Penktadienis, 2024.03.29
Reklama

Mažiau riebalų - sveikesnė širdis. Ar tikrai?

vlmedicina.lt | 2016-01-31 00:03:15

Daugelis yra girdėję, kad, norint turėti sveiką širdį, reikia vengti tokio riebaus maisto kaip raudonoji mėsa, pieno produktai ir sūris. Tačiau naujausi moksliniai tyrimai pabrėžia, kad širdies sveikatai užtikrinti reikia vartoti daugiau sveikųjų riebalų.

Užkandis
© A. Kubaičio (VLMEDICINA.LT) nuotr.

Per pastaruosius dešimtmečius sveikatos specialistai stengėsi įteigti, kad riebalai yra kenksmingi žmogaus sveikatai. Daugelis žino, kad gyvuliniai riebalai gali nusėsti ant kraujagyslių sienelių ir sukelti įvairias  širdies ligas, infarktą bei insultą.

Tačiau ne visi riebalai yra kenksmingi sveikatai. Šiuo metu daugėja mokslinių tyrimų, kurie atskleidžia sveikųjų riebalų reikšmę žmogaus organizmui. Augaliniai riebalai, aptinkami žaliose lapinėse daržovėse, riešutuose bei žuvyje, dar kitaip vadinami polinesočiaisiais riebalais, – iš tiesų gali ženkliai sumažinti riziką susirgti širdies ligomis. JAV širdies asociacijos žurnale (Journal of the American Heart Association) buvo pateikta informacija apie kiekvienos riebalų rūšies įtaką mirtingumui nuo širdies ligų.

Dr. D. Mozafarian kartu su kitais mokslininkais atrado, kad nepakankamas augalinių riebalų vartojimas širdžiai kenkia daug labiau nei per didelis sočiųjų riebalų kiekis. Iš tiesų tik 3,6 proc. visų mirčių nuo širdies ligų yra sąlygotos per didelio sočiųjų riebalų vartojimo. Tuo tarpu 10 proc., beveik trigubai daugiau,  visų tokio tipo mirčių įvyksta dėl per mažo augalinių riebalų vartojimo. Šios išvados buvo padarytos detaliai išanalizavus 3,8 mlrd. žmonių 186 šalyse duomenis.

Dr. Mozafarian pabrėžia, kad siekiant širdies ligų prevencijos yra būtina skirti daugiau dėmesio sveikųjų riebalų vartojimui. Jo teigimu, yra svarbu ne tik vengti nesveikų riebalų vartojimo savo maiste, bet dar svarbiau papildyti savo maisto racioną sveikaisiais riebalais.

Pastaraisiais metais JAV yra rekomenduojama, kad kasdieninėje mityboje sotieji riebalai sudarytų ne daugiau nei 10 proc. suvartojamų kalorijų. Tačiau praktika rodo, kad sumažintą suvartojamų riebalų kiekį žmonės yra linkę kompensuoti angliavandeniais, kurie virsdami trigliceridais kaupiasi kaip riebalinis sluoksnis.

Tyrimai atskleidė, kad 20 metų laikotarpiu (nuo 1990 iki 2010 m.) mirčių skaičius, sąlygotas sočiųjų riebalų vartojimo, krito 21 proc., o mirtys dėl per mažo augalinių riebalų vartojimo krito tik 9 proc. Mirtys, kurias sukėlė padidėjęs transriebalų vartojimas, išaugo 4 proc.

Dr. Mozafarian teigimu, svarbu peržiūrėti dietologų rekomendacijas ir pabrėžti ne tik riebalų pavojus, bet ir teigiamą jų poveikį sveikatai. Be abejonės, žmones būtina šviesti apie transriebalų (esančių stipriai keptame maiste, traškučiuose, spurgose, pyragėliuose) žalingą poveikį sveikatai.


Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Kauno klinikose atlikta nauja procedūra, išgydžiusi rijimo sutrikimą
Maitinimasis – viena esminių žmogaus išgyvenimo sąlygų. „Rijimo sutrikimas, dar vadinamas disfagija, gali pa...
Vaikų atostogų metu daugėja traumų: kaip nuo jų apsisaugoti?
Vaikų pavasario atostogos jau visai ant nosies. Ir nors šis laikas dažniausiai asocijuojasi su kelionėmis, aktyviu laisv...
Kokios klaidos daromos prie šventinio stalo?
Likus vos kelioms dienoms iki Velykų, daugybė žmonių pradeda planuoti, kokie patiekalai nuguls ant stalo šalia margučių....
Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia paminėti autizmo mėnesį
Pasaulinė autizmo suvokimo, priėmimo diena – balandžio 2 d. Visas mėnuo yra skiriamas veikloms, susijusioms su aut...
Kaip tinkamai išsirinkti veido kremą iš plataus asortimento?
Tinkamo veido kremo pasirinkimas labai svarbus. Prie odos poreikių ir trūkumų pritaikyta kosmetikos priemonė veiksmingai...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų