Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Kiaušinių lukštai: kuo jie naudingi mūsų sveikatai?(1)

2017-04-26 14:21:58

Tikriausiai esate ne kartą girdėję apie kiaušinių baltymo ir trynio naudą mūsų sveikatai, tačiau kaip apie jų lukštus? Nors ir daugelis mūsų šiuos lukštus net nepagalvoję išmetame, panašu, kad jie yra gana maistingi.

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Kiaušinių lukštus sudaro 98 proc. kalcio karbonato, o viename lukšte yra net 2 gramai kalcio. Kalcis ne vien gerina kaulų ir raumenų sveikatą, tačiau taip pat gali padėti palengvinti rėmens, rūgšties nevirškinimo ir skrandžio problemas.

Sveikatos programėlės „Lifesum“ dietologė Frida Harju pridūrė: „Kiaušinių lukštai yra puikus kalcio šaltinis ir viename lukšte yra beveik dviguba rekomenduojama dienos kalcio dozė. Tyrimai parodė, kad kiaušinių lukštų milteliai gali būti naudingi kaulų sveikatai ir netgi sumažinti osteoporozės skausmą.“

Nors ir kiaušinių lukštų teikiama nauda sveikatai yra neabejotina, vis dėlto Frida Harju pataria jų valgymo vengti: „Kiaušinių lukštai gali turėti bakterijų ir netgi salmonelę, taigi patarčiau kasdieninę kalcio dozę gauti iš kitų šaltinių. Tačiau kiaušinių lukštų milteliai gali būti dedami į gėlių vazonus ir daržus augalams patręšti.“

Vis dėlto, jeigu vis tiek norite įtraukti kiaušinių lukštus į savo mitybą, tuomet turėtumėte įsitikinti, kad jie yra tinkamai paruošti. Be to, dietologė Frida Harju pataria rinktis organiškus kiaušinius.

„Norėdami įsitikinti, kad kiaušiniuose nėra bakterijų, turėtumėte juos pirmiausia išvirti, o paskui apie valandą padžiovinti orkaitėje. Įsitikinkite, kad lukštai yra tinkamai susmulkinti ir tuomet galite juos įberti į vaisių kokteilį arba pabarstyti ant makaronų patiekalų“, - aiškino dietologė.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Sveika mityba
skaityti komentarus (1)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų