Trečiadienis, 2025.06.18
Reklama

Spanguolių džemas su bazilikų poskoniu

Renata Šniolienė ("Kūmutės virtuvė") | Šaltinis: vlmedicina | 2017-10-16 12:45:34

Dabar apie spanguolių džemą – pagardą. Rūsy džemas laikėsi puikiai, jis labiausiai derėjo su puskiečiais ir naminiai varškės sūriais, paukštienos kepsniais, kelis kartus džemo dėjau į mielines bandeles, tepiau sluoksniuotos tešlos obuolių pyragą. O vienam smaližiui pagardinau vanilinius ledus. Ir tik jam vieninteliam nepatiko, kad kai kurios nemaltos uogos burnoje perkandus sprogo į labai rūgštų skonį. Man šis fintas pats skaniausias.

Renatos Šniolienės nuotr.

Šiemet gaminu daug, dalinsiu ir vaišinsiu, vienai 10 l puodo porcijai pasiruošiu:

3 kg spanguolių;

3 kg obuolių;

3 kg cukraus;

3 šaukšteliai druskos;

500 g šviežių bazilikų;

100 g pektino;

2 l vandens.

Spanguoles koštuve perlieju šaltu vandeniu, išrenku šapus ir lapus. Obuolius supjaustau skiltelėmis, prieš tai specialiu įrankiu pašalinusi sėklalizdžius. Ant viryklės statau puodą, suberiu obuolius, pilu vandenį ir kaičiu ugnį. Vandeniui užvirus, sumažinu ugnį ir suberiu spanguoles. Bazilikų pundą kartu su visais kotais perrišu medvilniniu siūlu ir merkiu į puodą. Dengiu dangtį ir palieku kunkuliuoti 20-25 minutes. Tuomet ištraukiu bazilikus, juos tiesiog išmetu į kompostinę. O iš spintelės traukiu blenderį. Puodą nukeliu nuo ugnies ant medinės lentelės ir smulkinu masę, kol ji tampa tiršta, bet dar matosi viena kita uoga. Suberiu 2,5 kg cukraus, puodą grąžinu ant viryklės, kelias minutes mediniu šaukštu pamaišau masę. Likusį cukrų suberiu į gilesnę lėkštę, ten pat supilu pektino miltelius ir šaukštu sumaišau abu produktus. Kai puodu turinys vėl užkunkuliuoja, sudedu cukraus ir pektino mišinį, kruopščiai išmaišau. Tai turi trukti ne ilgiau nei 5 minutes, tai labai svarbu, nes pakaitinus ilgiau, pektinas praras savo tirštinamąsias savybes.

Džemą skubiai pilstau į išplautus ir iškaitintus nedidelius stiklainius.

"Kūmutės virtuvė"

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Geriantys tėvai, nematomi vaikai
Alkoholizmas Lietuvos šeimose – problema, apie kurią dažnai vengiama kalbėti, tačiau jos pasekmes gali jausti kart...
Kas dvi minutes bent vienas vyras išgirsta prostatos vėžio diagnozę: kaip užbėgti ligai už akių?
Prostatos vėžys yra viena dažniausiai vyrams diagnozuojamų onkologinių ligų – kas dvi minutes bent vienas vyras pa...
Anafilaksija: minutės gali kainuoti gyvybę
Vilniaus miesto klinikinės ligoninės Alergologijos centro specialistai fiksuoja nerimą keliančią tendenciją – aler...
Slaugos studentams – nemokamos studijos ir stipendijos
Šiemet į valstybės finansuojamas slaugos studijas bus priimti 535 asmenys, t. y. šimtu daugiau nei pernai. Būsimiems stu...
Aštraus maisto pavojai: kodėl aštrių patiekalų kai kuriems valgyti negalima
Populiarėjant aštraus maisto kultūrai, daugelis žmonių ryžtasi išbandyti patiekalus, gardintus skirtingų rūšių pipirais....
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų