dėti į kepinius, kisielius, ledus, kremus, sirupus, gėrimus ir vaisius.

 

 

Smulkintą vanilės ankštį viriname piene, paskui perkošiame ir  aromatizuotą pieną naudojame patiekalams (manų košei, trintiems moliūgams).

 

 

Dar vienas vanilės panaudojimo būdas: perpjauname vanilę išilgai, išskobiame minkštimą  ir dedame į konditerijos gaminius. Likusią ankštį sudžioviname ir sumalę kavamale aromatizuojame desertus.

 

 

Vanilė dera tik su šafranu ir cinamonu.

 

 

Sveikatinančios savybės

 

 

Vanilė - vienintelis prieskonis, kuris mažina apetitą. Jei vanilės kvapas dominuoja patalpoje - valgyti  nesinori. Dėl kvapo vanilės ankštį galime dėti į spintas, patalynę, šaldytuvą, mašinos saloną -  jis pakelia nuotaiką. Vanilė, kaip ir šokoladas, padeda gamintis serotoninui - laimės hormonui.

 

 

Vanilė Ajurvedoje vartojama vata ir pita došoms balansuoti. Teigiama, jog ji mažina uždegimus, skausmus, karščiavimą, palanku vartoti sergantiems artritu ir anemija.

 

 

Vanilė didina darbingumą ir kūrybos galias. Suteikia odai elastingumą ir minkštumą.

 

 

Vanilė neutralizuoja alkoholio poveikį ir net sukelia pasišlykštėjimą juo.

 

 

Reguliuoja skrandžio sulčių rūgštingumą, padeda išskaidyti ir pašalinti angliavandenius iš organizmo.

 

 

Vanilė ypač teigiamai veikia moteris:  sumažina nervinę įtampą, padidina pasitikėjimą savimi.

 

 

Parengė Žilvinas Užkuraitis

 

Įvertinkite straipsni:
Balsavimu įvertinimas 1 / 5 (1). Jūs dar nebalsavote
(1)
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų