Lapkritį Europos šalys minėjo Sveikos mitybos dieną. Visą mėnesį visoje Europoje organizuoti renginiai, kuriuose pasakota apie mitybos principus, o visuomenė skatinta sveikai maitintis.
Valgymo režimas
Pusryčiai – pirmasis dienos valgis, svarbus tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Nuo pusryčių prasideda valgymo režimas. Racionaliausias yra toks režimas, kai per pusryčius ir pietus žmogus gauna daugiau nei du trečdalius paros raciono kalorijų, o vakarienei – mažiau nei trečdalį. Valgymo laikas gali būti įvairus, tačiau rekomenduojama, kad tarp pusryčių, pietų ir vakarienės būtų 5–6 valandos.
Visaverčiai pusryčiai
Įrodyta, kad visaverčiai pusryčiai yra protinės ir fizinės energijos šaltinis geros dienos pradžiai. 2011 m. Didžiojoje Britanijoje buvo atliktas tyrimas, kuriuo siekta išsiaiškinti pusryčių vartojimo įtaką dienos sėkmei. Tyrimo duomenys parodė, kad žmonės, valgantys pusryčius, jaučia mažiau įtampos darbe, rečiau patiria nelaimingus atsitikimus ir sveikatos sutrikimus darbe.
Žmonės, kurie nepusryčiauja, bet užkandžiauja traškučiais, sausainiais, dažniau patiria stresines situacijas ir nelaimingus atsitikimus darbe.
Pusryčių pasirinkimas
Košės
Dažniausiai pusryčių gamybai laiko turime nedaug, tačiau, nepaisant to, labai svarbu, kad pusryčiai būtų skanūs bei sveiki. Puikus pasirinkimas pusryčiams – košės! Galima rinktis įvairias košes: avižinę, miežinę, grikių.
Lietuvos gyventojai su maistu gauna per mažai skaidulinių medžiagų. Per pusryčius turėtume gauti ketvirtadalį skaidulinių medžiagų paros normos. Todėl šiam dienos valgiui labai tinka įvairios košės, kuriose gausu ne tik skaidulinių, bet ir mineralinių medžiagų, vitaminų, augalinių baltymų, sudėtingųjų angliavandenių. Norėdami rinktis mažiau kaloringą maistą, košę virkite ne piene, o vandenyje, atsisakykite sviesto ar uogienės.
Sumuštiniai
Jei pusryčiams renkatės sumuštinius, jų gamybai naudokite nesijotų miltų duoną arba duoną su grūdais, tokioje duonoje daugiau maistinių skaidulų. Sviesto, tepaus riebalų mišinio ar margarino vartokite saikingai, o ant griežinėlio sūrio ar dešros uždėkite griežinėlį šviežio agurko ar pomidoro.
Varškė
Pieno produktų mėgėjai neturėtų pusryčiams atsisakyti varškės. Tačiau ją geriau gardinti ne uogiene ar džemu, o šaldytomis uogomis. Varškę galima pagardinti jogurtu.
Kiaušiniai
Pusryčiams tinka ir virti ar kepti kiaušiniai. Juose gausu baltymų, mineralinių medžiagų, vitaminų A, D ir B2. Kiaušinius galima pagardinti daržovėmis: svogūnais, špinatais, paprika. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad kiaušiniuose nemažai cholesterolio, tad piktnaudžiauti šiais patiekalais nereikėtų.
Sausi pusryčiai
Sausi pusryčiai, užpilami pienu ar sultimis, pusryčiams taip pat turėtų būti pasirenkami atsakingai. Iš kukurūzų pagamintuose sausuose pusryčiuose daug druskos, o saldžiuose, šokolado skonio sausuose pusryčiuose – cukraus.
Renkantis tokio tipo pusryčius geriausia rinktis javainius su grūdais, dribsnius ar sausus pusryčius su visų grūdo dalių miltais ir užpilti liesu pienu ar jogurtu.