Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Konservuotos gėlės – ne tik gurmanams

2012-07-19 15:06:21

Šalies laukus ir pievas šiuo metu puošiančios įvairiausios gėlės ir jų žiedai ne tik džiugina akį, bet pelnytai išgyvena savo tikrąjį kulinarinį atgimimą.

Žiedlapiai
Genovaitės Privedienės nuotr.

Šalies laukus ir pievas šiuo metu puošiančios įvairiausios gėlės ir jų žiedai ne tik džiugina akį, bet pelnytai išgyvena savo tikrąjį kulinarinį atgimimą. Ne veltui viena patarlė sako, kad nauja – tai pamiršta sena. Gėlės nuo seno puikavosi įvairių šalių kulinarijoje – jas mėgo senovės egiptiečių, romėnų, graikų virėjai, jomis patiekalus gardina bei puošia ir šiuolaikiniai japonų kulinarai. Tokiais patiekalais vaišinami net aukščiausio rango svečiai.

Prieš naudojant gėles maistui, svarbu žinoti tam tikras taisykles, padėsiančias visapusiškai džiaugtis šiomis nuostabiomis gamtos dovanomis. Kai kurios gėlės gali būti nuodingos, tad valgykite tik gerai žinomas gėles. Nevalgykite gėlių, pirktų gėlių parduotuvėse arba turguose, maistui naudojamos tik specialiai auginamos gėlės. Nerinkite gėlių pakelėse, netoli pramonės objektų ar mieste. Žieduose gali būti įvairių vabzdžių, todėl prieš vartojant, žiedus trumpam panardinkite į sūrų vandenį. Arba prieš pradedant konservuoti, žiedus kelioms valandoms paberkite ant balto audinio – taip paprasčiau bus pastebėti, ar juose nėra gyvių. Būtina pašalinti žiedų kuokeles ir piesteles. Jei sergate astma arba esate kam nors alergiški, prieš vartodami gėles turėtumėte pasikonsultuoti su gydytoju.

Gėlių paruošimas konservuoti nėra sudėtingas. Jei žiedlapiai labai dideli, juos geriau karpyti žirklėmis nei pjaustyti peiliu. Būtina nukirpti baltąjį žiedlapių pagrindą, nes jis gali suteikti kartumo.

Valgomos gėlės: saulutės, kiaulpienės, viendienės, tikrosios našlaitės, vaistinės ramunės, bijūnai, chrizantemos, rožės, dobilai, jazminai, alyvos, žibuoklės, medetkos, šeivamedžio žiedai, rugiagėlės, gvazdikai.

Nuodingos gėlės: dėmėtosios nuokanos, laukinės vyšnios, valgomosios bulvės, aviniai pelėžirniai, lobelijos, pakalnutės, vilkdalgiai, rytiniai hiacintai, koralinės kiauliauogės, anemonai, kvapieji žirneliai, ragainės ir kt.

Paprastas gėlių sirupas

Gėlės, vanduo, cukrus.

Gėlių sirupui geriausia naudoti šviežias, ne džiovintas gėles. Išverdame tirštą sirupą iš vandens (2 tūrio dalys) ir cukraus (3 tūrio dalys), suberiame 2–3 tūrio dalis žiedlapių. Užviriname ir verdame

10–15 minučių. Perkošiame ir supilstome į butelius. Laikome šaltoje, vėsioje vietoje apie

3 savaites. Galime naudoti kaip įprastą sirupą.

Gėlių medus

Gėlės, medus, vanduo.

Gėlių medui tinkamiausios rožės, gvazdikai, čiobreliai, levandos, našlaitės, juozažolės. Medų sumaišome su žiedlapiais (santykiu 1:1) ir pakaitiname vandens vonelėje (vandens vonelė – netiesioginio kaitinimo būdas. Reikalingi du skirtingo dydžio prikaistuviai. Į didesnį įpilama vandens, jis užvirinamas, o į mažesnį dedami kaitinimui skirti produktai. Mažesnis indas įstatomas į didesnį ir kaitinama reikiamą laiko tarpą) ant mažos ugnies 15–20 minučių. Supilstome į švarius stiklainius ir laikome šaltoje, tamsioje vietoje. Galime vartoti po 2 savaičių.

valstietis.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Žymos: gėlės
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų