Nauja studija, publikuota „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism“, skelbia, kad soja gali padėti išvengti metabolinių ir kardiovaskulinių ligų moterims, sergančioms policistinių kiaušidžių sindromu, – rašo medicalnewstoday.com.
Policistinių kiaušidžių sindromas (PKS) – tai hormoninės pusiausvyros sutrikimas, dažniausiai pasireiškiantis jaunoms 20-30 metų moterims, ir apibūdinamas bent 2 iš 3 požymių: nereguliarus ciklas (retos ar visai išnykusios mėnesinės), padidėjęs plaukuotumas (dėl aukšto vyriškųjų hormonų lygio organizme) ir kelis kartus padidėjusios kiaušidės su daugybinėmis cistomis.
PKS siejamas su 70 proc. moterų nevaisingumo atvejų ir padidėjusia kai kurių sveikatos sutrikimų rizika, pavyzdžiui, atsiradusiu atsparumu insulinui ir metaboliniu sindromu, kurie didina riziką susirgti 2 tipo diabetu ir kardiovaskulinėmis ligomis.
Apie 5-10 proc. vaisingo amžiaus moterų (pavyzdžiui, 5-6 mln. moterų JAV) kenčia nuo policistinių kiaušidžių sindromo, tačiau jis diagnozuojamas mažiau nei 50 proc. sergančiųjų. Tyrimai rodo, kad apie 40 proc. 20-50 metų pacienčių, kurioms nustatytas gliukozės toleravimo sutrikimas, serga PKS.
Nauja studija, vykdyta kelių tyrimų centrų Irane (the Endocrinology and Metabolism Research Center, Arak University of Medical Sciences; Research Center for Biochemistry and Nutrition in Metabolic Diseases, Kashan University of Medical Sciences in Iran), bandė išsiaiškinti, kaip mityba ir sojos produktų (turinčių izoflavonų) vartojimas gali paveikti sergančiųjų PKS sveikatą.
Izoflavonai – svarbi fenolinių junginių grupė, dėl savo terapinio veikimo priskiriama prie fitoestrogenų. Šiais augaliniais junginiais domimasi dėl galimo jų poveikio, apsaugančio nuo ligų, susijusių su metaboliniu sindromu, krūtų ir prostatos vėžio, osteoporozės ir širdies bei kraujagyslių ligų. Daugiausia natūraliai izoflavonų aptinkama pupinių šeimos augaluose – sojoje, avinžirniuose ir dobiluose. Žinoma, dabar jų galima gauti ir su maisto papildais.
Tyrime dalyvavo 70 moterų (18-40 m. amžiaus), kurioms diagnozuotas PKS. Dalyvės padalintos į dvi grupes: vienai grupei 12 savaičių kasdien buvo duodama 50 mg sojų izoflavonų (tokia dozė randama 500 ml sojų pieno), kitai – placebo. Prieš ir po tyrimo buvo analizuojami dalyvių kraujo mėginiai (todėl tyrimo metu neleista vartoti jokių maisto papildų).
Pastebėta, kad soja sumažino rezistencijos insulinui riziką, „blogojo“ (MTL) cholesterolio bei vyriškojo hormono kiekį kraujyje.
Tyrimas įrodo, kad sojos produktų įtraukimas į moterų, sergančių PKS, maitinimosi racioną, gali duoti apčiuopiamos naudos: reguliariai gaunant sojos izoflavonų mažėja metabolinių susirgimų rizika ir gerėja širdies bei kraujagyslių būklė.