Klausimas. Kuo naudingas sveikatai ir grožiui mėsos bei kaulų sultinys? Kai kurie užsienio mitybos konsultantai pataria tokį sultinį virti net 8 valandas ant mažos ugnies. Ar verdant greitpuodyje arba trumpą laiką naudingosios medžiagos į sultinį nepatenka?
Atsako gydytoja dietologė Žana Antonova
Sultinys turi savo pliusus ir minusus. Gaminant šį patiekalą iš mėsos ir/ar kaulų išsiskiria daug ekstraktinių medžiagų, tarp jų ir purinų, kurie didina šlapimo rūgšties kiekį, o tai gali būti podagros išsivystymo priežastis.
Kita vertus, ekstraktinės medžiagos žadina apetitą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą. Todėl sultinys gali būti kartais vartojamas, pvz., sergant, kai nėra apetito ar esant tam tikroms virškinimo trakto ligoms.
Priklausomai nuo mėsos rūšies sultinys gali būti verdamas nuo pusantros valandos (paukštienos) iki 8 val. (jautienos, veršienos, seno gyvulio). Kuo ilgiau verdama, tuo daugiau įvairių medžiagų pereina iš mėsos į sultinį, jis tampa "sodresnis", sultingesnis.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.