Šeštadienis, 2024.04.20
Reklama

Varškėčių receptų idėjos: kaip papuošti stalą bei nudžiuginti gomurį

Šaltinis: vlmedicina | 2021-02-20 00:02:50

Bėgant metams varškėčiai neužleidžia savo pozicijų ant lietuvių stalo bei iki šiol yra itin mėgstami ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų. Šiuo patiekalu tautiečiai mėgaujasi ištisus metus bei nevengia atrasti vis naujų varškėčių skonių. Dar svarbiau, kad varškėčiai yra ne tik skanūs ir sotūs, bet ir suteikiantys reikalingų medžiagų organizmui.

Varškėčiai su uogiene
Varškėčiai / Pixabay.com

Ne tik skanu, bet ir sveika

Lietuviško prekybos tinklo „ „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė pažymi, jog varškėčiai lietuvių itin mėgstami ne tik dėl savo klasikinio skonio, bet ir maistinės vertės.

„Pagrindinis varškėčių ingredientas varškė yra naudingas žmogaus organizmui dėl joje esančių baltymų, riebalų, vitaminų bei mineralų. Varškėje ypač gausu kalcio bei fosforo – pastarosios medžiagos ypač svarbios vystantis bei išliekant tvirtiems kaulams. Kartu tai yra puiki baltymų alternatyva tiems, kurie nemėgsta mėsos ir atsisako ją valgyti“, – teigia B. Baratinskaitė.

Maisto gamybos ekspertė pataria, kad gaminant varškėčius vertėtų rinktis riebią arba pusriebę varškę, kadangi riebalai yra svarbus kalorijų šaltinis bei tuo pačiu pagerina kai kurių vitaminų įsisavinimą, prisideda prie smegenų ir nervų sistemos vystymosi.

„Dažnu atveju varškė netgi yra tinkama vartoti tiems, kurie netoleruoja laktozės. Tai visapusiškai naudingas ir sveikas pieno produktas, kurio pagrindu pagaminti varškėčiai gali nudžiuginti ne tik gomurį, bet ir visą organizmą. Belieka išsirinkti, kokiais varškėčiais norėsite pasimėgauti šiandien“, – sako B. Baratinskaitė.

Maisto gamybos žinovė dalijasi keletu varškėčių receptų idėjų, kurios nudžiugins ir mažuosius, ir jų tėvelius.

Nemirštanti klasika – virti varškėčiai

Šiam patiekalui reikės:

  • 350 g varškės
  • 1 kiaušinio
  • 8 šaukštų miltų
  • 1 šaukštelio cukraus (arba pagal skonį)
  • 1 žiupsnelio druskos

„Pirmiausia, dubenyje pertriname varškę, tuomet įmušame kiaušinį, įberiame cukraus, druskos ir viską išmaišome. Vėliau beriame miltus, vėl viską gerai išmaišome ir paminkome. Tešlos masė turėtų nelipti prie rankų, o jeigu limpa – įdėkite dar truputį miltų. Tiesa, miltų negalima padauginti, nes kitaip varškėčiai bus kieti. Iš tešlos formuojame mažus rutulėlius, juos šiek tiek suplojame ir sudedame į verdantį vandenį. Verdame apie 7 minutes, kol rutuliukai iškyla į paviršių. Patiekiame su grietine ir druska, kas mėgsta sūriai, o kas saldžiai – su grietine ir uogiene“, – eigą pasakoja B. Baratinskaitė.

Burnoje tirpstantys varškėčiai su obuoliais

Šiam patiekalui reikės:

  • 800 g varškės
  • 2 stiklinių miltų
  • 4 obuolių (nedidelių)
  • 2 kiaušinių
  • 6 šaukštų cukraus
  • 4 šaukštų kefyro
  • 1 šaukštelio sodos

„Obuolius nulupame, išimame sėklas ir juos sutarkuojame. Toliau į dubenį sudedame varškę, sutarkuotus obuolius, miltus, cukrų, kefyre nugesintą sodą, įmušame kiaušinius ir masę gerai išminkome. Iš gautos varškinės tešlos formuojame storus blynelius ir dedame į įkaitintą keptuvę su aliejumi. Kepame, kol varškėčiai gražiai apskrunda. Patiekiame šiltus su grietine arba jogurtu, pagal kiekvieno skonį“, – pataria „Maximos“ maisto ekspertė.

Ypatingi varškėčiai

Šiam patiekalui reikės:

  • 200 g varškės (geriau liesesnės)
  • 1 kiaušinio
  • 1 saujos špinatų (tinka ir dilgėlių lapeliai)
  • 5 šaukštų kvietinių miltų
  • 0.5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 žiupsnelio malto muskato (galima ir nedėti)
  • Pagal skonį druskos ir pipirų

„Špinatus nuplaukite, gerai nusausinkite bei smulkiai supjaustykite. Varškę ištrinkite šakute su kiaušiniu, prieskoniais, kepimo milteliais ir miltais. Gauta masė turėtų būti gana lipni, bet neskysta, kad lengvai formuotųsi drėgnomis rankomis. Į varškės masę įmaišykite smulkintus špinatus ir gerai išmaišykite. Varškėčius formuokite drėgnomis rankomis taip, kad būtų kiek plokštesni. Kepkite ant vidutinės kaitros įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Šiuos žalius varškėčius patartina pagardinti grietine ar graikišku jogurtu. Skanaus!“ – linki B. Baratinskaitė.

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Sėklidžių vėžys – reta, bet pavojinga jaunų vyrų liga
Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų &nda...
Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui
Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksnia...
Stresas, kaip iššūkis, kūrybiškumas ir atsipalaidavimas
Šių laikų visuomenę įvairių sričių mokslininkai įvardija kaip streso, nerimo, perdegimo, pervargimo, išsekimo, apimtą de...
Dantų pastos ir jų rūšys: kaip išsirinkti sau tinkamiausią
Ieškant naujos dantų pastos gali susisukti galva, pamačius tokį platų pasirinkimą parduotuvėse. Kiekviena dantų pasta si...
Kompensuojamųjų vaistų rezerviniame sąraše –  nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gy...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų