Pažaislio vienuolyno erdvėse praėjusį savaitgalį vyko tradicinė Lietuvos sveikuolių sąjungos organizuojama sveiko maisto šventė „Lietuvaitė šeimininkė – 2015“. Šventė prasidėjo Mišiomis Pažaislio vienuolyno bažnyčioje.
Kiekvienais metais šventė turi savo išskirtinę temą. Šių metų šventė tema - „Pasninkas – atgaiva kūnui ir sielai“. Šiais metais šeimininkių šeimininke komisija išrinko 3 vaikų mamą Eligiją Sukockienę iš Trakų rajono. Jai praėjusių metų šeimininkių šeimininkė iš Plungės Marija Striaukienė įteikė pereinamąją statulėlę.
Pasisekė, kad šventės metu buvo labai gražus rudens oras - šeimininkės savo vaišes galėjo patiekti lauke. Geras oras pritraukė ir nemažai žmonių, kurie norėjo paragauti šeimininkių paruoštų pasninko valgių. Žmonės užsirašinėjo sveikų patiekalų receptus, kad ir patys galėtų jų pasigaminti. Šeimininkių receptai bus įdėti ir sveikuolių sąjungos puslapyje www.sveikuoliai.lt.
Renginį vedė alpinistas Vladas Vitkauskas ir Gražina Petrošienė. Šventės dalyvius sveikino ir mintimis apie vaišes ir pasninką svarbą lietuvių kultūroje dalinosi etnologė Gražina Kadžytė. Ir, žinoma, visus įkvėpė šventės „siela“ ir organizatorė „Žolinčių akademijos“ prezidentė Danutė Kunčienė.
Konferencijoje „Pasninko tikslai ir nauda“ detaliai apie Lietuvoje vyravusias ir besikeičiančias pasninko tradicijas pasakojo VU prof. R. Laužikas, o filosofijos m. dr. B.Gudaitytė kalbėjo tema „Dvasinė askezė, kaip gyvenimo vertybė“.
Be šeimininkių šeimininkės pagerbimo, komisija apdovanojimus įteikė ir Kauno rajono ūkininkėms Nijolei Šabaniauskienei, Genutei Šidlauskienei bei Angelei Misionienei ir Aldonai Šimulienei su pagalbininkėmis mergaitėmis; Pakruojo klubo „Valia“ atstovėms Pranutei Idienei, Aušrai Rukienei, Aurai Pačinskienei ir Zinai Čepaitienei; Ukmergės šeimininkėms Janinai Danielienei, Nijolei-Onai Kaselienei, Aušrai Prišmantienei ir Oksanai Railaitei; Kauno jungtinio sveikatos klubo atstovams Algirdui Kapučinskui ir Česlamai Purienei.
Kasmetinė sveiko maisto šventė yra keliaujanti. Dažnai ji būdavo organizuojama Palangoje, praėjusiais metais vyko Raudondvario pilyje ir buvo pavadinta „Rudens gėrybės būro ir pono stalui“. Šių metų sveiko maisto šventėje buvo vertinamas ir grožis, ir patiekalo sveikumas, ir skanumas, ir šių metų šventės temos atitikimas.