Apvalūs, ryškūs, traškūs, kartoki, bet itin gaivūs. Kas? Ridikėliai! Be šių daržovių vasarą neapsieina nė viena šeimininkė. Ridikėliai ne tik skanūs, bet ir itin naudingi žmogaus sveikatai. Juk ne veltui sakoma: sveikas kaip ridikas.
Mokslininkai mano, kad ridikėliai yra viena seniausių ir sveikiausių daržovių – juose itin daug organizmui būtinų medžiagų. Šiose daržovėse gausu kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko ir jodo, o ryšulėlyje ridikėlių vitamino C yra ne mažiau nei citrinoje. Taip pat nustatyta, kad jie mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Liaudies medicinoje ridikėliai naudojami akmenų susidarymui inkstuose, tulžyje ir šlapimo pūslėje stabdyti. Tačiau šių daržovių patariama vengti sergantiesiems skrandžio, dvylikapirštės žarnos ar tulžies ligomis.
Ridikėliuose yra daug vandens ir mažai kalorijų, todėl juos itin vertina dietologai. Norinčiosioms sulieknėti medžiagų apykaitą skatinantys ridikėliai ir jų lapai – puikūs pagalbininkai. 100 g ridikėlių yra vos 15 kalorijų, taigi gardžiuotis jais galima kiek telpa. Beje, lapuose naudingųjų medžiagų yra daugiau nei šakniavaisiuose. Lapus reikėtų nuplauti ir panaudoti iš karto, mat jie greitai apvysta. Smulkiai juos sukapojus galima pagardinti visas šviežių daržovių salotas.
Ridikėliai valgomi vieni, dedami ant sumuštinių ir į įvairias salotas. Šias daržoves gardu valgyti ne tik su grietine ir svogūnais, tačiau ir su pomidorais, morkomis, obuoliais, raugintais ar šviežiais agurkais, kopūstais.
Verta žinoti:
Perkant ridikėlius, atkreipkite dėmesį į jų išvaizdą. Lapai turi būti žali ir traškūs, o minkštimas – kietas ir stangrus. Didesni ridikėliai neretai jau būna sumedėję.
Šaldytuve ridikėlius galima laikyti kelias dienas, tačiau reikia nupjauti jų lapus. Kad dar geriau išsilaikytų, šaldytuve ridikėlius galima įsukti į drėgną rankšluostį.
Norint ridikėliais gardžiuotis visą savaitę, juos reikia gerai nuplauti, nupjauti lapus (taip, kad liktų žali taškeliai, o pats ridikėlio gumbas būtų nepažeistas) ir dubenyje užpilti šaltu vandeniu. Į dubenį įberkite druskos – pusei litro vandens imkite nubrauktą šaukštelį. Taip gausite vadinamąjį izotoninį tirpalą, kuris neleidžia ridikėliams prarasti skonio ir konsistencijos.
Kepti ridikai
1 ryšulėlia ridikėlių, žiupsnis druskos, alyvuogių aliejus, žiupsnelis džiovintų arba šviežių rozmarinų.
Ridikėlius nuplaukite, nupjaustykite jų šakneles ir viršūnėles. Galvutę supjaustykite į keturias dalis. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, suberkite ridikėlius, juos apšlakstykite aliejumi, apibarstykite druska ir rozmarinais. Pakratykite skardą, kad ridikėliai gražiai apliptų priedais. Kepkite 25 min. arba tol, kol jų krašteliai šiek tiek paruduos.
Kiaušinių salotos su ridikėliais
3 kiaušiniai, 300 g ridikėlių, 1 agurkas, 2 šaukštai smulkintų svogūno laiškų, 100 g majonezo, 2 šaukštai jogurto, 1 šaukštas garstyčių, 1 šaukštas citrinų sulčių, druska.
Išvirtus kiaušinius supjaustykite kubeliais, o ridikėlius ir agurką — griežinėliais. Iš majonezo, jogurto, svogūnų laiškų, garstyčių, citrinų sulčių, druskos paruoškite padažą. Šiuo padažu užpilkite salotas.
Lengvas sumuštinis
2 juodos duonos riekelės, gabalėlis minkšto sviesto, 2 salotų lapai, 2–3 ridikėliai, druska, pipirai, šlakelis alyvuogių aliejaus.
Duonos riekeles užtepkite sviestu, užklokite salotos lapu, ant jo uždėkite griežinėliais supjaustytus ridikėlius, apšlakstytus alyvuogių aliejumi ir apibarstytus druska bei maltais pipirais.
Gaivios salotos
1 saujelė jaunų rūgštynių lapelių, 1 s aldus obuolys, 1 ryšulėlis jaunų ridikėlių, pusė nedidelio svogūno, juodieji malti pipirai, druska, grietinė.
Obuolį ir svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais, o ridikėlius — plonais griežinėliais. Rūgštynių lapelius nuplaukite ir nusausinkite. Viską išmaišykite, pabarstykite druska, maltais juodaisiais pipirais ir apšlakstykite grietine.