Ketvirtadienis, 2025.05.22
Reklama

Šaldyta mėsa: kaip išsirinkti tinkamą?

vlmedicina.lt | 2015-11-02 09:02:36

Kasdien vienas Lietuvos gyventojas suvartoja apie 180 g mėsos. Triušienos, jautenos ar ėrienos pardavimai svyruoja dėl pačių įvairiausių priežasčių, pavyzdžiui, švenčių, o vištienos ir kiaulienos – stabiliai auga. Specialistai pastebi dar vieną tendenciją – šalies gyventojai linkę įsigyti šviežios mėsos daugiau akcijų metu ir ją namie užšaldyti arba iškart pirkti šaldytą produkciją. Yra įvairių būdų, kaip kuo ilgiau išsaugoti mėsos produktus šviežius. Kurį iš jų rinktis?

Vištiena
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

„Beveik visi maisto produktai, siekiant juos išlaikyti ilgiau, gali būti džiovinami, rūkomi, marinuojami ar rauginami, tačiau tik šaldant išlieka nepakitusi maisto struktūra bei skonis, – sako mitybos specialistas Gediminas Čižauskas. – Be to, šaldyti galima ne tik produktus, bet ir patiekalus“. Mitybos specialistai atkreipia dėmesį, kad šaldymas yra vienas sveikiausių produktų išsaugojimo būdų – užšaldžius, produktuose išlieka gerokai daugiau vitaminų nei, pavyzdžiui, konservuojant. Labai svarbu tinkamai užšaldyti mėsą, taip pat – ir vėliau ją tinkamai atšildyti, kad ji neprarastų natūralaus skonio, savo maistingųjų bei organizmui naudingų savybių. Galų gale, kad išvis būtų tinkama vartoti.

G. Čižausko teigimu, kokybiškos užšaldytos mėsos galima nusipirkti parduotuvėse, tačiau reikėtų žinoti keletą labai svarbių dalykų: „Visų pirma, venkite peršaldytos mėsos – tokios, kurios pakuotėje aiškiai matomi susikoncentravę ledo kristalai ir šerkšnas. Peršaldyta mėsa, ją atšildžius, bus išsausėjusi. Taip pat svarbu, kad pakuotėje nebūtų išbėgusių skysčių – dažniausiai jie yra rausvos spalvos. Praradusi natūralius skysčius mėsa bus nesultinga, be to, neliks ir skoninių savybių. Šaldytos mėsos pakuotė neturi būti pažeista, nes į vidų patekęs oras sudaro palankias sąlygas mėsai greičiau gesti“. Specialistas pabrėžia, kad atšildyti mėsą irgi reikia mokėti: tai reikia daryti ne kambario temperatūroje, bet šaldytuve, ir, kas labai svarbu – lėtai. Būtent lėtai atšildant mėsą jos sultys, susidariusios iš ištirpusių ledo kristalų, vėl įsigeria į audinį, tad mėsa nepraranda sultingumo. Lėtai atšildami dideli mėsos gabalai atitirpsta per kelias dienas, o maži gabaliukai – per 24 valandas. Svarbu atminti, kad kartą atšildytas produktas pakartotinai nebešaldomas.

Parduotuvėje galima įsigyti ne tik šaldytų mėsos produktų, bet ir jau paruoštų užšaldytų patiekalų: įvairių kepsnelių, džiūvėsėliais padengtos filė, kitų kepti paruoštų gaminių. Mitybos specialistų teigimu, ruošinių kokybė priklauso nuo mėsos rūšies – patariama dažniau rinktis baltą, pavyzdžiui, vištienos, nei raudoną mėsą. Specialistų nuomone, jei pusgaminiai yra laikomi temperatūroje, nurodytoje ant pakuotės, o vartotojas juos paruošia laikydamasis nurodytos paruošimo instrukcijos, tokių pusgaminių maistinė vertė bei kokybė išlieka tokia pat, kaip ir šviežiai paruoštų. Žinoma, reikėtų atkreipti dėmesį ir į pusgaminio sudėtį – rinktis tokį, kuriame nėra vartoti nerekomenduojamų maisto priedų. Atšildyti mėsos kepsnelių nereikia – jie būna jau iš karto paruošti kepti.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: mėsa
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
 Kodėl kraujo donorystę reikia ruošti kritiniams atvejams?
  Ukrainos kraujo donorystės sistema atlaikė Rusijos karo sukeltus išbandymus, nes laiku ir tinkamai aprūpino kr...
LOR gydytojas apie procedūras, keičiančias vaikų ir suaugusiųjų gyvenimo kokybę
Kvėpavimas – natūrali mūsų kasdienybės dalis, apie kurią net nesusimąstome. Tai, kad sklandus kvėpavimas reikšming...
Su išsėtine skleroze gyvenantis Žilvinas – atvirai apie tai, ką dabar darytų kitaip
Paskutinį gegužės trečiadienį minima Pasaulinė išsėtinės sklerozės diena. Ši nepagydoma liga, kuria dažniausiai suserga...
Sinkopė – ne liga, o simptomas: gydytoja atsako į dažniausius klausimus apie alpimą
Staigus laikinas sąmonės netekimas – dažnas, bet ne visada teisingai suprantamas reiškinys. Sinkopei būdinga staig...
Kur kreiptis, kai sunku? Nemokama psichologinė pagalba kiekvienam
Minėdamos Europos psichikos sveikatos savaitę, ligonių kasos primena gyventojams, kur ir kokios Privalomojo sveikatos dr...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas