Trečiadienis, 2025.07.09
Reklama

Jūrų žuvis gali sumažinti krūties vėžio tikimybę

vlmedicina.lt | 2013-07-02 14:52:07

Moterims reguliariai valgant riebią jūrų žuvį, gali sumažėti tikimybė susirgti krūties vėžiu, rodo didelis tyrimas, kurį atliko JAV ir Kinijos mokslininkai.

Žuvis
Norint sumažinti krūties vėžio tikimybę, per savaitę rekomenduojama suvalgyti vieną ar dvi riebios jūrų žuvies porcijas. Algirdo Kubaičio nuotr.

Tokios žuvys kaip Atlanto silkė, skumbrė, lašiša ir tunas turi itin vertingų n-3 grupės polinesočiųjų riebalų rūgščių (PNRR). Joms priskiriamos eukozapenteno rūgštis (EPR) ir dokozahekseno rūgštis (DHR), kurių turi omega-3.

JAV ir Kinijos mokslininkai panaudojo duomenis 21 tyrimo, kuris nagrinėjo žuvies ir n-3 PNRR įtaką žmogaus sveikatai. Tie anksčiau paskelbti tyrimai apėmė daugiau kaip 800 tūkst. moterų Jungtinėse Valstijose, Europoje ir Azijoje, iš jų maždaug 20 tūkst. susirgo krūties vėžiu. Tiriamųjų stebėsena truko nuo 4 iki  20 metų.

Naujo tyrimo ataskaitą paskelbė britų žurnalo BMJ interneto svetainė, praneša „HealthDay News“.

Žuvis turi įvairių polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios svarbios smegenų, kraujagyslių ir imuninės sistemos veiklai. Riebiosios rūgštys taip pat siejamos su kita nauda sveikatai, kaip kad mažesnė širdies susirgimų tikimybė.

Naujausias tyrimas leido padaryti išvadą, kad įvairios PNRR siejamos su mažesne tikimybe susirgti krūties vėžiu.

Daug PNRR vartojusioms moterims ta tikimybė buvo 14 proc. mažesnė. Taip pat nustatyta, kad kasdieninį riebiųjų rūgščių vartojimą padidinus po 0,1 gramo, krūties vėžio tikimybė sumažėja 5 proc.

Tyrimo autoriai rekomenduoja per savaitę suvalgyti vieną ar dvi riebios jūrų žuvies porcijas.

Kartu jie pripažįsta negalį tvirtai pasakyti, kaip PNRR mažina krūties vėžio riziką. Viena galimybių yra tai, kad riebiosios rūgštys gali turėti įtakos molekulėms, kurios dalyvauja susidarant ląstelėms ir dauginantis vėžinėms ląstelėms.

Dvi JAV mokslininkės, kurios vertino naujojo tyrimo rezultatus prieš juos paskelbiant, pateikia tam tikrų išlygų, Nors tyrimo imtis buvo itin didelė, žuvies vartojimo ir krūties vėžio mažesnės tikimybės ryšys nebūtinai yra priežastinis, teigia dr. Stephanie Bernik, kuris yra Niujorko Lenox Hill ligoninės  vyriausioji onkologijos chirurgė.

Dr. Joanne Mortimer, Kalifornijos vėžio centro moterų vėžio programų direktorė, pastebi, kad daugiausia PNRR vartojusios moterys galbūt daugiau sportavo ir laikėsi kitų sveiko gyvenimo įpročių.

Šios specialistės pataria ne tik valgyti žuvį, bet ir nuolat sportuoti, valgyti daug vaisių ir daržovių ir nerūkyti, kad sumažėtų krūties ir kitų rūšių vėžio tikimybė.

Krūties vėžys yra viena labiausiai paplitusių vėžio formų pasaulyje, 2008 metais jam teko 23 proc. visų susirgimų vėžiu ir 14 proc. mirties nuo vėžio atvejų.

vlmedicina.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Pasitikrinkite: ar tinkamai matuojate kraujo spaudimą
Naujausi Europos kardiologų sąjungos duomenys rodo, kad aukštas kraujo spaudimas ir su juo susiję varginantys simptomai...
Visuomenės sveikatos magistrantas: šis mokslas prognozuoja ateities tendencijas
Visuomenės sveikata pasaulyje per kelis pastaruosius dešimtmečius tapo viena aktualiausių temų. Tai rodo tokių problemų...
Sėdimas darbas – tylus šio amžiaus sveikatos iššūkis: kaip jį įveikti?
Darbas biure – neatsiejama šiuolaikinio žmogaus kasdienybės dalis. Kompiuterio ekranas, darbo stalas, ištisos vala...
Modernizuotas Skubiosios pagalbos skyrius: grįžtame atsinaujinę ir sustiprėję
Nuo liepos 9 d. į savo buvusias patalpas grįžta Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Skubiosios pagal...
Pažangus gydymas padėjo įveikti sunkią atopinio dermatito formą
„Vis liečiu ir liečiu savo odą negalėdama patikėti, kad ji mano... niekada neturėjau tokios gražios odos“, &...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų