Mitybos specialistai dažnai pataria atsisakyti pieno produktų, tačiau naujas mokslinis tyrimas atskleidė, kad sūris mūsų organizmui vis dėlto yra naudingas.
Naujojo tyrimo, išleisto žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“, rezultatai parodė, jog sūris gerina širdies veiklą.
Kopenhagos universiteto (angl. University of Copenhagen) mokslininkai paprašė 139 žmonių dalyvauti 12 savaičių trukusiame sūrio valgymo tyrime.
Dalyviai buvo padalinti į tris grupes: pirmoji grupė turėjo kasdien suvalgyti po 80 g riebaus sūrio, antroji tiek pat neriebaus sūrio, o trečioji šio pieno produkto turėjo atsisakyti, pakeisdama jį angliavandeniais.
Mokslininkai nustebo pamatę, kad žmonių, kurie kasdien valgė riebų sūrį, MTL cholesterolio (bendrojo cholesterolio dalis, kuri vadinama „bloguoju cholesteroliu“), insulino, cukraus ir trigliceridų (riebalų rūgščių šaltinis) lygis liko toks pats. Kraujospūdis ir liemens apimtis taip pat nepakito.
Tačiau mokslininkai pastebėjo, kad riebaus sūrio valgytojų organizme įvyko keli teigiami pokyčiai, pavyzdžiui pakilo „gerojo“ HDL cholesterolio lygis. Mokslininkai padarė išvadą, kad riebaus sūrio valgymas apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių bei metabolinių ligų.
Tai ne pirmas kartas, kai įrodyta, kad sūrio valgymas turi tam tikros naudos mūsų sveikatai.
Kitas tyrimas atskleidė, jog sūris padeda subalansuoti žarnyno mikroflorą ir padidina proteinų suvartojimą.
Tačiau dėl šiame pieno produkte esančio natrio bei sočiųjų riebalų kiekio, mokslininkai pataria sūrį valgyti saikingai.