Vyrai, valgantys didesnius kiekius perdirbtos mėsos produktų, rizikuoja savo sveikata, kadangi šie produktai yra siejami su padidėjusia širdies ligų rizika bei ankstyva mirtimi, skelbia sciencedaily.com.
Perdirbtos mėsos produktuose, tokiuose kaip šalti mėsos gaminiai (kumpis, saliamis, dešros), dešrelės ir kt., gausu įvairių konservantų, dedamų tam, kad būtų maksimaliai prailgintas produkto galiojimo laikas. „Perdirbtos mėsos gaminiuose dažnai aptinkama natrio, nitratų, fosfatų ir kitų maisto priedų, o rūkytos ar keptos mėsos gaminiuose paprastai gausu policiklinių aromatinių angliavandenilių, galinčių prisidėti prie padidėjusios širdies nepakankamumo rizikos. Priešingai, neperdirbta mėsa yra be maisto priedų, joje paprastai aptinkama gerokai mažiau natrio“, – teigia tyrimo autorė, Švedijos Aplinkos medicinos instituto profesorė Alicja Wolk.
Šis tyrimas – pirmasis, kurio autoriai tyrė perdirbtos mėsos produktų poveikį žmogaus organizmui, atskirdami juos nuo neperdirbtos mėsos. Tyrime dalyvavo 37 035 45-79 metų amžiaus vyrai, kurių ligos istorijoje tyrimo pradžioje nebuvo tokių ligų, kaip širdies nepakankamumas, išeminė širdies liga arba vėžys. Tyrimo dalyviai buvo prašomi užpildyti klausimyną, padedantį atskleisti tiriamųjų maitinimosi įpročius bei kitus gyvensenos veiksnius. 1998 metais pradėtame tyrime dalyvauti sutikę vyrai buvo stebimi iki 2010 metų.
Po 12 metų trukusių stebėjimų tyrime dalyvavę mokslininkai pateikė tokius rezultatus:
Širdies nepakankamumas buvo diagnozuotas 2 891 tyrime dalyvavusiam vyrui, 266 iš jų tai tapo mirties priežastimi.
Daugiau perdirbtos mėsos produktų (daugiau nei 75 g per dieną) valgiusiems vyrams 28 procentais labiau grėsė širdies nepakankamumas, nei tiems, kurie šių produktų per dieną suvartodavo mažiau nei 25 gramus.
Kiekvienas papildomas 50 g perdirbtos mėsos produktas (pvz., 1-2 riekelės rūkyto kumpio) širdies nepakankamumo atvejų riziką padidina 8 proc., o mirties riziką nuo širdies nepakankamumo – 38 proc.
Širdies nepakankamumo ar mirties nuo šios ligos rizika išliko nepadidėjusi tarp tų tiriamųjų, kurie dažniau vartojo neperdirbtos mėsos produktus.
Tyrimo pradžioje dalyvauti sutikę asmenys buvo paprašyti užpildyti 96 klausimų anketą, padėjusią mokslininkams susidaryti vaizdą apie tiriamųjų dietą. Klausimyne prie perdirbtos mėsos produktų buvo priskiriami šalti mėsos gaminiai (rūkytas kumpis, dešros), kraujinė dešra, dešrelės, kepenų paštetas, o prie neperdirbtos mėsos gaminių – kiauliena, jautiena / veršiena, įskaitant ir maltą mėsą.
„Norintiems sumažinti širdies nepakankamumo ir kitų širdies bei kraujagyslių ligų riziką rekomenduojame kasdienėje dietoje vartoti mažiau perdirbtos mėsos gaminių, taip pat nepiktnaudžiauti ir neperdirbtos mėsos patiekalais, šių suvartoti reikėtų ne daugiau kaip vieną ar dvi porcijas per savaitę. Vietoj mėsos rekomenduojama vartoti daugiau vaisių, daržovių, nesmulkintų grūdų produktų, riešutų. Taip pat labai svarbu valgyti pakankamai žuvies produktų“, – teigia tyrimo iniciatorė, Varšuvoje esančio Žmogaus mitybos instituto profesorė Joanna Kaluza.
Mokslininkai teigia tikintys, kad tyrimą pakartojus su moterimis, rezultatai būtų labai panašūs.
Straipsnis parengtas įgyvendinant Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo programos NVO fondo remiamą paprojektį „NVO, veikiančių mokslo sklaidos srityje, tinklo stiprinimas, plėtojant jo institucinius gebėjimus“.
Parengta pagal: https://www.sciencedaily.com/releases/2014/06/140612174620.htm