Antradienis, 2025.06.17
Reklama

Mėsos gaminiai vaikams – į ką atkreipti dėmesį parduotuvėje?

vlmedicina.lt | 2015-11-13 12:04:25

Po pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) paviešintų duomenų apie perdirbtos mėsos ir onkologinių ligų ryšį, kyla natūralus klausimas – ar mėsos gaminiai gali būti skirti vaikams, kaip skelbiama ant kai kurių pakuočių? Valstybinės maisto ir veterinarijos (VMVT) Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjo Deivido Kliučinsko teigimu, nors vaikams skirtai produkcijai griežtų reikalavimų nėra, tačiau gamintojai turi įrodyti, kad sudėtyje yra daugiau naudingųjų maisto medžiagų ir mažiau vengtinų maisto priedų. 

Sumuštiniai
© Algirdo Kubaičio (VLMEDICINA.LT) asociatyvioji nuotr.

„Teisiškai mėsos gaminiai gali būti skirstomi tik pagal kokybę, pavyzdžiui, aukščiausios, pirmosios ir antrosios rūšies, – teigia D. Kliučinskas. – Maisto produkto tinkamumas konkrečiai amžiaus grupei nėra teisiškai išsamiai reguliuojamas, tačiau gamintojas, norintis deklaruoti, kad dešrelės skirtos vaikams, privalo neklaidinti vartotojų ir pagrįsti, kodėl šis produktas taip vadinamas.“ Specialistas priduria, kad gamintojas neturi pateikti receptūros ar kokių nors kitokių raštiškų įrodymų, tačiau ant gaminio pakuotės turi aiškiai matytis pridėtinė maistinė vertė.

Patarimai, į ką atkreipti dėmesį ieškant vaikams skirto mėsos gaminio:

Maisto priedai. Pasak D. Kliučinsko, maisto priedų skirstymo, kuris būtų draudžiamas arba leistinas vaikams skirtiems produktams, nėra, tačiau Sveikatos apsaugos ministerija yra patvirtinusi rekomendacijas, kuriose nurodoma, kokių maisto priedų neturėtų būti. Sąrašas yra rekomendacinio pobūdžio ir labiau skirtas tėvams, tarp parduotuvių lentynų besidairantiems vaikams tinkamiausio varianto. Į vengtinų maisto priedų sąrašą patenka iki 200 kartų už cukrų saldesnis acesulfamas K, žymimas E 950, benzoinė rūgštis, žymima E 210 ir kiti – iš viso net 47 dažikliai, konservantai, saldikliai, aromato ir skonio stiprikliai. Taip pat gamyboje turėtų būti naudojama turėtų būti naudojama mažiau maisto priedų, kurie nėra draudžiami, tačiau rekomenduojama jų vengti, pavyzdžiui, dažiklių bei kvapiųjų medžiagų.

Vitaminai ir organizmui naudingos medžiagos. VMVT specialisto teigimu, mėsos gaminiai ar pusgaminiai, ant kurių pakuotės rašoma, kad produktai skirti vaikams, sudėtimi turėtų skirtis nuo kitų tos pačios rūšies produktų. Pavyzdžiui, vaikams skirtos maisto prekės turėtų būti papildytos organizmui naudingomis medžiagomis – vitaminais ar mineralinėmis medžiagomis. Patarimas tėveliams: nepagailėkite laiko ir užuot susigundę spalvotomis pakuotėmis, atidžiau panagrinėkite, kiek ir kokių naudingų medžiagų yra gaminyje, kurį ruošiatės pirkti.

Mėsos rūšis. Mitybos specialistų teigimu, tėvai parduotuvėje turėtų atkreipti dėmesį ne tik į maisto priedų sąrašą, bet ir į pačią mėsą. Dažniausiai rekomenduojama rinktis kuo liesesnės mėsos, pavyzdžiui, vištienos ar kitos paukštienos gaminius, taip pat atidžiau pažiūrėti, ar sudėtyje nėra mechaniškai atskirtos mėsos, daug riebalų. PSO tyrimų išvadose rašoma, kad didžiausią grėsmę sveikatai kelia raudona mėsa: jautiena, kiauliena, ėriena, tad geriau jos vartojimą apriboti.

Mėsos apdorojimo būdas. Nors visuomenėje dažnai vyrauja abejonės dėl mėsos gaminių naudos sveikatai, specialistai patvirtina, kad nėra jokių teisės aktų, draudžiančių rūkytus mėsos produktus ženklinti vaikams skirtos produkcijos užrašais – rūkytiems mėsos gaminiams galioja tokios pačios rekomendacijos kaip ir įprastiems mėsos gaminiams ar pusgaminiams. Žinoma, rūkytais gaminiais piktnaudžiauti negalima, net ir suaugusiems, o tuo labiau  – vaikams.

Mitybos specialistai pataria atminti svarbiausią sveikos mitybos taisyklę – kas per daug, tas nesveika, taigi retkarčiais pasimėgauti mėgstamu maistu – galima. PSO taip pat pataria tik apriboti perdirbtos mėsos vartojimą, bet neragina jos visiškai atsisakyti.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Slaugos studentams – nemokamos studijos ir stipendijos
Šiemet į valstybės finansuojamas slaugos studijas bus priimti 535 asmenys, t. y. šimtu daugiau nei pernai. Būsimiems stu...
Aštraus maisto pavojai: kodėl aštrių patiekalų kai kuriems valgyti negalima
Populiarėjant aštraus maisto kultūrai, daugelis žmonių ryžtasi išbandyti patiekalus, gardintus skirtingų rūšių pipirais....
Kokius tyrimus skiria šeimos gydytojas ir kada jie nemokami?
Šeimos gydytojo paslaugas teikiančios įstaigos jose prirašytiems gyventojams turi užtikrinti nemokamą pirminę sveikatos...
Kodėl tinsta kojos ar veidas? Ne visada tai sūraus maisto ar karščio pasekmė
Tinimas – dažnas, bet dažnai nuvertinamas simptomas, kuris gali reikšti ne tik per didelį druskos suvartojimą ar i...
Neapsigaukite – tai ne apsinuodijimas maistu: rotavirusas vasarą neatostogauja
Nors rotavirusas dažniausiai siejamas su kūdikiais, ši virusinė žarnyno infekcija vis dažniau diagnozuojama ir suaugusie...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų