Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Ką valgyti vasarą?

vlmedicina.lt | 2013-06-19 14:07:14

Karštis – tikras išbandymas mūsų organizmui. Didelis karštis gali būti dirglumo, koncentracijos ir miego sutrikimų ar net išsekimo priežastimi. Šie nepageidaujami simptomai pasireiškia ne tik todėl, kad karštomis dienomis gausiai prakaituojame ir organizmui ima trūkti skysčių, bet ir dėl to, kad su prakaitu netenkame dalies mineralinių medžiagų – kalio, magnio ir kt. Todėl vasarą svarbu ne tik gerti daug skysčių, bet ir vartoti maisto produktus, kurie leistų lengviau prisitaikyti prie aukštos aplinkos temperatūros ir su kuriais gautume organizmui reikalingų medžiagų. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo specialistai pateikia keletą mitybos patarimų, padėsiančių lengviau prisitaikyti prie vasaros karščių.

Uogos
Algirdo Kubaičio nuotr.

Skysčiai. Viena svarbiausių taisyklių karštą vasaros dieną – suvartoti pakankamai skysčių. Gerkite 1,5-2 litrus (ar 6-8 stiklines) vandens per dieną. Nereikėtų gerti itin šalto vandens, nes labai šaltas vanduo gali sutrikdyti virškinimą ir sukelti skrandžio skausmus. Be to, šalti gėrimai tik laikinai atgaivina, kadangi organizmas, bandydamas atstatyti įprastą temperatūrą, suintensyvina šilumos gamybą ir po 15-20 min. atvėsinimo pojūtis praeina. Specialistai rekomenduoja gerti kambario temperatūros vandenį. Nerekomenduojama rinktis saldintų gėrimų: jie nepadeda numalšinti troškulio, be to – tai papildomas cukrus, didesnė dantų ėduonies rizika ir kt.

Arbūzai ir melionai. Arbūzai ir melionai sudėtyje turi itin daug vandens (daugiau nei 90 proc.), todėl puikiai atgaivins karštą vasaros dieną. Jų sudėtyje taip pat yra magnio, kalio ir kalcio, kurių netenkame gausiai prakaituodami. Arbūzai ar melionai yra labai puikus užkandis ar desertas šiltuoju metu laiku. Sudėtyje esančiu vandens kiekiu jiems nė kiek nenusileidžia agurkai.

Bananai. Švieži vaisiai – puikus pasirinkimas, kadangi jie yra lengvai įsisavinami ir sudėtyje turi daug skysčių. Kaip ypač tinkamus vartoti karštuoju metu laiku, iš kitų vaisių galima išskirti bananus. Nors valgydami bananus ir negausite daug skysčių, tačiau jų sudėtyje yra gausu kalio, kurio daug netenkama prakaituojant. Kalio trūkumą taip pat galite kompensuoti valgydami šviežias žalias daržoves, pupeles ir grūdinius produktus.

Uogos. Leduose, kuriais vasarą mėgstame pasilepinti, yra nemažai cukraus ar net riebalų. Pakeiskime šį desertą naudingesniu sveikatai – uogomis. Jos yra puikus organizmui reikalingų vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Rekomenduojama vartoti kuo įvairesnes uogas.

Daržovės. Daržovės, kaip ir vaisiai, sudėtyje turi daug vandens, kuris būtinas gausiai prakaituojant. Rekomenduojama vartoti termiškai neapdorotas daržoves, nes jas kepant ar verdant, daržovės netenka ne tik dalies vitaminų ir mineralinių medžiagų, bet ir vandens. Labai svarbu vartoti kuo įvairesnes daržoves.

Liesa vištiena ir žuvys. Karštą vasaros dieną rekomenduojama vengti sunkiai virškinamų ir riebių patiekalų, pvz., kiaulienos šašlyko. Jei norite grilyje kepto maisto, kepkite vištieną, žuvį arba jūros gėrybes.

Grūdiniai produktai. Tikrai nereikėtų atsisakyti grūdinių produktų. Grūdiniai produktai – puikus energijos šaltinis. Juose gausu skaidulinių medžiagų, kurios padės palaikyti normalią virškinimo sistemos veiklą. Rekomenduojama dažniau rinktis visų grūdo dalių, dar vadinamų „viso grūdo“ arba „pilno grūdo“ produktus.

Vasarą svarbu ne tik sveikai maitintis, bet ir pasirūpinti, kad vartojami maisto produktai būtų saugūs. Šiltuoju metu laiku padaugėja susirgimų per maistą plintančiomis infekcijomis. Svarbu neužmiršti tinkamų maisto produktų laikymo sąlygų (juk dauguma maisto produktų turi būti laikomi šaldytuve), termiškai apdorojamus mėsos produktus valgyti tik įsitikinus, kad mėsa gerai iškepusi bei laikytis higienos taisyklių.

Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų