Pirmadienis, 2025.07.14
Reklama

Maisto pramonės atstovai raginami gaminti sveikesnius produktus

vlmedicina.lt | 2014-08-13 10:49:04

Dvylikos Europos Sąjungos šalių ekspertai pastaruosius ketverius metus suvieniję jėgas vykdė projektą „Salux“, kurio tikslas – paskatinti maisto pramonės atstovus gaminti sveikatai palankesnius produktus.

sveika duona
Algirdo Kubaičio nuotr.

Italijos, Suomijos, Lietuvos, Bulgarijos, Vokietijos, Rumunijos, Jungtinė Karalystės, Prancūzijos, Slovėnijos, Austrijos, Vengrijos ir Ispanijos specialistai ieškojo būdų kaip gamintojai vartotojams galėtų pasiūlyti kuo daugiau pakeistos sudėties (reformuliuotų) produktų, kuriuose sumažintas druskos, cukraus ar riebalų (ypač sočiųjų ir transriebiųjų rūgščių) kiekis.

„Daugybė mokslinių tyrimų patvirtina, kad dažnas ir gausus druskos, cukraus ar riebalų vartojimas – viena pagrindinių infarkto, insulto, kitų širdies ir kraujagyslių ligų priežasčių. Taigi, būtina skatinti žmones kuo sveikiau maitintis. Pramoniniu būdu gaminamų produktų sudėties keitimas – vienas iš būdų maistą padaryti palankesniu sveikatai ir pratinti vartotojus prie tokių gaminių“, - sako Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotoja Snieguolė Ščeponavičienė.

Projekto „Salux“ metu ekspertai aiškinosi technines ir ekonomines mažų bei vidutinių įmonių galimybes gaminti pakeistos sudėties produktus. Visos projekte dalyvavusios šalys dalijosi tokios gamybos pavyzdžiais, o tai padėjo daugiau sužinoti apie efektyvius technologinius metodus.

Šiame projekte dalyvavę Lietuvos atstovai, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai, parengė pakeistos sudėties produktų gaminimo rekomendacijas.

Tiek pramonės, tiek viešojo maitinimo įmonių atstovams rekomenduojama pakeistos sudėties produktus gaminti tikslinei vartotojų grupei ir tiekti kuo platesnei rinkai. Kad būtų pasiektas reikšmingas poveikis vartotojų sveikatai, šie maisto produktai turi būti skirti kasdieninei mitybai. Keičiant maisto produktų sudėtį reikėtų kiek įmanoma sumažinti reformuliuojamų komponentų kiekį,  tačiau stengtis, kad nenukentėtų gaminio maistinė vertė, pavyzdžiui, cukrų pakeitus maisto priedais – saldikliais. Reikėtų sukurti ir įdiegti tokias gamybos technologijos, kad būtų galima jas pritaikyti įvairiems maisto produktams.

Labai svarbu, kad pakeistos sudėties produktai nebūtų brangesni ar turėtų ne prastesnes juslines savybes nei įprasti.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Grąžino 11-mečiui judėjimo laisvę: Klaipėdoje sėkmingai atlikta reta operacija
Klaipėdos universiteto ligoninėje (KUL) sėkmingai atlikta viena sudėtingiausių ortopedinių operacijų – klubo sąnar...
Kur gauti receptinių vaistų atostogaujantiems Lietuvoje ir užsienyje
Išvykote atostogų nepasirūpinę reikalingais receptiniais vaistais? Juos įsigyti Lietuvoje galite ir nuotoliniu būdu, užs...
Pigmentinės dėmės: nesisaugant saulės, pirmosios gali išryškėti dar šią vasarą
Vasarą mūsų oda patiria didžiausią UV spindulių poveikį, kuris gali sukelti nepageidaujamų pokyčių – vienas iš jų...
Kaip tinkamai rūpintis ligoniu namuose
Namų slauga tampa vis dažnesne išeitimi, kai artimieji nori užtikrinti savo šeimos nariams ne tik medicininę, bet ir emo...
Kaip atpažinti ir suvaldyti sezonines alergijas nuo žiedadulkių iki saulės?
Karšta vasaros diena, iškyla su draugais, o vietoje džiaugsmo – ašarojančios akys, čiaudulys ir niežtinti oda. Sit...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų