Ketvirtadienis, 2025.05.29
Reklama

Maisto pramonės atstovai raginami gaminti sveikesnius produktus

vlmedicina.lt | 2014-08-13 10:49:04

Dvylikos Europos Sąjungos šalių ekspertai pastaruosius ketverius metus suvieniję jėgas vykdė projektą „Salux“, kurio tikslas – paskatinti maisto pramonės atstovus gaminti sveikatai palankesnius produktus.

sveika duona
Algirdo Kubaičio nuotr.

Italijos, Suomijos, Lietuvos, Bulgarijos, Vokietijos, Rumunijos, Jungtinė Karalystės, Prancūzijos, Slovėnijos, Austrijos, Vengrijos ir Ispanijos specialistai ieškojo būdų kaip gamintojai vartotojams galėtų pasiūlyti kuo daugiau pakeistos sudėties (reformuliuotų) produktų, kuriuose sumažintas druskos, cukraus ar riebalų (ypač sočiųjų ir transriebiųjų rūgščių) kiekis.

„Daugybė mokslinių tyrimų patvirtina, kad dažnas ir gausus druskos, cukraus ar riebalų vartojimas – viena pagrindinių infarkto, insulto, kitų širdies ir kraujagyslių ligų priežasčių. Taigi, būtina skatinti žmones kuo sveikiau maitintis. Pramoniniu būdu gaminamų produktų sudėties keitimas – vienas iš būdų maistą padaryti palankesniu sveikatai ir pratinti vartotojus prie tokių gaminių“, - sako Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotoja Snieguolė Ščeponavičienė.

Projekto „Salux“ metu ekspertai aiškinosi technines ir ekonomines mažų bei vidutinių įmonių galimybes gaminti pakeistos sudėties produktus. Visos projekte dalyvavusios šalys dalijosi tokios gamybos pavyzdžiais, o tai padėjo daugiau sužinoti apie efektyvius technologinius metodus.

Šiame projekte dalyvavę Lietuvos atstovai, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai, parengė pakeistos sudėties produktų gaminimo rekomendacijas.

Tiek pramonės, tiek viešojo maitinimo įmonių atstovams rekomenduojama pakeistos sudėties produktus gaminti tikslinei vartotojų grupei ir tiekti kuo platesnei rinkai. Kad būtų pasiektas reikšmingas poveikis vartotojų sveikatai, šie maisto produktai turi būti skirti kasdieninei mitybai. Keičiant maisto produktų sudėtį reikėtų kiek įmanoma sumažinti reformuliuojamų komponentų kiekį,  tačiau stengtis, kad nenukentėtų gaminio maistinė vertė, pavyzdžiui, cukrų pakeitus maisto priedais – saldikliais. Reikėtų sukurti ir įdiegti tokias gamybos technologijos, kad būtų galima jas pritaikyti įvairiems maisto produktams.

Labai svarbu, kad pakeistos sudėties produktai nebūtų brangesni ar turėtų ne prastesnes juslines savybes nei įprasti.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Vandens sportas be traumų: ką būtina žinoti prieš lipant ant irklentės ar į baidarę
Vasara – vandens sporto sezonas. Vis daugiau žmonių leidžiasi į žygius baidarėmis, atranda irklentes, banglentes,...
Nauji psichologų metodai Nacionaliniame vėžio centre: pasakų ir miško terapijų nauda
Neįprasti atrodytų asmeninėje psichoterapijoje naudojami metodai – pasakų ir miško terapijos. „Pasakos paded...
Išsėtinė sklerozė – iššūkis, kurį medicina padeda įveikti
Minint Pasaulinę išsėtinės sklerozės dieną, Klaipėdos universiteto ligoninė (KUL) kviečia pažvelgti į šią ligą ne kaip į...
Kviečia į nemokamas jogos treniruotes Vingio parke visą vasarą
„Vilnius sveikiau“ kartu su Vilniaus miesto savivaldybės projektu „Vilnius – Europos žalioji sos...
Keturi svarbiausi mineralai sveikai vasarai: kaip žinoti, kad jų trūksta?
Mineralai, tokie kaip magnis, kalcis, kalis ir geležis, yra būtini siekiant išsaugoti tinkamas kaulų, raumenų ir nervų s...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų