Antradienis, 2024.07.16
Reklama

Saikas – svarbu, bet vieną kartą per metus persivalgyti – ne nuodėmė

2011-12-23 23:03:24

Šventinės savaitės atneša ne tik gausybę teigiamų emocijų, dovanų, bet ir suvokimą, kad teks paragauti visų šventinių patiekalų. Galbūt ir persivalgyti. Palangos poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“ dietistė Jovita Myzakienė ragina mėgautis šv. Kalėdų švente ir paskanauti visų šventinės vakarienės patiekalų: „Svarbiausia, kad šeimininkės stengtųsi gaminti kuo natūralesnį maistą, naudotų lietuviškas prieskonines žoleles ir prieskonius“.

 Geriausias - „naminis“ maistas

Algirdo Kubaičio nuotr.

Nuo seno lietuviams valgis reiškė daugiau nei malonumą. Jis buvo gerbiamas, o valgymo laikas priklausė nuo darbų. Tačiau intensyvus gyvenimo ritmas kaip reikiant pakoregavo ir mūsų mitybos įpročius. „Kaip ir visame pasaulyje, taip ir Lietuvoje daugėja antsvorio problemų turinčių  žmonių. Svorio augimui turi įtakos netinkama ir nereguliari mityba. Dažnai renkamės greitai paruošiamą, kaloringą maistą. Išsiplėtė ir saldumynų pasaulis. Mamos maisto ruošai nebeskiria tiek daug laiko, kaip anksčiau. Atminkit, jog šaldyti žuvies piršteliai, koldūnai, dešrelės ar varškės sūrelis – niekuomet neatstos namuose pagaminto maisto. Rinkitės lietuviško grūdo košes, natūralaus raugo juodą duoną. Galime pasidžiaugti bent jau tuo, kad mūsų šalyje išaugo susidomėjimas fiziniu aktyvumu. Žmonės su malonumu mina dviračio pedalus, renkasi ilgus pasivaikščiojimus pajūriu, išbando ir naujoves – šiaurietišką ėjimą lazdomis“, – patirtimi dalijosi dietistė.

Dar viena svorio augimo priežastis – užklupusi žiema bei su ja prasidėjęs sėslesnis gyvenimo būdas. „Žiemos metu kuo dažniau maistą gaminkite orkaitėje. Gardinkite jį lietuviškais prieskoniais: kmynais, pipirais, kalendra. Stenkitės vartoti lietuviškus produktus ir žinoma, gaminkite namuose. Beje, turime pastebėti, jog šiuolaikiniai vyrai gamina dažniau ir sveikiau nei merginos“, – šypsojosi pašnekovė.

Užkandžiaukime visą dieną

Mitybos specialistė J. Myzakienė rekomenduoja valgyti dažnai bei termiškai apdorotą maistą, geriausia – virtą: „Mes persivalgome todėl, jog valgome retai. Visą dieną gyvename pusbadžiu, o  po darbų grįžę namo puolame prie šaldytuvo. Patarčiau visiems dirbantiesiems nesigėdyti iš namų atsinešti sumuštinį ar mišrainės, kuri namuose atrodo nebeskani. Pamatysite, su kokiu malonumu ją suvalgysite darbe. Nauda organizmui bus neabejotina: namo grįžę nepulsite valgyti visko iš eilės, o dieną jausitės darbingesni. Ilgiau nepavalgius mažėja cukraus kiekis kraujuje – todėl juntamas alkis. Taigi, valgant retai ir gausiai, cukraus kiekis smarkiai padidėja, sutrinka kasos, kuri išskiria insuliną, veikla. Taip rizikuojama susirgti diabetu. Persivalgymas taip pat grasina įvairiomis ligomis. Aš jas vadinu „civilizacijos ligomis“. Persivalgius sunku judėti, žmogus tunka, sąnariuose kaupiasi druskos. Taip pat nepamirškite vartoti kuo daugiau skysčių“.

Pasak dietologės, pusryčiauti ar ne – priklauso nuo paties žmogaus gyvenimo būdo. „Jeigu žmogus yra „pelėda“, jis linkęs pusryčių atsisakyti. Ilgiau pamiegoti mėgstančiam žmogui ankstyvi pusryčiai gali sugadinti dieną: jis jausis apsunkęs, nejudrus. „Vyturiams“ – atvirkščiai. Jų organizmas rytą jau nori valgyti, tad jiems pusryčiai ir naudingi, ir reikalingi“, – paaiškino pašnekovė.

 Kartą metuose persivalgyti galima

Dar viena svarbi lietuvių tradicija – prie stalo susėsti visai šeimai drauge. Dietistė J. Myzakienė pataria vaišes patiekti estetiškai bei pasitelkti kūrybingumą: „Šventinių pietų ar vakarienės sėkmė priklauso ir nuo mokėjimo gražiai padengti stalą. Papuoškite jį žalumynais, kompozicijomis. Pasisemti idėjų galite iš kulinarinių knygų, leidinių. Neprisidėkite per daug maisto į lėkštę. Visko paragaukite po truputį, valgykite neskubėdami, pasimėgaukite maistu. Lietuviams visuomet buvo svarbu, kad valgis būtų naudingas ir teikiantis gerą savijautą“.

„Šventiniai patiekalai taip pat turi būti paruošti tinkamai: neperkepti, nepervirti. Dažna šeimininkė patiekalus mėgsta pagardinti pomidorų padažu. Jo reikėtų vengti, kaip ir prieskonių mišinių, kuriuose yra glutamato. Šį maisto priedą turi daugelis prieskonių: kario milteliai, maltos saldžiosios paprikos ir kiti. Jeigu Kūčių stalui ruošiate silkę, stenkitės ją supjaustyti kuo plonesniais gabalėliais, išrinkite atšakas. Svečiams bus patogu ją valgyti ir lėkštėje ji atrodys patraukliau.  Stenkitės „neapkrauti“ silkės įvairiais garnyrais. Pasitelkite paprastumą. Kepdami kalėdinę vištą, antį ar žąsį elkitės taip pat – vartokite natūralius prieskonius, mėsos neperkepkite“, – patarimus dalino J. Myzakienė. 

Po švenčių specialistė patarė prisiminti keptą obuolį, daržovių patiekalus: „Pasidarykite iškrovos dieną, kad išsivalytų organizmas. Nebadaukite, tiesiog prisilaikykite nuo kaloringesnio maisto“. 

Dietistei pritarė ir centro direktoriaus pavaduotojas reabilitacijai, endokrinologas Antanas Šatas: „Pirmiausia maistas turi būti paruoštas su meile. Jo suderinamumas – jau atskira tema. Per šventes rekomenduoju mėgautis šeimynine atmosfera, patiekalais ir valgyti juos su džiaugsmu. Kitas klausimas – o kodėl nors kartą metuose nepersivalgius? Jeigu esi sveikas, nesergi jokiomis virškinamojo trakto ligomis – valgyk. Gyvenime svarbiausia saikas: maitinantis, vartojant medikamentus, alkoholį – tai yra individualu kiekvienam žmogui. Būkite sveiki ir laimingi“. 

Agnė Lekavičienė

palangostiltas.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Jei pučia pilvą, priežastis gali būti ne tik maistas
Pilvo pūtimas, pilnumo, tempimo jausmas pažįstamas daugeliui. Kartais šiuos pojūčius lemia aiškios priežastys, pavyzdžiu...
 Gastroenterologė įspėja: apie storosios žarnos vėžį signalizuoja du simptomai
Storosios žarnos vėžys – liga, kuria sergantys asmenys dažnai nė neįtaria turintys kokių nors sveikatos sutrikimų....
Karštų dienų iššūkiai: kaip pasirūpinti savimi nėštumo metu
Nėštumas vasarą gali kelti tam tikrų iššūkių, tačiau laikantis keleto patarimų, galima sumažinti diskomfortą ir užtikrin...
Senatvės pensijos amžiaus sulaukusiems žmonėms – daugiau paslaugų
Visiems privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems gyventojams Lietuvoje teikiamos Privalomojo sveikatos draudimo fond...
Į Respublikinio priklausomybės ligų centro vadovės pareigas skiriama dr. Aušra Širvinskienė
Respublikinio priklausomybės ligų centro (RPLC) vadovo pareigas nuo rugpjūčio 1 d. pradeda eiti dr. Aušra Širvinskienė,...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų