Trečiadienis, 2025.04.30
Reklama

Ar sveika valgyti orkaitėje keptą maistą?

VLMEDICINA.LT | Šaltinis: vlmedicina | 2018-02-14 00:02:26

Klausimas. Dažnai tenka skaityti, jog sveikiausias maisto gaminimo būdas – virimas, troškinimas. Noriu paklausti, kaip dietologai vertina kepimą orkaitėje – ar tai toks pat nesveikas gaminimo būdas, kaip kepimas keptuvėje. Kokių taisyklių laikytis, kad kepimas orkaitėje būtų sveikesnis? Onutė.

© VLMEDICINA.LT (A. Kubaičio) nuotr.

Atsako gydytoja dietologė Žana Antonova

Sveikas (tausojantis) gamybos būdas - tai toks maisto ruošimo procesas, kuris maksimaliai išlaiko arba kaip tik atskleidžia maisto gerąsias savybes, jo maistinę vertę bei užtikrina maisto saugą.

Kepimas orkaitėje - vienas iš pagrindinių šiluminio maisto paruošimo būdų, kai maistas kepamas su oro pagalba, be riebalų. Jei laikomasi technologinio proceso (gaminant laikomasi tinkamo temperatūrinio bei laiko režimo), šį gaminimo būdą galima priskirti prie sveikų gaminimo būdų. Todėl labai svarbu įvertinti, kas ir kiek bus gaminama orkaitėje (taip pat kaip gaminant ir kitais būdais). Kitaip, gaminant per ilgai, maistas netenka daug maistinių medžiagų, vitaminų bei dažniausiai netenka savo skoninių savybių.

Gaminant reikia nepamiršti apie papildomus ingredientus, dedamus į patiekalą: druska, cukrus, įvairūs prieskonių mišiniai ir padažai su galimai juose esančiais sintetiniais priedais. Jų didelis kiekis mažina maisto sveikatinantį poveikį.

Dėl asmeninių sveikatos problemų VLMEDICINA.LT rekomenduoja kreiptis į šeimos gydytoją arba su jo siuntimu – į specialistą. Atsakymai, publikuojami portale, jokiais būdais negali pakeisti gydytojo konsultacijos.

 

Įvertinkite straipsni:
Jūs dar nebalsavote
skaityti komentarus (0)
Rašyti komentarą
Pasidalinti su draugais

Susiję straipsniai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI
Nauja galimybė pacientams Šiaurės Lietuvoje – Šiauliuose pradėtos intravitrealinės injekcijos
Respublikinėje Šiaulių ligoninėje pradedama teikti itin svarbi paslauga akių ligomis sergantiems pacientams – nuo...
Prikurtimas, ūžesys, galvos svaigimas: sprendimas slypi ausų chirurgijoje
Baltijos ir Amerikos klinikos gydytoja otorinolaringologė dr. Irina Arechvo savo specialybę pasirinko ne tik dėl pr...
Vaikas serga, šeima užsikrečia – kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?
Šiltuoju metų laiku staiga prasidėjęs pykinimas, viduriavimas ar vėmimas dažnai priskiriamas apsinuodijimui maistu. Tači...
Alergija, apie kurią nesusimąstėte: kaip ji gali veikti jūsų kasdienę savijautą?
Pavasaris daugeliui asocijuojasi su saulėtais orais ir atgimstančia gamta, tačiau kai kuriems lietuviams šiuo metų laiku...
Autistiškų vaikų ir jaunuolių depresija: kaip galime atpažinti, suprasti ir padėti?
Maždaug vienas iš šimto vaikų Lietuvoje turi autizmo spektro sutrikimą, o visuomenėje vis dar trūksta ne tik supratimo a...
Populiarios žymos
Ligos ir sveikata Man rūpiŠirdis ir kraujotakaPlaučiai ir kvėpavimas Virškinimo sistemaEndokrininė sistemaSmegenys, nervų sistemaŠlapimo organai ir inkstaiStuburas, kaulai, sąnariaiRaumenys ir sausgyslėsLytiniai organaiOda, plaukai ir nagaiLimfmazgiai, kraujas ir imunitetas KrūtysAkysAusys, nosis ir gerklėBurna ir dantysPsichikos ligos
 
Simptomai ir ligosAlergijaVėžys ir kraujo ligos Peršalimas ir gripasTemperatūraKūno tirpimasSkauda šonąSvorio kontrolė, valgymo sutrikimaiPriklausomybėMiego sutrikimaiNuovargis ir silpnumasInfekcinės ligos
 
PsichologijaSveika vaikystėŽvilgsnis į praeitįSveika senatvė
Sveikata be vaistų Gydymas augalaisAlternatyvios terapijosSveika mitybaSveikas ir gražus kūnasVegetarų virtuvėJogaSveika dvasiaSėkmės istorijos
Renginiai
Konsultuoja specialistas
Sveikatos apsauga
Nuomonė
ReklamaApie musLigų klasifikatoriusKontaktaiPrivatumo Politika
2015-20 © UAB “Vlmedicina”. Visos teises saugomos | sprendimas webmod: Svetainių kūrimas
Į viršų