Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Į ką atkreipti dėmesį, perkant mėsos gaminį parduotuvėje?

vlmedicina.lt | 2015-03-30 11:50:18

Mėsos gaminiai – tai maisto produktai, kurie gali būti vartojami be papildomo apdorojimo. Įprastai mėsos gaminiai visuomenėje nėra itin palankiai vertinami, ypač tie, kurie ant stalo atkeliavo iš parduotuvės. Tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistų teigimu, mėsos gaminiai, pavyzdžiui, rūkytas kumpis ar vištienos dešrelės, nėra tokie blogi, kokiais kartais laikomi, tad retkarčiais galima jais pasmaguriauti – svarbiausia atidžiai skaityti gaminio sudėtį, nurodytą ant pakuotės ir įsitikinti, kad gaminyje nėra vartotojo netoleruojamų medžiagų arba itin daug konservantų.

Kumpis
Algirdo Kubaičio nuotr.

„Pagrindinė mėsos gaminių sudedamoji dalis, be abejo, yra mėsa, kuri – vienas vertingiausių maisto produktų, turinčių svarbiausių maisto medžiagų, reikalingų žmogaus organizmui, – teigia VMVT Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė Viktorija Septilkienė. – Tiesa, mėsos gaminių maistinė vertė priklauso nuo gamyboje naudojamų žaliavų kiekio ir kokybės. Nenaudojant jokių kitų sudėtinių dalių, dešrą pagaminti įmanoma, tačiau ji netenkintų vartotojo lūkesčių. Tam, kad gaminys būtų skanus ir juslinėmis savybėmis patrauktų vartotojo dėmesį, gaminant reikia įdėti ir kitų maisto produktų, pavyzdžiui, sojos baltymų, krakmolo, kiaulienos ar jautienos riebalų, kiaulių odelių emulsijos, taip pat dedami įvairūs prieskoniai ir maisto priedai“. Specialistė atkreipia dėmesį, kad pagal teisės aktų reikalavimus, tam, kad vartotojai lengviau įsivaizduotų iš ko susideda gaminys, maisto produktų sudėtis rašoma iš eilės: nuo didžiausios procentinės dalies iki mažiausios.

Maisto priedai gamyboje naudojami technologiniais tikslais, norint pagerinti juslines savybes (pavyzdžiui, fosfatai naudojami konsistencijai, dažikliai – spalvai) ar prailginti jų tinkamumo vartoti terminus (konservantai, rūgštingumą reguliuojančios medžiagos). Specialistė atkreipia dėmesį, kad patvirtintose mėsos perdirbimo įmonėse pagaminti ir į rinką tiekiami mėsos gaminiai bei jų sudedamųjų dalių kiekiai, įskaitant ir maisto priedų bei jų leidžiamų naudoti kiekių reglamentavimą, atitinka teisės aktų reikalavimus ir nėra žalingi vartoti. Vis dėlto, patariama rinktis tuos gaminius, kuriuose konservantų yra mažiau.

Šiuolaikinės naujausios maisto technologijos leidžia rinkai pateikti rūkytus maisto produktus, kurie gamybos proceso metu yra apipurškiami specialiomis cheminėmis medžiagomis, tad įgauna įprastą rūkytos mėsos skonį. Vis dėlto, specialistai pataria geriau rinktis tokius gaminius, kuriuos rūkant buvo išlaikytos natūralios gamybos technologijos, pavyzdžiui, smilkstančio medžio dūmai.

Renkantis mėsos gaminius parduotuvėje, V. Septilkienė pataria pasidomėti jų sudedamosiomis dalimis: kuo sudėtyje daugiau raumeninio audinio, tuo gaminys kokybiškesnis ir skanesnis. Verta dėmesį atkreipti ir į tai, kad vištienos gaminiai laikomi kiek sveikesniais ir turinčiais geresnes skonio savybes. Tam, kad būtų pagerinamas gaminio skonis, vištienos mėsos dedama net į kiaulienos gaminius.

Tam tikriems maisto produktams alergiški žmonės turėtų pasidomėti, ar sudėtyje nėra alergizuojančių produktų ar maisto priedų, pavyzdžiui, riešutų, sojos ar pieno produktų, salierų, garstyčių ar kitų alergenų. Etiketėje alergenai privalo būti išskirti šriftu ar spalva, kad be didelių pastangų būtų pastebėti.

Pasak specialistės, lentynose dairantis mėsos gaminio, verta atkreipti dėmesį į jų rūšį ir, esant galimybei, rinktis aukščiausios rūšies mėsos gaminius, pasižyminčius geresniais kokybės rodikliais. Tokiuose gaminiuose yra didesnis mėsos baltymų be kalogeno kiekis procentais, mažesnis riebalų ir drėgmės kiekis, nėra mėsos pakaitalų.

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Dietologė sugriovė mitus apie iškrovos dieną: nepulkite badauti iškart po Velykų
Kai artėja šventės, tradiciškai pasižadame, kad šįkart tikrai nepersivalgysime, bet pasiryžimas dažniausiai išgaruoja vo...
Velykų šventė: už saiką prie stalo organizmas tikrai padėkos
Kaip nepersivalgyti, o persivalgius, palengvinti virškinimo procesą? Kiek kiaušinių valgyti, o gal jų apskritai vengti?...
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų