Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Kaip prižiūrėti lūpas

vlmedicina.lt | 2015-04-13 09:19:08

Lūpų dažai: kokių ingredientų, esančių lūpų dažuose, reikėtų vengti? Kaip prižiūrėti lūpas, kokias priemones rinktis? Pasakoja kosmetologė Eglė Stalaučinskytė.

 

Lūpų dažai
Algirdo Kubaičio nuotr.

 

Lūpų dažai, blizgiai, balzamai – dažnai neatsiejama kasdienio makiažo dalis. Dabar kosmetikos rinka siūlo labai didelį šio gaminio pasirinkimą. Skaičiuojama, kad moteris gali suvalgyti net kelis kilogramus lūpų dažų per savo gyvenimą, tad ingredientai turi būti draugiški organizmui.

Gaminant lūpų dažus dažnai naudojama daugiau nei 30-40 įvairių ingredientų. Priklausomai nuo gamintojo filosofijos, norimos produkto kokybės, dažnai prekės kainos ir pageidaujamo poveikio – dažnai yra naudojami augaliniai, mineraliniai ar sintetiniai aliejai, vaškai, sintetiniai ar natūralūs augaliniai pigmentai, emulgatoriai, emolientai (minkštikliai), konservantai, kiti augaliniai komponentai, vitaminai, stabilizatoriai, putlumą suteikiančios priemonės ir kt.

Pagrindiniai ingredientai (sudaro apie 2/3 produkto svorio)

Aliejai – dažniausiai naudojami sintetiniai ir mineraliniai aliejai, kurie dažniausiai gaminami iš naftos produktų, taip pat lanolinas (gyvulinės kilmės riebalas). Palyginti su augaliniai aliejais, šie aliejai yra pigesni, stabilesni aplinkoje, neprideda savo kvapo ar spalvos galutiniam produktui, tačiau sunkesni struktūriškai, nepralaidūs orui, vandeniui, gali alergizuoti. Bet nepamirškime to, kad natūralūs produktai taip pat kai kuriems gali sukelti alergines reakcijas. Sintetiniai aliejai nepasižymi kitomis savybėmis nei augaliniai aliejai. Augaliniai aliejai bus vertingos sudėties, jei nebus pagaminti iš genetiškai modifikuotų augalų.

Vaškai – pigiausias produktas yra sintetinis vaškas, nors yra ir gamintojų, kurie renkasi natūralų bičių vašką. Dažnai naudojamas parafinas. Šis ingredientas suteikia produktui tekstūrą, neleidžia lūpų dažams ištižti, stabiliai laikosi pakuotėje. Taip pat vietoj vaško galima naudoti augalinius sviestus, dėl jų kietos tekstūros.

Teigiamo poveikio ingredientai: augalinis sviestas (mango, taukmedžio, kakavos ir kt.), augaliniai aliejai (ricinos, migdolų, avokadų, simondsijų, vynuogių kauliukų, kanapių ir kt.), bičių vaškas, augaliniai pigmentai (burokėlių raudonis, ciberžolė, chlorofilas ir kt. ), eteriniai aliejai, kad produktas būtų kvapus.

Nerekomenduotini ingredientai: sintetiniai vaškai, sintetiniai pigmentai, sintetiniai kvapikliai (netiesiogiai gali veikti ir kaip antioksidantai, ir kaip konservantai, bet pagal ES normas, gali būti įvardinti kaip kvapikliai), sintetiniai konservantai.

Būtina ne tik gerai pasirinkti lūpų dažus, bet ir gerai lūpas nuvalyti vakare, drėkinti ir maitinti jas.

Jeigu dar neįpratote kiekvieną dieną naudoti drėkinamojo balzamo, pats laikas pradėti tai daryti. Kiekvieną kartą, kai pradedate justi, jog lūpos sausėja, drėkinkite jas. Rinkitės aliejaus pagrindo lūpų dažus, nes vandens pagrindo kosmetika, esant žemai temperatūrai, gali jūsų lūpoms tik pakenkti.

Valyti kosmetikos priemones geriausia su švelniu pieneliu. Nakčiai lūpas patepkite balzamu. Nepamirškite lūpų šveitiklio. Bent kartą per savaitę nušveiskite negyvas ragines ląsteles nuo lūpų, oda geriau atsinaujins ir atrodys sveikiau.

Naminis lūpų šveitiklio receptas

1 šaukštelis smulkintų avižinių dribsnių,

1 šaukštelis skysto medaus arba aliejaus.

Užtepti ant lūpų ir švelniai masažuoti. Nuplauti šiltu vandeniu, patepti lūpas balzamu.


VLmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Net 8 iš 10 lietuvių nepritaria narvuose laikomų vištų laikymo sąlygoms
Net 8 iš 10 (82 proc.) lietuvių mano, jog narvuose laikomų vištų sąlygos yra nepakankamai geros, rodo naujausia reprezen...
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų