Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Jonažolių midus

Renata Šniolienė ( | Šaltinis: vlmedicina | 2017-07-27 11:11:07

Šią vasarą sergu nemiga ir netikėtai atradau, kad jonažolių midaus taurelė prieš miegą man stipriai padeda nukeliauti į sapnų karalystę. Naminis midus, priešingai nei mes esame įpratę matyti ant gamyklinio midaus etikečių, alkoholio turi tiek pat, kiek naminė gira, todėl baimintis priklausomybių tikrai nėra ko. O medaus, vaistažolių ir fermentacijos stebuklingomis galiomis tikėti verta, tikrai. Ir kaip reta, šis vaistas yra ypatingai gardus, truputį gazuotas, saikingai saldus ir labai kvapnus.

Renatos Šniolienės nuotr.

Midui prisirenku jonažolių. Jų reikėtų gero pundo, šįkart prieš gamindama pasvėriau, buvo apie 600 gramų.

Į puodą pilu 2 litrus vandens, užkaičiu, vandeniui užvirus sudedu žoleles ir verdu apie 10 minučių, vis pamaišant. Išjungiu ugnį ir palieku atvėsti iki kambario temperatūros, nukošiu ir sudedu 700 g medaus.

Lėtai maišau medine mentele ar šaukštu, kol medus ištirpsta. Mišinį supilu į trilitrį, aprišu medvilnine skepetaite, kurios vidury prieš tai iškerpu skylę ir per ją į skystį merkiu šviežią lazdyno šaką, geriausia nužievintą.

Stiklainį dedu pačioje šilčiausioje namų vietoje – virš radiatoriaus, šalia viryklės ar pan. Vasarinis midus labai smagiai įrūgsta kaitrioje saulėje, ir midus iš tiesų būna truputį kitoks.

Kiekvieną dieną bent kelis kartus pagaliuką smagiai išsuku, kad skystis gautų kuo daugiau oro, ir po 3-4 dienų prasideda aktyvusis fermentacijos periodas. Tuomet midus ima drumztis, burbuliuoti. Dar savaitę kasdien suku midų, kol skystis tampa skaidriu ir truputį gazuotu. Tai gali užtrukti iki 10 dienų.

Midų supilstau į stiklinius butelius ir dedu į šaldytuvą, kad nurimtų susidariusios mielės. Vasarą atsigeriame šalto, o žiemą, jei vartojame kaip vaistą peršalus, būtinai atšildau iki kambario temperatūros.

www.kumutesvirtuve.lt

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
Kategorijos: Gydymas augalais
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų