Klausimas. Kodėl taip dažnai kyla rūgštys ir skauda skrandį? Kornelija, 19 m.
Atsako LSMU ligoninės Kauno klinikų Kauno gastroenterologijos klinikos vadovas, prof., habil. dr. Limas Kupčinskas
Anatomiškai stemplę nuo rūgštaus skrandžio turinio patekimo saugo stemplės ir skrandžio raukas. Suvalgytas ir nurytas maistas kartu su skrandžio turiniu virškinimo metu neturi patekti į stemplę, kadangi skrandžio gleivinė apsaugota nuo rūgšties žalojančio poveikio, o stemplės – ne. Apie 15–20 proc. žmonių turi silpnesnį stemplės ir skrandžio rauką. Tad rūgščių kilimui ir skrandžio skausmams tai turi labai didelę įtaką.
Taip pat svarbi mityba, nes jei valgomi dideli kiekiai riebaus ar aštraus maisto, rūkoma, geriama daug kavos, citrusinių vaisių sulčių, šie veiksniai stimuliuoja rūgšties gamybą ir esant silpnesniam stemplės ir skrandžio raukui virškinimo metu turinys patenka į stemplę, žmogus jaučia rėmenį ir deginimą. Tokie epizodai vadinami gastroezofaginio refliukso epizodais, o juos skatina rūgštys. Jei tokie epizodai atsiranda labai dažnai, gali formuotis stemplės erozija, stemplės uždegimas. Jei tokie epizodai kankina ilgus metus – gali susiformuoti net priešvėžinės būklės ar stemplės vėžys. Jei mitybos reguliavimas nepadeda, alternatyva – vaistai, mažinantys rūgštingumą. Na, o jei rėmuo vargina daugiau nei kartą per savaitę – reikia kreiptis į gydytoją. Stresas ir pervargimas taip pat turi įtakos šioms problemoms.
Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.