Antradienis, 2024.07.16
Reklama

Konservuotos gėlės – ne tik gurmanams

2012-07-19 15:06:21

Šalies laukus ir pievas šiuo metu puošiančios įvairiausios gėlės ir jų žiedai ne tik džiugina akį, bet pelnytai išgyvena savo tikrąjį kulinarinį atgimimą.

Žiedlapiai
Genovaitės Privedienės nuotr.

Šalies laukus ir pievas šiuo metu puošiančios įvairiausios gėlės ir jų žiedai ne tik džiugina akį, bet pelnytai išgyvena savo tikrąjį kulinarinį atgimimą. Ne veltui viena patarlė sako, kad nauja – tai pamiršta sena. Gėlės nuo seno puikavosi įvairių šalių kulinarijoje – jas mėgo senovės egiptiečių, romėnų, graikų virėjai, jomis patiekalus gardina bei puošia ir šiuolaikiniai japonų kulinarai. Tokiais patiekalais vaišinami net aukščiausio rango svečiai.

Prieš naudojant gėles maistui, svarbu žinoti tam tikras taisykles, padėsiančias visapusiškai džiaugtis šiomis nuostabiomis gamtos dovanomis. Kai kurios gėlės gali būti nuodingos, tad valgykite tik gerai žinomas gėles. Nevalgykite gėlių, pirktų gėlių parduotuvėse arba turguose, maistui naudojamos tik specialiai auginamos gėlės. Nerinkite gėlių pakelėse, netoli pramonės objektų ar mieste. Žieduose gali būti įvairių vabzdžių, todėl prieš vartojant, žiedus trumpam panardinkite į sūrų vandenį. Arba prieš pradedant konservuoti, žiedus kelioms valandoms paberkite ant balto audinio – taip paprasčiau bus pastebėti, ar juose nėra gyvių. Būtina pašalinti žiedų kuokeles ir piesteles. Jei sergate astma arba esate kam nors alergiški, prieš vartodami gėles turėtumėte pasikonsultuoti su gydytoju.

Gėlių paruošimas konservuoti nėra sudėtingas. Jei žiedlapiai labai dideli, juos geriau karpyti žirklėmis nei pjaustyti peiliu. Būtina nukirpti baltąjį žiedlapių pagrindą, nes jis gali suteikti kartumo.

Valgomos gėlės: saulutės, kiaulpienės, viendienės, tikrosios našlaitės, vaistinės ramunės, bijūnai, chrizantemos, rožės, dobilai, jazminai, alyvos, žibuoklės, medetkos, šeivamedžio žiedai, rugiagėlės, gvazdikai.

Nuodingos gėlės: dėmėtosios nuokanos, laukinės vyšnios, valgomosios bulvės, aviniai pelėžirniai, lobelijos, pakalnutės, vilkdalgiai, rytiniai hiacintai, koralinės kiauliauogės, anemonai, kvapieji žirneliai, ragainės ir kt.

Paprastas gėlių sirupas

Gėlės, vanduo, cukrus.

Gėlių sirupui geriausia naudoti šviežias, ne džiovintas gėles. Išverdame tirštą sirupą iš vandens (2 tūrio dalys) ir cukraus (3 tūrio dalys), suberiame 2–3 tūrio dalis žiedlapių. Užviriname ir verdame

10–15 minučių. Perkošiame ir supilstome į butelius. Laikome šaltoje, vėsioje vietoje apie

3 savaites. Galime naudoti kaip įprastą sirupą.

Gėlių medus

Gėlės, medus, vanduo.

Gėlių medui tinkamiausios rožės, gvazdikai, čiobreliai, levandos, našlaitės, juozažolės. Medų sumaišome su žiedlapiais (santykiu 1:1) ir pakaitiname vandens vonelėje (vandens vonelė – netiesioginio kaitinimo būdas. Reikalingi du skirtingo dydžio prikaistuviai. Į didesnį įpilama vandens, jis užvirinamas, o į mažesnį dedami kaitinimui skirti produktai. Mažesnis indas įstatomas į didesnį ir kaitinama reikiamą laiko tarpą) ant mažos ugnies 15–20 minučių. Supilstome į švarius stiklainius ir laikome šaltoje, tamsioje vietoje. Galime vartoti po 2 savaičių.

valstietis.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: gėlės
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Jei pučia pilvą, priežastis gali būti ne tik maistas
Pilvo pūtimas, pilnumo, tempimo jausmas pažįstamas daugeliui. Kartais šiuos pojūčius lemia aiškios priežastys, pavyzdžiu...
 Gastroenterologė įspėja: apie storosios žarnos vėžį signalizuoja du simptomai
Storosios žarnos vėžys – liga, kuria sergantys asmenys dažnai nė neįtaria turintys kokių nors sveikatos sutrikimų....
Karštų dienų iššūkiai: kaip pasirūpinti savimi nėštumo metu
Nėštumas vasarą gali kelti tam tikrų iššūkių, tačiau laikantis keleto patarimų, galima sumažinti diskomfortą ir užtikrin...
Senatvės pensijos amžiaus sulaukusiems žmonėms – daugiau paslaugų
Visiems privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems gyventojams Lietuvoje teikiamos Privalomojo sveikatos draudimo fond...
Į Respublikinio priklausomybės ligų centro vadovės pareigas skiriama dr. Aušra Širvinskienė
Respublikinio priklausomybės ligų centro (RPLC) vadovo pareigas nuo rugpjūčio 1 d. pradeda eiti dr. Aušra Širvinskienė,...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų