Šafranas (Crocus sativus, sanskritu kumkum) - tai unikalaus skonio ir kvapo džiovintos krokų žiedų piestelės. Vartojamas medicinoje, parfumerijoje. Šafranas yra brangiausias pasaulyje prieskonis, renkamas tik rankomis. Skonis kartus, aštrus.
Siūlelio formos tikrojo kroko žiedų purkos sveria tik po 10 miligramų. Vienam kilogramui šafrano žaliavos reikia apie 150-200 tūkstančių žiedų.
Šafrano auginimo istorija siekia daugiau nei 3000 metų. Daugiausia jo auginama Viduržemio jūros vakaruose iki Kašmyro rytų. Iranas, Ispanija, Indija, Graikija, Azerbaidžanas, Marokas, Italija yra pagrindiniai šafrano gamintojai.
Kadangi šafranas yra labai brangus, paplitę falsifikavimo būdai: burokėlių, granatų pluoštas, raudonas šilkas ar džiovinti medetkų žiedlapiai.
Šafranas - pats aromatingiausias prieskonis, pats stabiliausias dažiklis, pati universaliausia sveikatinimo priemonė.
Laikomas sausoje, tamsioje vietoje.
Vartojimas
Šafrano kvapas neprilygstamas. Jis suteikia egzotinį skonį ir suteikia patiekalams aukso – apelsinų spalvą.
Šafranas, kaip prieskonių karalius, dažniausiai vartojamas vienas. Dedamas į saldumynus, gėrimus. Prieš dedant į patiekalus, šafranas grūdamas kartu su žiupsneliu cukraus – tai suaktyvina jo savybes. Arba keletą šafrano plaušelių pakepinti keptuvėje ant silpnos ugnies, sutrinti, sumaišyti šaukšte pieno ir dėti į patiekalą, kurį norime aromatizuoti.
Nors ir labai brangus šafranas, tačiau virtuvėje naudojamas ekonomiškai. Viename grame šafrano yra apie 400 plaušelių. 4 porcijoms patiekalo užtenka jų apie 20.
Šafrano aromatas nedingsta ilgai termiškai apdorojant patiekalą ir išsilaiko dar apie 12 valandų.
Kepiniuose šafrano kvapas sustiprėja kitą dieną.
Turėkite omenyje, kas mediniai stalo įrankiai lengvai nusidažo nuo šafrano.
Šafranas - puikus konservantas. Maistas, kuris greitai rūgsta, su šafranu išsilaiko keletą dienų.
Šafranas nuostabiai dera su migdolais, pistacijomis, obuoliais, pieno produktais, daugeliu grūdų, bulvėmis, pomidorais, cinamonu, kalendra, bazilikas, kmynais.
Sveikatinančios savybės
Šafranas yra nuostabi smegenų ląstelių ir viso organizmo regeneracijos priemonė. Patartina prieš miegą išgerti stiklinę karšto pieno su 4-5 siūleliais šafrano ir trupučiu pankolio sėklų – tai leistų nervų sistemai visiškai atsigauti.
Šafranas - labai stiprus antioksidantas. Teigiama, kad jis padeda įveikti daugiau kaip 100 ligų. Yra nustatyta, kad šafranas yra pats turtingiausias riboflavino šaltinis.
Šafranas tonizuoja, pakelia nuotaiką, sklaido depresiją ir yra naudingas visiems be išimties. Jis valo odą, stiprina širdį, padeda įveikti migreną ir skrandžio opas. Šafraną reikia vartoti, sergant mažakraujyste, astma, skydliaukės, kepenų ir tulžies ligomis, peršalus, turint nevaisingumo problemų, esant skausmingoms menstruacijoms, sutrikus menstruaciniam ciklui.
Pieną su keliais šafrano siūleliais gali gerti ir netoleruojantieji laktozės. Šafranas iš dalies suskaido pieno cukrų, kuris trukdytų virškinti.
Prieskonis žadina apetitą, malšina spazmus ir neuralginius skausmus, padeda susikaupti, stiprina gimdos raumenis. Nėščiosioms vartoti šafraną reikia labai atsargiai.
Šis prieskonis turi organizmą jauninančių savybių, didina potenciją, yra stiprus afrodiziakas.
Nuo galvos skausmo: sumaišyti 2-3 šafrano plaušelius su 3 lašais ghi, gerai išmaišyti, įlašinti į šnerves ir giliai įtraukti.
Šafranas Ajurvedoje
Šafranas paminėtas seniausiuose Ajurvedos traktatuose, kaip „Čaraka Samhita“ ir „Sušruta Samhita“ (apie 500 m. prieš Kristų). Jis yra svarbus daugelio medicinos receptų sudedamoji dalis.
Šafranas veikia atjauninančiai (Rasayana). Subalansuoja pita, vata ir kapha došas, todėl yra vadinamas tridoša.
Šafranas yra dorybės (satva) prieskonis, leidžiantis išlaikyti dvasinę pusiausvyrą ir gailestingumą.
Pasta iš sandalmedžio ir šafrano miltelių mažina spuogus, tamsius ratilus paakiuose, tamsius pigmentus. Kai sandalo medžio ir šafrano pasta laikoma ant kaktos, ji padeda sumažinti karščiavimą ir galvos skausmą.
Šafrano pasta spartina žaizdų gijimo procesą. Aleksandras Didysis maudėsi šafrano voniose, kad išsigydytų mūšio žaizdas.
Rožių vandens ir smulkiai sumalto šafrano įlašinama į akis - padeda stiprinti regėjimą.
Šafranas, sumaišytas su maltais migdolais ir pienu, naudingas kenčiantiems nuo impotencijos. Ajurveda rekomenduoja duoti šilto pieno su šafrano jaunavedžiams pirmąją naktį.
Vaikams iki dvejų metų šafranas nerekomenduojamas.
Receptai
Gėrimas kraujui valyti
10 šafrano plaušelių, 10 šviesių razinų sudėti į pusę puodelio šalto vandens. Palikti per naktį. Ryte gerti tuščiu skrandžiu.
Šafrano pienas (4 porcijos)
Susmulkiname 12 šafrano plaušelių grūstuvėje ar kavamalėje. Užviriname 1 litrą pieno su šafranu. Sumažiname ugnį ir paverdame 5 minutes. Nukeliame nuo ugnies, atvėsiname iki 40 laipsnių ir įdedame 2 šaukštelius medaus arba cukraus. Galima pabarstyti maltomis pistacijomis (1 šaukštelį).
Nemirtingumo arbata
5 plaušeliai šafrano, 6 juodieji pipirai, 2-3 gramai (trečdalis arbatinio šaukštelio) džiovinto imbiero. Užpilkite stikline vandens ir virinkite 10 minučių.
Pipirai ir imbieras padidina šafrano savybes. Rekomenduojama norint valyti kepenis, blužnį, sustiprinti imunitetą, padidinti gyvybingumą. Puiki priešuždegiminė priemonė.
Parengė Žilvinas Užkuraitis