Sekmadienis, 2023.10.01
Reklama

Liepos 8-oji – Tarptautinė alergijos diena

vlmedicina.lt | 2013-07-08 12:17:23

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas, minėdamas Tarptautinę alergijos dieną, primena, kaip išvengti maisto produktų alergijos sukeliamų nepageidaujamų simptomų.

Jūros gėrybės
Jūros gėrybės - vienos dažniausių alergijos sukėlėjų. Algirdo Kubaičio nuotr.

Alergija maisto produktams pasireiškia, kai paprastai nekenksmingi maisto produktai, patekę į organizmą, sukelia neįprastą imuninės sistemos reakciją ir nepageidaujamus simptomus. Tokia reakcija į maistą dažniausiai įvyksta labai greitai po alergiją sukėlusio maisto produkto suvartojimo. Alerginėms reakcijoms išprovokuoti parastai užtenka nedidelio alergijas sukeliančio maisto kiekio.

Maisto alergijos nustatomos vis dažniau. Nors priežastys nėra tiksliai žinomos, manoma, kad tam turi įtakos pasikeitusi mityba, pagerėjusios higienos sąlygos ir dėl to padidėjęs imuninės sistemos jautrumas. Tyrimais nustatyta, kad alergijos maistui būdingos 5-8% vaikų ir 1-2% suaugusiųjų.

Teoriškai visi maisto produktai gali sukelti alergijas, tačiau dažniausiai alergijas sukelia: salierai, glitimo turintys javai (kviečiai, rugiai, miežiai ir avižos), vėžiagyviai (krabai ir krevetės), kiaušiniai, žuvis, pienas, moliuskai (midijos, austrės), garstyčios, riešutai (lazdyno, graikiški ir žemės riešutai), sezamo sėklos, soja.

Alergijos sukeliami simptomai gali būti labai įvairūs. Suvalgius maisto produktą, kuriam esate alergiškas, gali atsirasti odos bėrimas ar niežulys, virškinimo trakto sutrikimai, limfmazgių padidėjimas. Nedažna, tačiau labai ūmi bei gyvybei pavojinga alerginė reakcija – anafilaksija.

Labai dažnai alergija maisto produktams yra maišoma su maisto produktų netoleravimu. Pastaroji būklė dažniausiai išsivysto palaipsniui, joje imuniniai procesai nedalyvauja ir nors esant maisto produktų netoleravimui anafilaksija neišsivysto, tačiau visi kiti simptomai panašūs į būdingus alergijai simptomus.

Kaip išvengti alerginių sukeltų nepageidaujamų reakcijų?

Pagrindinis būdas siekiant išvengti alergijos sukeltų simptomų yra nepageidaujamas reakcijas sukeliančių maisto medžiagų vengimas. Sužinoti, ar maisto produkte yra medžiagų galinčių sukelti alergines reakcijas, galima atidžiai perskaičius perkamų maisto produktų etiketes, kuriose turi būti aiškiai nurodomas alergiją galinčios sukelti medžiagos pavadinimas, išskyrus atvejus, kai paties maisto produkto pavadinimas nurodo atitinkamą sudedamąją dalį.

Kadangi alergija maisto produktams atsiranda dar kūdikystėje ar ankstyvoje vaikystėje, svarbu atkreipti dėmesį tiek į nėščios moters mitybą, tiek ir į kūdikio mitybą. Nors nėščiajai speciali dieta nereikalinga, tačiau rekomenduojama nepiktnaudžiauti dažniausiai alergizuojančiais maisto produktais. Kūdikiui tinkamiausias maistas – motinos pienas, nustatyta, kad kūdikiai maitinti motinos pienu rečiau serga alergijomis.

vlmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Profesorius pataria, koks maistas gali padėti išvengti onkologinių ligų
Vėžio diagnozės baiminasi kone kiekvienas. Pagal dažniausias mirties priežastis, piktybiniai navikai Lietuvoje jau dauge...
"Biofitus" patarimai, kurie padės sustiprinti imunitetą
Imunitetas padeda mūsų organizmui kovoti su įvairiomis ligomis ir jų išvengti. Tai natūrali organizmo apsauga, tačiau me...
Kviečia pažinti savo širdį: „Laikydamiesi kelių taisyklių, ilgiau mėgausimės gera sveikata“
Rugsėjo 29 d. minima Pasaulinė širdies diena. Šia proga Vilniaus universiteto profesorius, Širdies ir kraujagyslių klini...
Naujasis lazeris gali suskaldyti ir kiečiausią inkstų akmenį
Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje jau kelias savaites inkstų akmenų skaldymui pasitelkiamas naujas Tulio lazeris....
Odos priežiūros procedūros, kad jūsų oda spindėtų
Ne veltui odai, ypač veido, teikiame labai daug dėmesio, dažnai išbandome naujas priemones, siekdami dar geresnio efekto...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktai
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų